Saturday, April 02, 2016

Chevrolet Impala 1962 Klasik



Bizim şirkette uyanık bir ressam çalışanımız vardı. Eski otomobilleri bulur, satın alır, Şaşmaz kaportacılarında yeniler, motorunu onartır, iç döşemeleri yaptırır, sonunda biraz biner gezer, sonra satar, para kazanırdı. Bir gün haber almış, gümrükte bekleyen, sahibi bulunamayan eski otomobiller açık artırma usulü satılıyormuş. Satış günü izin aldı, gümrüğe gitti. 1962 model bir hurda Chevrolet impala araba aldı. Kamyona koydu, Şaşmaz oto sanayideki kaportacının atölyesi önüne indirdi. Sonra boş zamanlarını orda geçirmeye başladı. Hurda araba yenilendi, motor elden geçti, döşemeler yapıldı. Bir gün işyeri otoparkına getirdi, çok güzel beyaz bir klasik araba olmuş. Ailesini alıp gezmelere çıktı. Balık tutmayı seviyordu, çevrede balık bulunan baraj göllerine haftasonları gitmeye başladı. Böyle bir haftasonu bu defa yanlız başına yine balık tutmaya gitmiş. Pazar akşam üstü oltaları arkaya koymuş, camları açmış, sıcak esinti içinde beyaz pırıl pırıl klasik 1962 Chevrolet impala arabasını keyifle ağır ağır akşam trafiğinde sürüyormuş.

Kırmızı ışıklarda yanında bir siyah BMW durmuş. İçinde 2-ağır abi. Sağ yan koltuktaki bağrıyanık ağır abi camı indirmiş, selam sabah, "araban çok güzel", demiş. "Satar mısın?" Bizimkini şeytan dürtmüş herhalde, aklından geçen fiyata %50 eklemiş, nasıl olsa sonunda ciddi birşey olmaz diye söylemiş.

Ağır abi, "Bir sonraki kırmızı ışıkta sağda dur, bekle beni", demiş. Sonraki kırmızı ışıkta arka arkaya durmuşlar. Ağır abi, BMW'nin bagajını açmış, bir bond çanta çıkarmış. İçinden paraları deste deste saymış, bizimkinin eline vermiş. Bizimki şaşkın bagajdan oltalarını almş. Ağır abi adres ve telefon bilgilerini aldıktan sonra Chevrolet arabanın direksiyonuna geçmiş, iki ağır abi iki ayrı arabayı sürmüş gitmişler.

Bizimki elinde tomar tomar para dolu bir bohça ve balık oltaları ile şaşkın bir şekilde ortada kalmış. Bir taksi çevirip eve gitmiş. Erttesi gün ağır abinin yardımcısı başka bir ağır abi ile notere gidip satış işlerini yapmışlar. İşyerine geldi, bu hızlı satıştan hala şaşkın, olanları işyerinde anlattı.

Satış işleri böyledir, iyi mal alıcısını buldu mu, fiyat makul ve ulaşılabiliyorsa hemen satılır. Alıcı pazarlık ediyorsa ne yapsan boşuna. Her iki tarafın da zamanına yazık. Emlak, 2-el otomobil, hatta endüstriyel tesis satışları aynı böyledir. Mal satılabilir ise, çok çabuk satılır., hiç şaşırmayın. Bizim coğrafyada pazarlık başlarsa bitmez.

---


Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.



Prinkipo, 02/24/16

No comments: