Friday, May 29, 2015

Hamlet- Bale, Ankara Opera ve Balesinde




Değerli Okurlarım,

Bale eserlerini seyrederim, ama daha çok opera konusunda makale- yorum yazmayı yeğlerim. Ankara'da sahnelenen "Hamlet" balesi ayrı çok özel bir olay. Devlet Opera ve balesi için biletler "biletiva.com" web sayfasından satılıyor. Ankara'da sahneleme gününden 15-gün öncesi sabah saat 09:00'da Opera gişesinden, saat 09:30'dan itibaren internet sayfasından satış başlıyor. "Hamlet" balesi için 15-gün öncesi sabahı 09:30 internet satış saatini kaçırdım. Biletler hemen bitti, hiç kalmadı. Son günleri bekledim, hergün web sayfasını kontrol ettim. Önce 1-bilet, son gün 1-bilet daha iade oldu, hemen her ikisini de aldım. Sezonun son sahnelenmesi 28-Mayıs gecesi Opera'ya vardık. Hanım ve ben ayrı yerlere oturduk. Opera tam dolu, çok kişi ayakta, neyse boş yerler, gelmeyen davetiyelilerin yerleri, boş protokol koltukları ışıklar sönünce dolduruldu, müzik başladı.

Hamlet, 13.yüzyılda yaşamış bir Danimarka Prensi. Amcası, kral babasını zehirlemiş, yerine geçmiş. Hamlet, acısını yaşamış, olayı öğrenmiş, ve suçluların cezasını vermiş. Sağlam bir olaylar zinciri kulaktan kulağa önce halk hikayesi olarak yüzyıllar aşmış, 1599-1602 yıllarında İngiliz yazar Shakespeare tarafından trajedi olarak sahneye aktarılmış. Eser 19. yüzyılda opera olarak bestelenmiş. 20.yüzyılda çok sayıda sinema filmi, TV dizisi çekilmiş. Çeşitli müziklerden derlemeler eşliğinde bale de yapılmış.

Günümüzde Gürcü sanatçı "Revas Gabichvadze" tarafından bale için bestelendi ve ilk sahnelenme, dünya Premier'i Ankara'da yapıldı. Sahnelenmede reji ve koreografi yine Gürcü sanatçı karı-koca "Medeia ve Nugzar Magalashwili" çiftine ait. Orkestrayı "Sunay Muratov" ve "Mustafa Erdoğan" değişmeli olarak yönetiyorlar.

Eser klasik gibi görünen bir modern bale. Müzikte ve koreografide Kafkas ezgileri, dansları, giyimleri var. Müzik yoğun ve dramatik gelişiyor. Son kılıçla dövüş sahnesinde zirveye ulaşıyor. Müziğini önceden çok dinlemek ve kulakta taşımak lazım. Dekor makul, kostümler güzel. Ankara Balesinin İngiliz okulu eğitimli muhteşem sanatçıları esere büyük canlılık katıyorlar. Danslar mükemmel, hareketler zor ama rahat ve kusursuz. Ezgiler kulakta hoş. Sahneleme ve koreografi harika. Bu sezon 6 kez sahnelendi, ve sezon bitti. Umarım gelecek sezon tekrar oynar ve biz bu muhteşem eseri tekrar izleme imkanı buluruz.


Ankara, 2015-05-30

No comments: