Sunday, September 13, 2015

Jeremy Corbyn kimdir?



İngiltere seçimleri 8-mayıs 2015'te yapıldı, seçimleri kaybeden İşçi Partisi genel başkanı Ed Miliband istifa etti. Yerine 12-Eylül 2015 tarihi itibariyle, İngiliz İşçi Partisi genel başkanlığına 1949 doğumlu Jeremy Corbyn, delegelerin yüzde 60 oyu ile geldi. Daha önce partinin hiçbir ciddi görevinde yer almamıştı. Rakipleri son günlere kadar onu ciddiye almamışlardı. Adaylığı için gerekli 36-delegenin imzası nerdeyse son dakikada sağlandı. Jeremy Corbyn taraftarları genç delegeler sosyal medyayı kullandılar, geleneksel basına fazla demeç vermediler.

Jeremy Colbyn, elektrik mühendisi bir baba ile matematik öğretmeni bir annenin dördüncü en küçük çocuğu olarak doğmuş. Orta öğrenimini iyi notlarla bitirmiş. Ancak North London Polyteknik üniversitesi eğitimini yarıda bırakmış. Yani Üniversite diploması yok.

Sonrasında 2-yıl Jamaika'da gönüllü bir programda çalışmış. Hayatı, inanmadığı konularla savaşmakla geçmiş. Savaşa karşı, nükleer silahlara karşı, kıtalararası nükleer balistik Tridient füzeleri yapımına karşı, Afganistan savaşına karşı, Suriye'nin bombalanmasına karşı, fosil yakıt kullanımına karşı, kayagazı (fracking) çalışmalarına karşı. Güney Afrika apartheit politikasına karşı. Bu yüzden zaman zaman tutuklanmış. Şili Pinochet hükümetinin insan hakları ihlallerinden yargılanması sürecinde aktif yer almış. Yıllardır İngiliz solcu "Morning Star" gazetesinde haftalık köşe yazıları yazıyor.

Üç kez evlenmiş, ikinci eşinden üç çocuğu var. Çocukları devlet okullarına gitsin istemiş, özel okul isteyen ikinci eşiyle arası bu yüzden açılmış. Birinci eşi iletişim profesörü, ikinci eşi Şili göçmeni, üçüncü son eşi Meksikalı. Kusursuz ispanyolca biliyor. Latin Amerika edebiyatını yakından takip ediyor.

Otomobili yok, bisiklet kullanıyor. Seçim bölgesinde 1983'den beri Kuzey Londra seçim bölgesinde yapılan 7-seçimi kazanmış. Avam kamarasında son 30-yıldır sakallı üye bulunuyor. Parlamentonun sakallı nadir üyelerden biri. 20-yaşından beri vegeterian, içki içmiyor. Hiristiyan geleneğinden geliyor ama tüm inançlara eşit mesafede olmak gerktiğini söylüyor. Atheist ve Cumhuriyetçi olduğunu söylüyor. Bu yüzden "Tanrı Kraliçeyi korusun" (God save the Queen) diye başlayan İngiliz milli marşını katıldığı törenlerde söylemiyor. İngiliz Kraliyet yönetimine, Avrupa Birliği kavramlarına karşı değil. Ama Nato'ya mesafeli olunmasını istiyor.

Milletvekili olarak çalışırken en az harcamayı yapmış, bürosu bir hayır kurumundan kiralık. Çok mütevazi bir hayat yaşıyor. Parlamento dışında kravat takmıyor. Ucuz basit sade elbiseler giyiyor. Bir TV programına annesinin ördüğü kazak ile katılmış. Hayvan haklari savunucusu olmuş, eşcinsel haklarına hoşgörü ile yaklaşıyor. Hükümeti yakın takip için "gölge kabine" kurdu, üyelerin yarısı kadın.

Türkiye ile olan ilgisine gelelim. 12-Eylül sonrası Türkiye için hazırlanmış insan hakları raporunun Avrupa Parlamentosu üyesi yazarlarından biri olarak yer almış. Türkiye'de meydana gelen olaylara çok ciddi eleştriler içeren rapor yüzünden zamanında bizden ters tepki almış. Türkiye hakkında, insan hakları uygulamalarında çok şeyler biliyor. Türkiye konusunda çok şeyleri ingiliz parlamentosunda gündeme getiriyor. Üniversite öğrenci harclarının kalkmasını istiyor. Her öğrencinin orta öğrenim süresinde en az bir müzik entrumanı çalmasını istiyor. Sanat, opera, müzik, müzeler için bütçe harcamalardan kesilen 500m£ kesintiyi kaldırmayı planlıyor. Sanat insan için gereklidir, diyor. BBC sanat- kültür yayınları için daha çok para daha çok bütçe ayırmak gerekir, diyor.

Çok kazananlardan daha çok vergi alınmasını istiyor.
Tasarruf tedbirlerinin fakirleri etkilememesini istiyor.
Vergi kaçırılmasına, vergiden kaçınılmasına karşı ciddi önlemler alınmasını istiyor.
Yenilenebilir enerjilere taraftar. Asgari ücretin saat başına en az 10£ olmasını istiyor. Konuşmaları hep çok ciddi, sakin konuşuyor, fazla espri yapmıyor.

Özelleşen demiryollarının, enerji santrallerinin tekrar kamulaştırılmasını destekliyor. Kira fiyatlarının dondurulmasını istiyor. Mültecilerin gelişine daha sıcak bakıyor. Kuzey irlanda'nın güney ile birleşmesini savunuyor. Filistin Hamas ve Hizbullah örgütleri ile diyalog açılmasını söylüyor. çünkü barış düşmanla müzakere yapılarak sağlanır, diyor. Falkland adalarının Arjantin ile ortak yönetimi gerekir, diyor. Farklı düşündüğü için, muhafazakar başbakan David Cameron, Jeremy Corbyn hakkında "Milli güvenlik riski taşıyor", demiş.

Bu çağda böyle bir adamı parti lideri görmek çok ilginç. Ama İngilizler klasik politikalardan bıkmış demek ki, gerçekçi olmasa da sol politika istiyorlar. Ekonomi iyi olursa pek seçim kazanma şansı olmaz, ama şartlar kötüleşirse seçilebilir. Normal genel seçimler beş yıl sonra yapılacak. İngiliz İşçi partisi ortak kararlarına karşı çok kereler farklı oy kullanmış. Dünyada ne insanlar var değil mi? İlerde bizde de böyle bir siyasetçi çıkar mı, dersiniz? Yeni İngiliz İşçi partisi genel başkanına 2020 seçimlerinde başarılar diliyoruz.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Prinkipo, 09/01/15

No comments: