Wednesday, April 26, 2017

Fransızları Anlamak Zor

23 Nisan 2017 pazar günü Fransa'da başkanlık seçimlerinin ilk tur oylaması vardı. Seçim günü wikipedia sayfalarında adayların özgeçmişlerine, vaad ettikleri politikalarına baktım,
Başta kadın aday, Marine LePen var, hukukçu, milliyetçi cephe başkanı, uzun bir politik geçmişi var, milliyetçi cepheyi aşırı sağcı babasından devralmış. Sonra babasını partiden kovmuş. Frexit isimli avrupa birliğinden çıkış politikasını savunuyor, göçmenlere, müslüman azınlıklara karşı, onların ülkeden çıkarılmasını istiyor, nükleer enerji atıklarının kontrolu, milliyetçi politikaları yürütüyor, "Her cuma öğle vakti Paris sokaklarını kapatıp, namaz kılmanız, Fransa'nın işgali anlamına gelir, işgal sadece tankla tüfekle yapılmaz, çoğunluğu Hiristiyan bir ülkede zorla görünür olamazsınız, göçmenler kendi ülkelerine gitsinler", diyor, "Müslüman liderlerle görüşürken kesinlikle kafamı örtmem", diyor.
Marine LePen, 2-kez evlenmiş boşanmış, şimdi üçüncüyle evlilik bağı olmadan yaşıyor, ilk evliliğinden artık yetişkin yaşta üç cocuğu var,
Sosyal media kullanıyor, LePen özellikle kürsüde çok güzel konuşuyor.
İkinci önemli aday Emmanuel Macron, 1977 doğumlu, 40-yaşında, yatırımcı banker, sonra Başkan Hollande hükümetinde ekonomiden sorumlu bakan olmuş, genç dinamik, aksansız İngilizce konuşuyor, Avrupa birliği taraflısı, "Daha çok göçmen alalım, biz içimizde eritiriz", diyor. Schengen düzenini koruyacak, ancak iç güvenlik ve artan terör olaylarını önlemek için çok sayıda polis işe alacak.
Enerji konularında küresel ısınmayı azaltma, avrupa politikalarının takipcisi, yenilenebilir enerjilere olumlu politikalar güdüyor, aklın yolu her yerde bir.
Sosyal medyayı çok iyi kullanıyor, twitter hesabında 660bin takipcisi var,
Macron evli, 2007 yılında Brigitte Trogneux ile evlenmiş. Brigitte 1953 doğumlu, Emmanuel Macron'dan 24 yaş büyük, lisede edebiyat öğretmeni. Emmanuel Macron 16 yaşında iken okulda onunla ilişki kurmuş, Emmanuel Macron'un ailesi bu duruma itiraz etmiş, genç Emmanuel'i uzaklara göndermişler ama olmamış,
Bir bankerle evli ve 3-çocuğu olan Brigitte Trogneux sonunda banker eşinden boşanmış. Emmanuel Macron ile 2007 yılında evlenmiş,
Eee bize ne bunlardan, bize ne? Gönüller bir olmuş evlenmişler,
70 yaşındaki Donald Trump, 42 yaşındaki Melanie ile evli ise, 40 yaşındaki Emmanuel Macron da 63 yaşındaki Brigitte ile evlenir, bize ne? Biz ekonominin büyümesine, enflasyonun düşmesine, istihdamın artmasına, döviz dengesine, sağlık eğitim enerji hizmetlerine, dış ilişkilerin geliştirilmesine, hukukun üstünlüğüne, parlamenter rejimin devamına, güçler ayrımına, seçimlerin düzgün işlemesine bakarız, öyle değilmi? Elalemin duygusal hayatı bizi ne ilgilendirir?
İlk iki en çok oy alan aday, 2-hafta sonra 7-Mayıs günü tekrar seçim sandığında karşılaşacaklar. Sonrasında Fransa'da çifte vatandaşlık, göçmenlerin durumu, Avrupa Birliğine üyeliğin devamı veya sonlandırılması gündeme gelecek, Yazarınız 7-Mayıs 2.tur seçimleri sonunda Macron kazanacak, diyor. Haydi hayırlısı bakalım.

---




Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Ankara, 24 Nisan 2017

No comments: