Friday, March 11, 2016

Yevgeni Onyegin- Bale, Ankara Opera Sahnesinde




Yevgeni Onyegin, Pushkin'in manzum Romantik romanı
Çaykovski müziği ile Bale olmuş, Ankara Sahnesinde

Pushkin bu romanı tefrika olarak yazmış, eser manzum (şiirsel) düzende hazırlanmış. Bu bir hüzünle biten aşk romanı. Aşk var, mutluluk, mutsuzluk var, düello var, ölüm var. 10 Mart 2016 cuma akşamı Ankara Operası salonunda bale başladı. Çaykovski aslında bu isimle bir de opera bestelemiş, ama dinlediğimiz operanın müziği değil. Çaykovski'nin senfonilerini, keman- piyano konçertolarını, İtalyan kapriçyosunu dinliyoruz. Dekor - kostümler güzel, sanatçılar kusursuz. Aralarında çok sayıda yabancı sanatçı var. Programa baktığımda Japon, Rus, Kazak, Ukraynalı çok sayıda yabancı isim görüyorum.

Yevgeni Onyegin balesinin yeni sahnelenmelerinde Çaykovski müziği kullanmak esas olmuş. Aynı zamanda koreograf olan sahne yönetmeni Yaroslav Ivanenko konunun akışına uygun olarak Çaykovski müziğini kullanıyor. Orkestra kendini aşıyor, bazan senfoni konserinde olduğunuzu sanıyorsunuz. Zaten son alkış sırasında sahneye davet edilen Kazak kadın kemancı solist bunu gösteriyor. Orkestra şefi Sunay Muratov uzun alkış aldı. Yevgeni Onyegin rolündeki Türk balet, sevgilisi balerin Tatyana muhteşem ikili oluşturdular. Levsky- Olga ikilisi de iyiydi. Türk bale kadrosu yabancı sanatçı desteği ile hepimize harika bir gece yaşattı. Yaratıcı kadro harika bir sahneleme başarmış. Ne yazıkki çok az sayıda sahneleme olacak. Bir sonraki sahneleme 24-Mart gecesi, sonra bu sezon bitiyor.

Seyirci- izleyici koltuklarında Ankara Rus popülasyonunu görüyorsunuz. Çoğu akademisyen, öğrenci, sanatçı yüzler. 24-Kasım Rus uçağının düşürülmesi sonrası oluşan gerginlik yüzlerine vurmuş. En ufak sözsel ilişkiden kaçınıyorlar. Yüzlerde en ufak gülümseme yok. Biz belki farkında değiliz ama büyük bir travma yaşadıkları gerçek. Eğer dışa vuran davranışları Ankara'da böyle ise, Rusya'da kimbilir nasıl?

Istanbul Süreyya Operasında 17-18-19 Mart günleri Vincenzo Bellini'den "La Sonnambula" operası sahnelenecek. Biletler internetten satışta bitti, ama son günlerde iadeler olabilir, arada bir bakın kontrol edin, www.biletiva.com,

Sonra aynı operada Guiseppe Verdi'den "La Traviata" başlıyor. 14-15-16-19-20 Nisan.

---

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Ankara, 03/11/16

No comments: