Sunday, December 20, 2015

2016 yılında Macera aramayın, Risk sakın almayın.



Woody Allen'nın başrol oynadığı "The Mall" (1991) filminde yaptığı kaçamak karısı (Bette Midler) tarafından yakalanır ortaya dökülür. Woody Allen'ın oynadığı karakter kendini şöyle savunur, "bu bir iş hediyesi, ben onlara sattığım ürün fiyatında indirim yaptım, onlar da bana böyle bir hediye aldılar, iade etmek veya kabul etmemek onlara ayıp olurdu", der ama kendini kurtaramaz. Çeremesi pahalı bir tek taş yüzük almak olur. Başka bir arkadaş aynı durumda pahalı bir saat ile kendini affettirmişti.

Bu durum çoğu işadamımızın başına geliyor. Yurtdışında özellikle gelişmekte olan ülkelerde iş yapmaya giden değerli arkadaşlarımız böyle durumlara karışıyorlar. Aşırı risk alanlar oluyor, arkasından doktora görünenler, tıbbi tedaviye başlayanlar. Konuyu anlayışla karşılayan eşler var, müsamaha göstermeyip, eşinin bavulunu kapıya koyanlar var. Muhafazakar inançlı olupta bu konularda çok liberal davranan arkadaşlarım var. Mazeret belli, "Bizim inancımız çok evliliğe müsaade ediyor". Ama 1400-yıl önceki şartlarda evlilik müessesi sosyal güvenlik kurumu gibi çalışıyordu. Yüzyıl öncesine kadar dul kalanlar derhal evlendiriliyordu. Ezik Arap kadınları belki bu durumu kabullenir, ama eşitliğe ve hürriyete alışık Cumhuriyet kadını, bunları düşünen erkeğin gözünü oyar.

İş hayatında zaten parasal olarak yeteri kadar risk alıyoruz, bir de aile hayatımızda almayalım. Bu yıl Abd Fed net olarak açıkladı, 2016 yılı içinde her 3-ayda bir 25bp faiz artışı yapacaklar. Yıl sonuna kadar Abd Fed faizleri toplamda 100bp artacak, bizim MB yılboyu eldeki Abd$ lar kaçmasın diye Fed'e uyumlu faiz artıracak. Bu yıl hiç risk almayın, borçlanmayın, borcunuzu temizleyin, nakitte kalın, elinizde biraz paranız varsa Abd$ Satın alın.

Hiçbir yatırıma bulaşmayın, karışmayın, taraf olmayın. Kuzey komşumuzdan, güney sınırlarımızdan gelen sert rüzgarlara dayanın, eğilin bekleyin geçsin gitsin. Hiçbirşey sonsuza kadar sürmez, herşeyin bir süresi vardır, geçer gider. İşyerini kapatmayın, mümkün olduğunca az masraflı çalıştırın. Yenilenebilir enerji yatırımları için bilgilenin. Fosil yakıtları unutun, varsa elinizden çıkarın. Arabanızın, malınızın, mülkünüzün, gayrimenkulünüzün bakımını onarımını yapın. İş hayatı 2015 içinde zor geçti, 2016 daha zor geçecek. Haberiniz olsun.


Ankara, 12/22/15

No comments: