Wednesday, December 14, 2016

Küresel Isınma üstüne Donald Trump Etkisi



Donald Trump, üç dönem Texas Valiliği yapmış Rick Perry (66)'yi yeni ABD Enerji Bakanı olarak seçti. Rick Perry, Texas A&M üniversitesi "Hayvan Bilimcisi" mezunu, hava kuvvetlerinde bir süre pilot olarak çalıştı. Bir süre babasının çiftliğinde ona yardım etti. Daha sonra politikaya atıldı, üç dönem Texas valiliği yaptı. 2012 ve 2016 ABD Başkanlık seçimlerinde ilk turda elendi. Rick Perry en son Kuzey Dakota'dan geçen 1200km uzunluğunda petrol boru hattı yatırınımı yapan yatırım kuruluşu "Energy Access Partners" yönetim kurulu üyesi idi. Kuzey Dakota (North Dakota PipeLine NDPL) boru hattı, kızılderili bölgesinden geçtiği için ABD çevrecilerinin karşı gösterilerine sahne olmuştu. Rick Perry, çevre konularına duyarsız, küresel ısınma ve iklim değişikliği konularına uzak bir politika izlemesiyle biliniyor.
Donald Trump danışmanları enerji bakanlığından, bakanlıkta küresel ısınma konusunda çalışan, konferanslara katılan, makale yazan elemanların listesini istediler. Bunların hepsi kesin işten ayrılacak.
Aslında seçim sonrası eski başkanın seçtiği hemen hemen tüm kamu görevlileri istifalarını verirler, tüm kadrolara yeni isimler atanır. ABD Enerji bakanlığı personeli tümden değişecek. Kömür ve diğer fosil yakıt, kayaç gazı kullanımı artacak, küresel ısınma artacak, ortam sıcaklığı artacak, buzullar eriyecek, deniz kıyıları, Hollanda, BanglaDesh, Venedik, sular altında kalacak.
Dışişleri için çok sayıda aday ile görüştü sonunda Exxon CEO'su "Rex Tillerson" üstünde karar kıldı. 1952 doğumlu "Rex Tillerson" (64) Texas üniversitesi inşaat bölümü mezunu. Hayatı Exxon şirketinde geçmiş. Putin ile son 20-yıldır danışıyor, Rusya'dan dostluk madalyası almış. Kuzey Irak'ta, Yemen'de ve Sibirya'da çalışmış. Bu bölgeleri iyi biliyor. Texas evinin yakınındaki KayaçGazı üretim tesislerine dava açmış, Kayaçgazına karşı değil, ama tesislerin evinin yakınında olmasına karşı, "arka bahçemde olmaz" (not in my backyard) diyor.
Bizde Istanbul Mecidiyeköy Kuştepe'de bir "Trump Tower" var, ancak buranın mülkiyeti Donald Trump'a ait değil. Donald Trump bu işmerkezi için lisans vermiş, yani proje ve bilgi satmış. "Royalty" (telif, yani bilgi kullanma ücreti) alıyor. Mülkiyeti üstünde bir payı yok.
Donald Trump, 20 Ocak 2017 günü törenle yemin ederek başkanlık görevini teslim aldıktan sonra iklim değişikliği, küresel ısınma konularında çok değişik gelişmeler olacak. OrtaDoğu bölgesinde de ABD Generallerinin şekillendirdiği yeni gelişmeler bekleniyor. Geçiş dönemi içinde şimdiden öngörü yapmak çok zor, ama pek kolay bir dönem olmayacağı kesin görünüyor.
---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Ekonomik Çözüm" gazetesi için yazılmıştır.
http://www.ekonomik-cozum.com.tr/

Prinkipo, 14 Aralık 2016

No comments: