Thursday, June 21, 2018

#ElectrifyEurope 2018




Electrify Europe 2018 Viyana, Avusturya Enerji Konferansı ve Sergisi,

"Electrify Europe" Konferans ve Sergisi bu yıl Avusturya'nın Başkenti Viyana'da 19-20-21 Haziran tarihlerinde düzenlendi. Katılımcılar Viyana'ya Konferans öncesi geldiler. Bir hafta süreli makul fiyatta bir apart otellerde kaldılar. Eşleri ile gelenler birlikte haftasonu Viyana'yı yürüyerek gezdiler. İmpararatorluk döneminde yapılmış şimdi artık müzeye dönüşmüş sarayları gördüler. Osmanlı Sultanı 19. yüzyılda Efes antik kentindeki eski Grek- Roma eserlerini Avusturya İmparatoruna hediye etmiş. Avusturyalılar da ortada ne varsa söküp Viyana'ya getirmişler. Müzelerine koymuşlar. Bu imtiyaz 1907'de bitmiş ama bize birşey kalmamış, en iyi korunmuş eserler, en güzel heykeller orda. Bütün heykellerin kafası Viyana'da, gövdeler bize kalmış. Aynı durum Eski Mısır medeniyeti için de geçerli. Mehmet Ali Paşa çok sayıda heykel, papirus, eski eseri kendisi hediye etmiş, Mısır medeniyetine Batı ilgisi artsın istemiş.

Operaseverler Muhteşem Viyana Opera binasını gezdiler. Puccini, Weber, Wagner ve Verdi operaları vardı, biletler önceden bitmişti. Parter biletleri önlerde koltuk başına 150- 250 Euro arası fiyatla satılıyordu. 19 Haziran gecesi Puccini (Tosca), 20 Haziran Carl Maria von Weber (Der Freischitz), 21 Haziran Verdi (Falstaff), 22 Haziran gecesi Wagner (Lohengrin) operaları programda idi. Çok sayıda eski klasik Viyana kahvesine girdiler, kahve içtiler, pasta yediler. Musluk suyu çevredeki Alp dağlarından geliyor. Kolay içilebiliyor. Yaya arterinde sağnak yağmur altında uzun yürüyüşler yaptılar. İmparatorluk döneminden kalma eski klasik binaları gördüler.

Merkezde yaya bölgesinde yer alan Roman-Katolik Aziz Stephan Katedrali çok büyük çok görkemli yapılmış. 2.Dünya savaşı sonunda yağma sırasında çatısı yanmış, savaş sonrası yenilenmiş. Herbir köşesinde, özellikle Osmanlılara karşı kazanılmış savaşları anlatan, yenilen Osmanlı askerlerinin heykelleri ilgi çekici geldi.

Katılımcılar konferans süresince çok sayıda yerli yabancı enerji profesyoneli, çalışanı ile tanıştılar, konuştular, bilgi alışverişinde bulundular. Sunumlar izlediler, tanıtımlar takip ettiler. Türkiye'den gelen az sayıda piyasa yetkilisi ve çalışanı vardı. Eşleriyle gelenler vardı.

Konferansta Türkiye'den, Tanay Sıtkı Uyar (EuroSolar), Emre Arıcan (Fortun), Tamer Turna (TES Energy Consulting) sunum yaptılar, panel konuşmacısı oldular.

Sergide yer alan Türkiye'den firmalar, HacıAyvaz Istanbul (AH16), Friterm Termik Istanbul (AS44), SIPIL STEEL Manisa (AM12) oldular.

Konferans danışma kurulunda Türkiye'den, Cezmi Bilmez (WSP Parsons), Tamer Turna (TES) Osman Türkmen (TRL Trade) vardı. Avrupa'da yerleşik Türkler, Hasan Özden (Siemens Gameda), Engin Beker (Arthur D. Little Austria) Burak Türker (Younicos Almanya), listelerde göründü. Sumitomo SHI FW firmasından Ahmet Eltekin konferansa katıldı.

Sergi salonunda konuyu ciddi alanlar, iyi hazırlananlar olduğu gibi, tümüyle panayır havasına sokanlar, gezi eğlence tatil alışveriş kapsamında düşünenler de vardı. Öğleden sonraları, tezgah altlarından, çantalardan, bavullardan, kutulardan içkiler çıktı, herkes herkese ikramlar yaptı. Yabancılar Türklere yaklaşan 24- Haziran genel seçimlerini, Türkiye'deki yatırım ortamını sordular. Yabancı yatırımcılarda, Türkiye'ye karşı temkinli bir tavır değişikliği, risk iştahının kaçması, gözlemlendi. Henüz daha çok erken, ancak ilerde yatırım beklentilerinin daha farklı algılandığını görürsek şaşırmayalım.

Yabancılar arasında pazarlamayı, satış psikolojisini bilmeyenler çoğunluktaydı. Teknik eğitimli bir insanı sonradan satış elemanı yapamazsınız. Müşteriye nasıl davranılacağını bilmeyenler, çok olumsuz davrananlar, terslenenler, gereğinden fazla uzun sunumlar yapanlar, başından atanlar, sorulara cevap vermeyenler, ilgilenmeyenler, “bitsede gitsek, alışveriş yapsak”, havasında olanlar vardı. Sadece eşantiyon toplayıcıları, konuyla ilgisiz insanlar da çoktu. Herkes için ayrılmış dinlenme yerlerinde koltuk yer tutanlar, soruları anlamıyanlar, yabancı dil bilmeyenler, kendi konusunu hiç bilmeyenler çoktu. Konusunu çok bildiğini sanıp, 1-2 soruda mat olanlar, saçma sapan bilgilerle dolu süslü ama boş kataloglar hazırlayanlar vardı. Bolca ilk elden piyasa dedikodusu yapıldı. Zamanı geçmiş, teknolojisi bitmiş, fiyatları çok pahalı kalmış, eskinin büyük, şimdilerin hantal firmaları çoktu. Eskilerden tanışık olduğumuz, şirketinden ayrılmış, başka yer edinmeye çalışanlar vardı. UzakDoğulular çok ataktı ama yabancı dil konuşma özürlüsü idiler. Almanlar, Fransızlar, İspanyollar, zaten kendi ana dillerinden başkasını rahat konuşamıyorlardı. Üç büyük hol sergi alanı içinde, ziyaretçi hangi ülkeden gelmiş ise, o ülkenin satış elemanı devreye giriyordu.

Yabancı büyük enerji ekipman satıcısı şirketlerin üst düzey görevlilerinde bir bezginlik sezinledim. Aralarından, "Hep aynı teknolojik çöplükle uğraşıyoruz", diyen bile çıktı. UzakDoğu imalat rekabeti ile bezmişler. Gümrük duvarları ile kendi iç piyasa taleplerini rakabetçi ortamda zor götürüyorlar. Bazı UzakDoğulu şirketler çok sayıda yabancı(İngiliz) işe almışlar, ortalık konudan habersiz, sadece iyi İngilizce konuşan personel ile doluydu. Akdeniz ülkelerinin şirketlerinde tam içe dönük ortam vardı. Bir yabancı ile anlaşmaları çok zor. Tanıtmak aslında en büyük olay.

Gelecek yıl (2019) PowerGenEurope ismi altında aynı konferans ve sergi Fransa'nın başkenti Paris'te 12-13-14 Kasım 2019 günlerinde yapılacak. Eğer enerji sektöründe çalışıyorsanız katılmanızı tavsiye ederim. Bu kadar çok enerji piyasası şirketini ve bu uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticilerini bir arada bulmak, onlarla tanışmak görüşmek konuşabilmek her zaman kolay değil.




---


Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

2018-06-22

No comments: