Wednesday, September 07, 2016

Opera 2016-2017 Yeni Sezon Programları



Neden her şehir Opera binası ister? Çünkü olimpiyat adaylıklarında, Expo, G20, konferans, fuar seçmelerinde şehirlerin opera imkanları onlara seçilmelerinde avantaj sağlar. Tıpkı havuzu olan otellerin bir yıldız fazla almaları gibi öne çıkarlar. Dubai, bu yüzden 330 milyon ABD dolar harcayıp 4-yılda yeni bir opera binası yaptı, 31 Ağustos 2016 günü açılış yaptı, ancak sanatçısı yok, konservatuarı yok. Taşıma davetlerle opera, bale, müzikal guruplarını getiriyorlar, 2000 kişilik büyük salonda 100-200 ABD Dolar koltuk fiyatlarıyla sahneleme yapıyorlar. Hava nemli ve çok sıcak, iç mekanlar aşırı soğutuluyor, bu yüzden yabancı sanatçılar çabuk hasta oluyorlar. 

Bizim harika sanatçılarımız var, konservatuarlarımız var, opera geçmişimiz var. Yeni sezon 2016-17 opera- bale programları "dobgm.gov.tr" sayfasında açıklandı. Eğer geçtiğimiz yıl gördüğümüz bir opera ise aynı sahneleme ile devam ediyor, demektir. Eğer yeni bir opera ismi gördüyseniz, yılbaşından sonra sahneye gelecektir. Artık opera programları belli, şimdiden CD'leri alalım, youtube izlemelerini yapalım, spotify dinlemelerine geçelim, izlemeden önce çok dnleyelim kulağımız alışsın.

Bu sezon İzmir Elhamra Opera’mızda çok güzel eserler var. Sezon geçen yıl oynanmış, ilk oynanma heyecanını atmış, Ruggero Leoncavallo'dan "I Pagliacci (Palyaçolar)" ile açılıyor. 6-8 Ekim ve 5-8 Kasım günleri sahne alacak. Sahne Yönetmeni Önder Göksever ve şef Tulo Gagliardo muhteşem eser sahneye koydular. Kaçırmayın. Daha sonra "Johann Straus (2)'den Yarasa (Die Fledermaus) başlıyor. Yine geçen yıl13-15 Ekim, 3-6 Aralıkve 25-27 Nisan 2017 geceleri sahnede olacak. Çok elenceli, çok komik bir eser, mutlaka gidin. Yönetmen Haldun Özörten ve Şef İbrahim yazıcı sahneliyorlar. Daha sonra Mozart'tan "Zaide" operası var, 25-27 Ekim, 24-26 Kasım geceleri sahne alacak. 22 Aralık gecesi yeni bir opera başlıyor, Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş "Sevil Berberi". 22-24 Aralık, 14-17 Ocak 2017, 16-18 Şubat, 25-28 Mart 2017 günleri orda olmam gerek. 05-07 Ocak, 21-23 Şubat geceleri Giacomo Puccini den "Madama Butterfly" var. Sonra 21-24 Ocak, 20-22 Nisan geceleri Guiseppe Verdi "Rigoletto", kaçmaz. Arrigo Boito "Mefistofele" operası 11-14 Şubat, 20 Mart, 01 Nisan, 20-23 Mayıs 2017 günleri karşımızda olacak.

Ankara operası 1-Ekim gecesi Guiseppe Verdi'den LaTraviata operası ile sezona başlıyor. Arkasından Giacomo Puccini "La Boheme", Georges Bizet "Carmen", "Il Signor Bruschino", Johann Straus (2) eserleri "Çingene Baron (Der Zigeunerbaron)" ve Yarasa (Die Fledermaus)" geliyor. Bu yılın yeni eserleri Jacques Ofenbach"Paris Hayatı", ve "Hoffman'ın Masalları". Bale olarak "Hamlet" ve "Yevgeni Onyegin" devam edecek.

Istanbul'da, Igor Stravinsky "The Rake's Progress (Hovardanın sonu)", Guiseppe Verdi "Ernani", Jacquess Offenbach "Güzel Helen (La Belle Helene)", J.Sebastian Bach "KaffeKantate", Antonio Vivaldi "Bajazet (Yıldırım Beyazit)", sahne alıyor. Donizetti "Don Pasquale", Charles Gounot "Faust", Rossini"La Cerentola (Külkedisi)", Benjamin Britten "Kötülüğün Döngüsü (The turn of the Screw)" geçen sezondan devam edecekler.

Istanbul Süreyya Operasında Bale olarak Çaykovski "Uyuyan Güzel" ve "Fındıkkıran", Stravinsky "Bahar Ayini- Ateş Kuşu", Adolphe Adam "Giselle", ve "Le Corsaire (Korsan)" sahne alacaklar. Arada bir Beşiktaş Fulya ve Bakırköy Leyla Gencer sahnelerinde de yer alabilirler.

Mersin Tarihi Kültür Merkezi binası opera salonunda, Çaykovski "Yevgeni Onyegin", Guiuseppe Verdi "Machbeth", Donizetti "Rita", Pergolesi'den "La Serva Padrona" operaları sahnelenecek.

Antalya Modern Kültür merkezinde Bizet "Carmen", Mozart "Saraydan Kız Kaçırma", Iolanta, Donizetti "Viva la Mamma - Yaşa sen anne" ve Franz Lehar "Şen Dul" sahne alacak.

Samsun modern opera binasında yeni sezonda Puccini "Tosca", Aşk İksiri, Verdi "Maskeli Balo", ve "İl Trovatore", Bizet "Carmen", Il Travatore, Donizetti "Rita"- Bizet "Doktor Mucize" eserleri var. Samsun operasının genç sesleri çok büyük umutlar vaadediyorlar. Onları daha sonra Ankara ve Istanbul sahnelerinde izlerken büyük mutluluk duyuyoruz.

Güncel ortamın karmaşasından, güniçi iş stresinden akşamları biraz uzaklaşın, eşinizi alın operaya gelin, kafanızı opera ile meşgul edin, size çok iyi gelecek.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale http://odtumd.org.tr/ "ODTÜ'lüler Bülteni" dergisi için yazılmıştır. Ankara, 07 Eylül 2016

No comments: