Saturday, December 03, 2016

“La Bohéme”, Giacomo Puccini, Ankara Opera Sahnesinde




La Bohéme”, Giacomo Puccini, Ankara Opera Sahnesinde

Son yılların en güzel opera sahnelenmesine gelmişiz. Hep en sevdiğim sesler bir araya gelmiş. Ankara operasında 3 Aralık 2016 Cumartesi gecesi Premier (ilk sahneleme) yapıldı. Rodolfo karakterinde eşsiz tenor Murat Karahan, Mimi muhteşem güzel soprano Esin Talınlı, Marcello güçlü tecrübeli ses Eralp Kıyıcı, Müsetta harika güzel soprano Zerrin Karslı bir araya geldiler. 14 Aralık gecesi Mimi karakterinde Tuğba Dekak, Müsetta olarak Aslı Kıyıcı vardı. Kıyaslamak çok zor.

Zor beğenir yazarınız nasıl olduysa bu defa oynanan eseri çok beğendi. Özellikle yönetmenimiz sahnede az bulunur harika iş başarmış. Başkalarının çoğu kez yaptığı gibi saçma erotik çeşitlemelerle, süslü dekorlarla, pahalı kostümlerle işin kolayına kaçmamış. İngiltere'de yaşayan, İsviçreli Türk Yönetmen Aylin Bozok inanılmaz güzel yalın sade kolay izlenir sahneleme yapmış. Operada fazla olan detayları atmış. Birinci perdede yerde anahtar arama sahnesi yok, ikinci perdede askerler yok. Koronun sesi var, kendisi pek yok. Çocuk korosu daha ön plana çıkmış. Son perdede kılıç oyunu basitleşmiş hayali yapılıyor. İçkiler yok, kadehler yok. Cafe yok. Yalın basit kolay bir dekor, uyumlu basit abartısız aşağıya doğru özellikle beyazlanan kostüm tasarımları, anılar anlatımına götürdü. Orkestra şefi Alessandro Cedrone bize unutulmaz bir gece yaşattı.

İkinci perde Marcello- Müsetta ikilisinindi. Ayrı bir aşk hikayesi seslendirdiler. İkinci perde sonundaki çocuk korosu gerçek 8-12 yaş arası çocuklardan oluşmuş, sevimli, haşarı, yaramaz, harikaydılar. Çocuk şarkılarını operada mutlaka çocuklar söylemeli. Çocuk seslerin anneleri babaları salonu özellikle balkonu doldurmuşlardı. Gururla çocuklarını seyrettiler. Zaten her yer doluydu.

La Bohéme” Operasında Mimi (Esin Talınlı, Tuğba Dekak) ve Müsetta (Zerrin Karslı, sonra Aslı Kıyıcı) rollerini severim. Her iki akşam her iki süper soprano rollerinin hakkını tam verdiler. Şair Rodolfo (Murat Karahan), ressam Marcello (Eralp Kıyıcı), filozof Colline (Özgür Savaş Gençtürk, Mithat Karakelle), sahneyi dolduran güzel dengeli güçlü tecrübeli seslendirmeler yaptılar.

Schaunard (Emre Uluocak, Çağdaş Kocak), Benoit (Levent Akev), Alcindoro (Yiğitcan Tatlıoğlu), Parpignol (Burak Pektaş) kısa rollerde destek verdiler. Parpignol karakteri sahneyi süsledi, basit oyuncakçı karakterle ortamda sessiz rolde operanın başından sonuna kadar sahnede kalarak duygusal hoşluk yaptı.

Orkestra muhteşem, seslendirmeleri nerdeyse kusursuz. Şefimiz "Alessandro Cedrone" kontrollü, dengeli, harika, solistler birbirinden iyi, duygusal, güçlü. Sanatçılar sanki bizlere "Opera işte böyle sahnelenir, böyle oynanır, böyle seslendirilir", dediler. Aralık ayında 19-26 günleri tekrar oynanacak, sizler bilet bulabilirmisiniz bilemem? Benim internetten alınmış biletlerim var. Bu eser çok oynanır, çok konuşulur. Mutlaka festivallere gider.

LaBoheme operasının konusu ne? Madem çok istediniz 2-satırda onu da özetleyelim. Paris'te 19. yüzyılda bir güzel genç terzi kız ile fakir bir şairin bohem aşkı anlatılıyor. Hepsi bu. Kız sonunda parasızlıktan düzgün tedavi olamıyor, ince hastalıktan ölüyor. Şair acılar içinde hayata devam ediyor. Gerçek bir hikaye, önce roman, sonra tiyatro, en son operaya uygulanmış. Dünyanın en sevilen operalarından biri olmuş.

Ankara operası 1-Ekim gecesi Guiseppe Verdi'den LaTraviata operası ile sezona başladı. Arkasından Giacomo Puccini "La Boheme", Georges Bizet "Carmen", "Il Signor Bruschino", Johann Straus (2) eserleri "Çingene Baron (Der Zigeunerbaron)" ve Yarasa (Die Fledermaus)" geliyor. Bu yılın yeni eserleri 2017 ilkbaharında Jacques Ofenbach"Paris Hayatı", ve "Hoffman'ın Masalları" sahne alacak. Bale olarak "Hamlet" ve "Yevgeni Onyegin" tüm sezon devam edecek.


---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" Opera sayfası için yazılmıştır.
Ankara, 15 Aralık 2016





No comments: