Friday, December 09, 2016

Dünyada Zafer Bayramı Geçit Törenleri


Zafer Bayramı Geçidi
Her ülkenin bir "Zafer Bayramı" vardır. Amerika'da 4 Temmuz, Fransa'da 14 Temmuz, Rusya'da 9 Mayıs, bizde 30 Ağustos. Bu günlerde ülkenin ordusu başkentte "Zafer Yürüyüşü" (Victory Parade) yapar. Eskiden sadece kendi ülkemizin "Zafer bayramını" görürdük. Ulusal TV tüm gün bayramı naklen verirdi. Çocukluğumda Hipodromdaki Zafer Bayramı törenlerine çok gitmişliğim vardır. Yeri göğü inleten sert asker postalı sesi, sert korkusuz bakışlı askerler, yukardan uçan uçaklar, helikopterler, tankların gürültüsü bu bayramların ortak özelliği idi.
Sonra internet ile tanıştık. Youtube.com hayatımıza girdi. Operaları tüm seyretmek imkanı başladı. Birçok görüntünün yabancı ülkelerdeki Zafer bayramlarını seyretmek imkanı ortaya çıktı. Youtube.com internet sayfasını açıp, tek tek zafer bayramlarını izliyorum. Hepsinde değişik hazırlıklar, görüntüler ortaya çıkıyor.
Fransızların "Yabancı Lejyonerlerı" üniforma üstüne giydikleri kahverengi önlük ve ağır yürüyüşleriyle farklılık yaratıyorlar. İngiliz kraliçesinin askerleri siyah büyük kürk şapkaları ve kırmızı kalın üniformaları ile sıcakta nasıl hareket ediyorlar, hep hayret ederim. Bu yüzden tören sırasında sıcaktan bayılan çok sayıda asker oluyor.
İtalyanların opera müziği zafer alayına giriyor. Süvarilerin metal göğüs zırhları parlıyor. Paramiliter güçler öne çıkıyor. İtalyanların "Bersaglieri" isimli koşan hızlı intikal eden piyade alayı ve onların yine koşan bandosu çok meşhur.
Almanlar çok özel birşey yapmıyorlar. Nato ordularının standart düzeninde yürüyorlar. Bizden fazla farklı değiller. Alman Prusya ordusunun yürüyüş nizamı, Alman askeri danışmanları ile GüneyAmerika'da Şili ordusuna 19. yüzyılda aktarılmış. Bugün Şili ordusunun zafer bayramı yürüyüşünde Weinmacht Almanya'sının kaz adımlarını görüyorsunuz.
Çin zafer bayramında özellikle kadın askerlerin kırmızı üniforma ile yaptıkları kusursuz yürüyüş inanılmaz. Erkek askerlerin zafer bayramı gösteri yürüyüşlerine alıştık, ama Çin kadın askerlerin kusursuz yürüyüşlerini mutlaka izlemek lazım, çok farklı. Çin zafer bayramına dost ülkelerin orduları misafir birlikler gönderiyorlar. Kuzey Kore kadın askerlerini kaz adımı yürüyüşleri aslında izleyiciyi sadece gülümsetiyor. Aynı kusursuz etki yok. Bir orduda erkek askerlerin düzenli yürümesi normal. Asıl çok sayıda kadın askerin düzenli ve disiplinli yürümesi etkileyici.
ABD 4 Temmuz törenleri sivil görüntü veriyor. Ortada sert bir askeri gösteri yok. Yerel sivil insanlar, itfaiye, polis, kamu kurumları daha çok ortada. Amerikalıların 2.Dünya Savaşı sonrası NewYork ve diğer büyük şehirlerde 1946 yılında yaptıkları Zafer törenleri çok etkileyici. Onları Siyah beyaz çekimlerde mutlaka izlemek lazım.
Katar, Saudi Arabistan, Mısır Arab ülkelerinde protokol önünde silahla koşu var. Hava çok sıcak, hafif askeri üniformalarıyla askerler birarada koşu yapıyorlar. İranlılar eskiden koşu yaparlardı, şimdilerde bu uygulama yok. İran daha çok sahip olduğu füzeleri, mekanik araç gereçleri merasim alanında göstermeyi yeğliyor.
Mısır silahlı kuvvetlerinin 6-Ekim 1981 günü zafer yürüyüşü sırasında yürüyüş birlikleri içindeki askerlerin protokol önünde birlikten kopup Başkan Enver Sedat'a suikast yaptıklarını unutmayalım. Sadece Mısır değil o gün tüm Arab askerleri kredibilitelerini kaybettiler.
İsrael askeri törenlerinde kadın askerlerin varlığı yine dikkati çekiyor. Sıcak havada askeri nizamda yürümek kolay değil. Akşam kapalı ortamda kutlamalar devam ediyor. Kadın askerleri etekleri diz altında ancak yaka açık. Askerler kadın erkek pop müzik konserleri veriyorlar, sahnede beraber halk şarkıları söylüyorlar. Zaten devamlı savaş durumunda teyakkuzda bulunan bir orduya sahipler.
Moskova 9 Mayıs Zafer bayramında Kızıl Meydandan dost ülkelerin askerleri geçiyorlar, ABD, İngiliz, Fransız, Kazakhstan, Azerbaycan, Türkmenistan. Burda yaklaşık herbiri 100 kişiden oluşan misafir dost askeri gurubun düzenini disiplinini beraber hareket etme kaabiliyetini kıyaslıyorsunuz.
Rus kadın askerlerin Kızıl meydandan geçişleri çok yeni başladı. Rus kadın askerlerin yürüyüş düzeni de çok etkileyici. Kadın askerlerin hepsi protokol tribünlerine gülümseyerek en güzel görüntülerini vererek yürüyorlar. Etekler diz üstünde, ayakta asker botları veya kısa topuklu ayakkabılar var. Elde silah yok.
Tüm askerler sert korkutucu bakışlarla protokol tribünlerine bakarlar. Rus insanı aslında genelde gülmez. Gülmek gülümsemek zayıflık olarak görülür. Moskova'da McDonalds dükkanında bile somurtkan satıcı personel ile karşılaşırsınız. Kızıl meydanda öyle değil. Kadın erkek tüm askerler protokol tribününe gülümsüyor. Açıklaması şöyle. Zafer bayramında Kızıl Meydandan geçmek, orda yürümek bir ayrıcalıktır. Bu yürüyüş için seçilmek büyük onurdur. Yürüyüş sırasında bu seçim için mutlu olmak ve bu mutluluğu gülümsiyerek göstermek gerekir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında 1941 Kızıl meydan yürüyüşünün filmleri çok ürkünç. Sibirya'dan Moskova'ya trenlerle taşınan doğu Sibirya askerleri meydanda yürüyüş yapıyorlar, arkasından aynı gün Moskova'ya yaklaşan Alman askerleri ile çarpışmak üzere cepheye gidiyorlar ve çoğu aynı gün cephede ölüyor. Stalingrad sonrası esir düşen 90bin Alman askerinin Moskova sokaklarından geçerek Sibirya'ya gönderilmeleri ayrı bir dikkat çekici görüntü. Sadece 6bin asker Almanya'ya geri dönebilmiş. Moskova 1945 zafer bayramı töreninde Zaferin en büyük isimlerinden Mareşal Zhukov'un beyaz at üstünde geçişi, ele geçirilen Alman bayraklarının yere atılışı, T34 savaş tanklarının zafer görüntüleri unutulur gibi değil.
Bu işin kıyas yeri herhalde 9 Mayıs Rusya Kızıl meydan yürüyüşü. Madem Rusya ile arayı düzeltiyoruz. Onların bu önemli bayramlarına biz de bir askeri merasim birliği gönderelim. Dost ülkelerin askeri birliklerini bizim Zafer bayramımıza davet edelim. Hem kendimizi gösterelim, hem de başkalarını görelim, izleyelim, kıyaslayalım. Bu coğrafyada yaşayabilmek için, çevremizi tanımak bilmek, güçlü ve etkin bir orduya sahip olmak şart.

---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Ekonomik Çözüm" gazetesi için yazılmıştır. http://www.ekonomik-cozum.com.tr/

Prinkipo, 09 Aralık 2016

No comments: