Thursday, July 23, 2015

Neden saçların beyazlanmış, arkadaş?


Neden saçların beyazlanmış, arkadaş?
Politikacıların saçlarını boyama özgürlükleri var mı?

Değerli Okurlarım,

Başkan Obama'nın saçları göreve geldiğinde doğal siyahtı, görevde bulunduğu iki dönemde saçları iyice beyazlaştı. Obama bu durumu gurur verici olarak, her vesile ile söylüyor. 2012 başkanlık seçimlerinde oy kullanırken, seçim sandığı görevlilerine eski kimliğini verdi, kimlikte saçlar simsiyah, "Sizler için çok çalıştım, saçlarım o yüzden böyle beyazlaştı" dedi.

Alman Şansölye Gerhardt Schröder'in hikayesi tüm siyasiler için ders alınacak önemdedir. Alman DDP Haber Ajansı, 2002 yılında bir okuyucu görüşüne yer verdi. Okuyucu, "Şansölye, beyazlaşan saçlarını boyamasa daha güvenilir görüntü verecek", diyordu. Schröder bu yoruma gülüp geçeceği yerde, konuyu ciddiye aldı, "küçük düşürücü", savıyla mahkemeye götürdü. Haber Ajansı, "ifade özgürlüğü" olarak savunma yapsa da, Alman mahkemesi önce uyarı, tekrarı halinde ağır para cezası hükmü getirdi. Alman mahkemelerinin yaptırım koyamayacağı, İngiliz ve Amerikan medyası konuyu alaya aldılar. Onlar için "ifade özgürlüğü" kısıtlanamazdı. Schröder'i, "Bad Herr Dye" (Bay KötüBoya) olarak isimlendirdiler. Schröder bir sonraki seçimleri Angela Merkel'e kaptırdı ve siyasete veda etti.

Seçim süresince yoğun seyahat trafiği vardı, bazı siyasilerimiz, berbere gitmeye (veya çağırmaya) fırsat bulamadı, simsiyah saçlarının diplerinde beyazlıklar görülmeye ve bunlar netleşmeye başladı. Bıyıklar beyaz, saçların doğal rengi de herhalde şimdilerde beyaz olmalı. Bu hafta baktım, çoğunda dip kısımlar tekrar siyahlaşmış.

Peki bir politikacı neden saçlarını boyatır? Daha iyi, daha genç görüntü vermek için mi? Kadınlara bu hak verilmiş, CHP kadınları saçlarını rengarenk boyarlar, çoğu hanımın doğal sarışın olduğunu hiç sanmıyorum, MHP ve HDP kadınları saçlarını doğal rengine yaklaştırıyorlar, diplerde beyazlar artınca doğal rengine boyatıyorlar. Kapalı hanımların böyle bir sorunları zaten yok.

Amerikan başkanlık seçimlerinde adaylara bakıyorum, erkeklerde sadece Donald Trump'ta değişik saç rengi ve stili var, diğerleri normal - doğal görünüyor. Demokratlarda sadece Hillary Clinton var, başka ciddi demokrat aday yok, Hillary'nin saçları zaten hep aynı renktir.

François Hollande'de saç azalmış. David Cameron'da saçlar alında azaldı, doğal hafif kırlaştı, muhalifleri, "Saçlarını boyuyor, bizden en basit gerçeği saklıyor", diye eleştri aldı. Kravat takmayan Yunan başbakanı Alexis Tsipras genç, saçlar simsiyah, ama Yunan borç müzakereleri süreçinde yakında saçları herhalde iyice belirgin beyazlaşacak. Eski Yunan Maliye bakanı sert delikanlı motosiklet sürücüsü Yanis Varoufakis kafayı kazıtmış, saç sorunu hiç yok. Bill Clinton'un saçları bembeyaz. John Kerry sağlık nedeniyle yüzüne zorunlu estetik yaptırdı, saçlar doğal beyaz.

Berlusconi'nin yüzünde estetik, kafasında saç ekme var. Çinli yöneticiler siyah takım elbise giyer gibi, tek tip koyu siyah boyalı saçlarla dolaşıyorlar. Putin'in yüzünde çoğu zaman botoks uygulaması var.

Angela Merkel'in saçları hep kısa ve doğal görünümlü. Alman kadınlarında saçlarını sarıya boyatma durumu yok. Onlar bu konuyu hiç dert etmezler. Münih'te konsere operaya gidiyorum, tüm salon beyaz saçlı insanlarla dolu. Almanya'da saçlarını, canlı bağıran sarıya boyatanlar hep yabancılar oluyor.

Benim saçlar beyazlaştı. Kısa kestiriyorum, iyi oluyor. İlerde saçları kazıtabilirim, daha genç gösteriyor-muş. Bizim yaşımızda hafif yanlarda kır saç karizma artırıyor, bilge adam (wise man) görüntüsü veriyor.

CNN anchor ekran saç kuralında, saçlar doğal olacak, CNN anchorwoman Becky, Amanpour, gibi en önemli kadınlar çoğu zaman doğal saçla ekrana çıkıyorlar. Yaşı ilerlemiş erkeklerin Wolf Blitzer, Anderson Cooper, hepsi beyaz-kır saçlı. Böylece, "İzleyiciden birşey saklamıyoruz, onlara gerçeği olduğu gibi veriyoruz", diyorlar.

Botoks, peruk ve estetik konularına hiç girmeyelim. Bence doğal görünüm en iyisidir. Bembeyaz bıyık ile simsiyah saçlar, veya siyah kaşlar ile sapsarı saçlar olmuyor. Politikacıların, boyalı olduğu çok net belli saçlarla seçmen karşısına çıkmasını doğru bulmuyorum. Politikacı seçmenden gerçeği saklamamalı, saçının gerçek rengini bile seçmenden saklamamalı, derim. Bilmem katılıyor musunuz? Ne dersiniz? Baki slm


2015-08-25 Ankara

No comments: