Wednesday, July 18, 2018

Airbnb





Adalarda AirBnB, Booking ev kiralama uygulamaları

Adalar'da eskiden beri yazlıkçılar yıllar boyu aynı evleri kiralarlar.
Kiradan bıkan Adalar'da uzun süre kalmak isteyenler kış döneminde uygun fiyatlı evleri satın alır, içlerini yenilerler, önce kısa sonra uzun süreli kalmaya başlarlar.

Airbnb uygulamasıyla çok sayıda yabancı yazlarını Adalar'da geçirmeye başladı. Özellikle Rus aileler çoğunlukta. Diğer Batılı ülke vatandaşlarını vapur motor beklerken iskelede görebiliyorsunuz. Bir de Anadolu kulübünün kısa süreli özel ziyaretçileri var.

Geçtiğimiz yıllarda Powergen Europe konferanslarına tüm süre katılabilmek için Milano ve Berlin'de airbnb.com, Viyana ve Amsterdam'da booking.com üstünden birer haftalık ev kiraladık. Ailecek kaldık.

Booking.com daha kurumsal çalışıyor, karşınızda bir şirket oluyor.
Airbnb.com ise daha kişisel, karşınızda evini olduğu gibi size verip çıkan bir insan var. Booking.com evleri apart otel olarak kiralanıyor. İçerde herşey var, internet modem, mutfak banyo yatak odası, TV, bulaşık çamaşır makinası. Dolaplar boş.

Airbnb daha insancıl, evini size bırakıp giden kişinin şahsi eşyaları, dolu buzdolabı, erzak dolabı, banyoda yarısı kullanılmış şampuanlar, yarısı kullanılmış temizlik malzemeleri, giyim eşyası dolu gardrobu, ayakkabıları, kitapları, notları, herşeyi duruyor. Siz onları kenara çekip kendinize yer ayırıyorsunuz.

Ödemeler baştan kredi kartı ile peşin yapılıyor. İşi ayarlayan pazarlayan şirket ödenen paranın %25'ini alıyor. Dünya ölçeğinde yapılan bu işten iyi para kazanıyorlar.

Booking.com bizim piyasaya kapalı, çünkü dışarıya gereksiz para çıkışı var, vergilendirme mümkün değil.

Booking.com apart mekanı teslim ederken sizin pasaport fotokopinizi alıyor, fatura veriyor, 1-2 evrak imzalatıyor. Airbnb'de ortada hiçbir evrak yok. Herşey önceden internet üstünden yapılmış bildirilmiş, bitmiş.
İşin vergilendirilmesi çoğu yerde pek net değil. Booking.com daha kurumsal olduğu için gelen kazanç yurtdışı geliri olarak vergilendirilebiliyor.

Airbnb.com içinde kişisel gelir çok küçük, vergilendirme için ortaya çıkan gelir belirli kotaların altında kalıyor. Maliye değil, belediyeler emlak vergisi için devreye giriyorlar. Berlin, Londra, Paris, Newyork ta yılda bir konut en fazla 90- gün airbnb ile vergisiz kiralanabiliyor.

Yurrtdışında aynı geceleme için standart otele gitseniz, iki kişi bir oda ve bir banyo için yatak kahvaltı en az 100-200€ para ödersiniz. Burda size ev veriliyor. Reception yok. Kayıt yok, pasaport sormuyor. Çünkü herşey, kayıt başta internet üstünden yapılıyor. Kim olduğunuz başta belli. Ortada kimse yok. Evi size bir kişi veriyor, anahtarı veriyor, internet modem şifresini veriyor, aletlerin basit kullanımını gösteriyor. Yakındaki avm süpermarket yerlerini tarif ediyor ve gidiyor. Kalma süreniz bittiğinde anahtarı salon masası üstüne bırakıp kapıyı çekiyorsunuz, ve gidiyorsunuz.

Genellikle sabah saat 10:00'dan önce evi terketmeniz, saat 14:00'ten sonra evi teslim almanız, geliş saatinizi net belirtmeniz isteniyor. Saat 10:00-14:00 arasında evin sahibi veya çalışanı evi temizliyor, çarşafları değiştiriyor, buzdolabında kalanları ve diğer çöpleri atıyor, banyoyu yıkıyor, yerleri siliyor süpürüyor, yeni aile için mekanı hazırlıyor.
Moskova'da airbnb oda kiralamada, bir işbilir Rus delikanlı, emekli yaşlı büyükannesi ve büyükbabasının boş odasını yabancılara kiralamış. Rusça bilmiyorsanız iletişim de yok.

Newyork'ta bir emlakçı delikanlı salondaki kanepeyi kiralamış. Aynı evde evsahibiniz ile beraber kalıyorsunuz, mutfak ve banyoyu ortak kullanıyorsunuz.

Berlin'de balkonlarını gecelik kiralayanların olduğu bildiriliyor.

Bizde aynı işi yerel internet siteleri günlük haftalık mobilyali kiralık kategorisi altında yapıyorlar. Bizde booking.com yasak ancak diğer yerel siteler bu iş için çalışıyorlar. Bizde bu mekanlar normal gecelemenin ötesinde başka işler için pazarlanıyor. Kullanım amacı normal gecelemeden daha çok, kaçamak buluşmalara kolaylık olarak pazarlanıyor. Kayıt belirsiz, kontrol regülasyon yok.

Cihangir'de mobilyalı deniz manzaralı harika bir evi internette pazarlayıp, gelen misafirlere, "ev şimdi onarımda, sizi başka bir eve götüreyim", diyen, onları hiç seçmeyecekleri kötü döşenmiş, manzarası olmayan evlere yerleştiren insanlar var.

Adalarda çok sayıda mekan airbnb kapsam alanı içinde pazarlanıyor.
Koca köşkler, bağımsız daireler, evler haftalık aylık yaz süresince kiraya veriliyor.

Bu yaz Prinkipo'da bizim evin biraz üstünde, boş duran harap iki katlı eski mekan elden geçti, boyandı tamir oldu, yenilendi, Rus bir aileye yazlık kiraya verildi.

Rus aile genç anne baba 3-yaşında çocuk, dede hep beraber kalıyorlar.
Yoldaş Rus dede ile yolda karşılaştığımızda 1-2 kelimelik söyleşiler yapıyoruz. Gelecek yıl yanda yenilenen ev için de herhalde böyle bir kiralama yapılacak.

OrtaDoğulu zengin turistler, fakir göçmenler saat 10-18 arası özellikle Büyükada'yı istila ediyorlar, faytonlar kesintisiz büyük - küçük tur gezi sefası hizmeti veriyor.

Büyükada Nizam yolu günü birlik ziyaretçi istilası altında. Bakkallar basit ekmek su satış fiyatlarını ikiye katladılar. Ortadoğulu zengin turistlerin Adalar'da yer alma hevesleri şimdilik yok. Buralar onların yaşam normlarına ters geliyor, bizim rahat hür sereserpe giyimli kızlarımız kadınlarımız onların kadınlarına farklı aykırı örnek oluşturuyor.

Ortadoğu'lu kadın bizim kadınlarımızı görünce peçesini açıyor, görüyorlar geziyorlar, gidiyorlar. Şimdilik burda gecelemeye, kalmaya, ev kiralamaya niyetleri yok. Saat 10-18 dışında kalan zamanda Büyükada eski sakin dönemine dönüyor.

Cesur yeni dünya kendine yeni iş imkanları, yeni fırsatlar üretiyor.

Prinkipo, 16 Temmuz 2018

No comments: