Thursday, October 01, 2015

Opera 2015-2016 Yeni Sezon Programları


Opera 2015-2016 Yeni Sezon Programları

Bu sezon İzmir Opera’mızda harika eserler var. Eserlerin çoğu Elhamra sahnesinde oynayacak. İzmir Elhamra, küçük, sıcak, rahat, samimi, pek güzel bir ortam. Akustik çok güzel, koltuklar biraz sert ama, bize yeter. Daha büyük mekanlar yapıyorlar da ne oluyor? 

Bu sezon önce Guiseppe Verdi'den "Rigoletto" operasını 3-6-9 Ekim ve 12-14 Kasım günleri izleyeceğiz. Klasik sahneleme mi yoksa bugünlerde pek moda yeni bir modern sahneleme mi olacak? Beraber göreceğiz.

Arkasından Ruggero Leoncavallo "I Pagliacci" (Palyaço) 5-7-9 Kasım günleri programa alınmış.

Elhamra sahnesi dar olduğu için dekor bir kez kuruluyor, eser arka arkaya oynanıyor. Johann Straus II'den "Yarasa" (Die Fledermaus) yeni sahnelenecek. Çok eğlenceli olacağından eminim. Bakalım sahneleme sırasında ne yenilikler izleyeceğiz.

İzmir'de ayrıca Igor Stravinski "Ateş Kuşu- İlkbahar Ayini", Adolphe Adam "Giselle", Leo Delibes "Sylvia" bale eserleri sahnelenecek.

Ankara Opera sahnesinde geçen yılın eserleri Vincenzo Bellini'den "I Puritani", Johann Strauss(II)'ten "Yarasa" (Die Fledermaus), Guiseppe Verdi'den "Attila", Georges Bizzet'in "Carmen", programda yine var.

Çok yeni olarak Carl Maria von Weber'den ’den “Der FreiSchütz” (İyi Avcı) operası bekleniyor. Bence tercümesi "Keskin Nişancı" olmalıydı. Ben müziğini dinlemeye başladım. Wagner öncesi, Alman müziği ilk defa Ankara'da sahnelenecek.

Johann Strauss (II)'den "Çingene Baron" (Der ZigeunerBaron) programa alındı. O da çok eğlenceli.

Ankara balesi "Coppelia", "Eugene Onegin" ve "Hamlet" sahneleyecek. Modern Dans Topluluğunun da altı ayrı eseri yorumlaması programa alınmış.

Bilkent Senfoni orkestrası 10 Ekim gecesi sezonu açıyor. Odeon ve kapalı salonda yeni opera seslendirmeleri bekleniyor. CSO programında da opera var.

Istanbul Süreyya operasında Pietro Mascagni'den "Cavalleria Rusticana" başlıyor. Kaçmaz. Sonra Charles Gounoud'tan "Faust" sahnelenecek. Bu da kaçmaz.

Gioacchino Rossini'den "La Cenerentola" (Külkedisi) 22-23-24 Ekim günleri oynuyor. Her üç güne internet üstünden bilet aldım. Bakalım nasıl sahneleyecekler? Bir sonraki opera yazım herhalde "La Cenerentola" operası üstüne olacak.

Vincenzo Bellini'den "La Sonnambula" (Uyurgezer Kız) yeni başlıyor. Henüz sahnelenme günleri belli değil. Provalar devam ediyor. Sonra Gaetano Donizetti'den "L'elisir Amore" (Aşk İksiri) programa alınmış.

En son olarak Johann Strauss II'den "Der ZigerunerBaron" (Çingene Baron) var. Acaba Ankara ile farkı ne? Her iki opera da aynı eseri seyredeceğiz. Kıyaslama yapmak ne kadar güzel olur.

Bu yıl Istanbul Süreyya Operası muhteşem bir program hazırlamış. Bale programı yenilenmiş.Adolphe adam "La Corsaire", Tchaikovsky "Fındıkkıran", Leo Delibes "Sylvia" baleleri sahne alacak.

Samsun operasında yeni sezon Giocomo Puccini'den "Tosca", Gaetano Donizetti'den "L'elisir Amore" (Aşk İksiri), Guiseppe Verdi'den "Maskeli Balo" sahne alacak.

Mersin'de, Son-Osmanlı, Levanten dönemden kalan Tarihi Kültür merkezinde Charles Gounod"tan "Romeo ve Juliet" ve Tchaikovsky'den "Evgeni Onegin" sahneye konacak. Her iki eser de zor. Seyretme imkanınız varsa kaçırmayın. Sanatçılarımızın bu eserleri kişisel repertuarlarına almaları bizler için büyük kazanç.

Antalya'da, Modern Kültür merkezinde Geoges Bizet "Carmen", Giocomo Puccini "La Boheme", Guiseppe Verdi "Rigoletto" sahnelenecek. Bale olarak Tchaikovsky "Fındıkkıran", Verdi- Utku Şiiler uygulaması "Othello", Tchaikovsky "Uyuyan Güzel" ve "Üç Silahşörler" sahne alacak.

Eskiden bizim operalarımızın sezon programlarını takip edemiyorduk. Opera yönetimlerimiz programlarını son haftaya kadar nerdeyse devlet sırrı gibi saklıyorlardı. Belki bir aksamadan korkuyorlardı, son dakikada bir aksilik olur, bir sanatçı gelemez, hastalanır, iptal söz konusu olur, kimbilir. Eskiden kulaktan öğreniyorduk. Fısıltıların çoğu yanlış çıkıyordu. "Yılbaşından sonra bir Wagner operası sahneye gelecekmiş", diyorlar mesela.

Doğrulatmak için gişedeki görevlilere veya yer gösteren görevli kızlara çok kez sorduk. "Bizde bilmiyoruz", dediler. Bilmez olurlarmı? Provalar önlerinde ceryan ediyor. Sanatçılar günlerce sahnede çalışıyorlar. Herşeyi biliyorlar, nedendir söylemezler, ağızlarından en ufak bilgi alamazsınız.

Neyse bütün bunlar geçmişte kaldı. Bu yıl "dobgm.gov.tr" sayfasında yeni programlar, yeni operaların isimleri açıklandı. Eğer geçtiğimiz yıl gördüğümüz bir opera ise aynı sahneleme ile devam ediyor, demektir. Eğer yeni bir opera ismi gördüyseniz, yılbaşından sonra sahneye gelecektir.

Başka operalarda yıllık programı çok önceden takip edebilmeniz mümkün. Onlarda da aksamalar oluyor ama cast geniş, her rol için iki- bazan üç sanatçı çalışıyor. Bu yıl neyseki artık programlar belli, şimdiden CD'leri alalım, youtube izlemelerini yapalım, spotify dinlemelerine geçelim, kulağımız alışsın.

Güniçi hayhuydan, iş stresinden akşamları biraz uzaklaşın, eşinizi alın operaya gelin, kafanızı opera ile meşgul edin, size çok iyi gelecek.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Prinkipo, 10/21/15

No comments: