Sunday, February 04, 2018

Modern Sahneleme ile Donizetti'den "Aşk iksiri" (L'elisir d'amore)


Ankara Operasında Premier 3-Şubat 2018 Cumartesi saat 20

Modern sahneleme ile hazırlanan operanın Ankara Premier gecesine 3 Şubat 2018 Cumartesi gecesi gittik. 18. yüzyılda bir çiftlikte geçen opera, modern sahnelemede büyük bir şehrin bir iş merkezinde bir büyük şirketin açık ofis mekanına taşınmış. Opera üvertür müziği eşliğinde sabah işe gelen personelin masalara dağılmasıyla başlıyor. Erkekler takım elbise kravat, kadınlar güzel iş tayyörleri içindeler. Herkesin yakasında boynunda kimlik katları var, Masalarda laptop desktop bilgisayarlar. Belli ki burası bir hracat- ithalat ticaret şirketi. Ortada bir gariban office-boy Nemorino (harika tenor Emre Akkuş) dolaşıyor, gelen evrakları mektupları kargo paketlerini dağıtıyor. Sol köşede otomatik kahve makinası var. Sonra ofisin müdürü direktörü herşeyi kadın yönetici Adina (güzeller güzeli mükemmel soprano Görkem Ezgi Yıldırım), yanında yönetici asistanı ile ile içeri giriyor, sol merdivenlerden yukarı prestijli ofisine çıkıyor. Laptop üstünde epostalarını okuyor. Sevimli yönetici sekreteri Giannetta (Ezgi Karakaya), çalışanları denetliyor, yeni görevler dağıtıyor. Herkes masalarında laptop desktop bilgisayarlar ile çalışıyor. Sonra patron CEO Belcore (Beran Sertkaya) giriyor, arkasında üç siyah takım elbiseli yardımcısı koruması var. Durumu Hollywood "men in black, blues brothers, matrix" filmlerine gönderme olarak okudum. Ego tavan yapmış. Daha sonra hayat koçu, yönetici danışmanı Dr Dulcamara (Özgür Savaş Gençtürk) personele perde üstünde ppt sunum yapıyor, beyaz tahtada açıklamalar ekliyor. Dünyanın dörtbir tarafını gezmiş, Mısır piramitleri, NewYork gökdelenleri, Angelina Jolly ile bile beraber fotoğrafı var. Hollywood yıldızlar sokağında yıldızı bulunuyor. Kitaplarını satıyor dağıtıyor. Office boy aşkı için ondan yardım istiyor, Dr Dulcamara ona yanındaki şarabı cep şişesinde veriyor ve olanlar oluyor. İnanılmaz güzel bir sahneleme olmuş. Son yıllarda seyrettiğim en güzel opera eseri ortaya çıkmış. Her sahnelemeye gitmek lazım. Bu opera kaçmaz.

Aşk İksiri (İtalyanca ismi L'elisir d'amore), İtalyan besteci Gaetano Donizetti tarafından hazırlanmış melodrama giocassa (melodramatik oyun) düzeninde iki perdelik bir operadır. Operanın prömiyer (ilk oynanışı) sahnelenmesi 12 Mayıs 1832de Milano'da "Teatro della Canobbiana" tiyatrosunda yapılmış. Türkiye'de ilk defa Ankara Operasında 1952 yılında sahnelenmiş.

Bu eser çok ünlü olan ve müziksel konserlerde ayrı olarak sunulan "Una furtiva lagrima" adlı aryayı içinde bulundurmaktadır. Premier sunumda tenorumuz sonlarda şansızlığa uğradı, ses gitti, nazar oldu, olur böyle, seyircinin destek alkışlarını aldı.

Geçen yıllarda İstanbul Süreyya sahnesinde Yekta Kara tarafından muhteşem modern sahnelenmesi yapıldı. Yazarınız onu da sizler için daha önce sahnede izledi ve yazdı. O başka bu başka. Ankara modern sahnelemesi bambaşka. Sahne yönetmeni genç rejisör Figen Ayhan Karakelle, muhteşem bir çalışma gerçekleştirmiş. Hani nasıl derler "masterpiece, extraordinary", o derece yani.

Müzik: Gaetano Donizetti Libretto: Felice Romani
Gala: 12 Mayıs, 1832 Teatro della Canobbiana, Milano

Oyuncular:
Nemorino: Adina'ya aşık basit Office-boy, tenor, Emre Akkuş
Adina, Zengin Şirket Yöneticisi, soprano, Görkem Ezgi Yıldırım
Belcore: CEO zengin patron, bariton, Beran Sertkaya
Dulcamara: Yaşam koçu, bas, Savaş Gençtürk
Giannetta: Yönetici sekreteri, soprano, Ezgi Karakaya
Şirket Çalışanları (koro), Belcore'nin korumaları/ yardımcıları/ hizmetlileri

ORKESTRA ŞEFİ Alessandro Cedrone Rejisör: Figen Ayhan Karakelle
DEKOR Özgür Usta KOSTÜM: Gazal Erten
KORO ŞEFİ Giampaolo Vessala IŞIK: Fuat Gök

Orijinal Mekân: İspanya'nın kuzeyinde Bask ülkesinde küçük bir köy. 18.yüzyıl
(Napoli, deniz kıyısı bir Cafe, bazı yapımlarda Sicilya'da bir köy)

Modern sahnelemede mekan bir işmerkezinde şirket ofisi, zaman günümüz.

Eser Ankara Opera Bale sahnesinde 07-19 Şubat 2018, 07-12-19-26 Mart 2018 ve 9-Nisan 2018 günleri sahne alacak. Biletler bir ay öncesinden sabah saat 10:00'da internette satışa çıkıyor. Sabah Opera-Bale gişesine giderseniz saat 09-10 arasında biletinizi doğrudan nakit parayla veya kredi kartı ile elden alabilirsiniz. Gişe satışlarından sonra internet biletine pek fazla yer kalmıyor. Eser kapalı gişe gidiyor.


---
Bu makale "Odtü'lüler Bülteni"  aylık dergisi için yazılmıştır.
Ankara, 4 Şubat 2018


No comments: