Tuesday, October 21, 2014

Opera Sezonu Açılış Konserleri. 2014-2015


Değerli Okurlarım,

Bu ay Opera Sezonu açılış konserlerini değerlendirelim. Devlet Opera Bale kurumunun 2014-2015 sezonu açılış konseri 27 Eylül 2014 cumartesi gecesi Ankara ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı büyük salonunda yapıldı.

Tüm sanatçıların katıldığı konseri Orkestra Şefi Florian Frannek başarıyla yönetti. 3000 kişilik konser salonu tam doldu, merdivenlerde oturanlar oldu. Herbiri büyük değer sanatçılarımız tek tek kendileri için en önemli opera aryalarını seslendirdiler.

Önce orkestradan Ulvi Cemal Erkin'den "Köçekçe" bale suiti, sonra
Guiseppe Verdi'den Il travatore Operası, Çingeneler Korosu seslendirildi.

Bass Tuncay Kurtoğlu, Tchaikovsky'nin Iolanta Operasından "Kral Rene'nin" aryası
Tenor Ünüşan Kuloğlu, Wagner'in Lohengrin operasından "In fernem land. mein lieber schwan"
Mezzo Soprano Ferda Yetişer, Bizet'in Carmen operasından "Habenera"
Bariton Eralp Kıyıcı, Verdi'nin "Don Carlo" operasından "Io Morro"
Tenor Murat Karahan, Verdi'nin "Il Travatore" operasından "Ah si, ben mio... di quella pira"
Soprano Feryal Türkoğlu, Gounod'un "Romeo et Juliette" operasından "Je veux vivre"
Tenor İhsan Ekber, Puccini'den "Tosca" "E Lucevan Le Stelle"

Sonra Theodorakis'in "Zorba balesinin final sahnesi.

Çocuk balesi Brahms'ın Symphony no.2 Poco Allegro "Şemsiyelerin dansı"nı sahneledi. Her çocuk, tüm ailesini konser salonuna çektiği için ailelerin heyecanı görülmeye değerdi. Herkes kayıt yaptı, nineler dedeler torunlarını büyük gururla göz yaşları içinde sahnede izlediler.

Herbir solist opera sanatçımız ayrı bir büyük değer, her birini ayrı ayrı kutluyorum. Yaz dönemi hepsine iyi gelmiş, kilo vermişler, dinlenmişler, sesler toplanmış, güçlenmiş. Her birini büyük keyif içinde dinledim. Sezon boyunca opera sahnesinde çok başarılı sahnelemeler yapacaklar eminim.

Ankara MEB Şura salonunda 2 Ekim akşamı CSO açılış konserine gittik. Solist Vadim Repin, muhteşem bir kemancı. Dmitri Şostokoviç'in Op.99 La Minor Keman Konçertosunu seslendirdi.

Ancak dinleyici, klasik müzik dinleyicisi değildi, her arada alkışladılar, kimse "şşşıt" demedi, diyemedi, demek- uyarmak istemedi. Sanatçılar da karşılık vermediler. Şef Rengim Gökmen, seyirciyi bozmadı. "Canları alkışlamak istiyorlarsa alkışlasınlar", dedi içinden herhalde.

Ama olan "bis" beklentisine oldu, konser protokolünden anlamayan dinleyici için solist sanatçı "bis" yapmadı. Bence dinleyici hiçbir zaman zamansız alkışlamamalı, beklemeli. Sanatçı, solist, şef konserini bitirdikten sonra zaten dönüyor, ellerini açıyor, alkış bekliyor, işte o zaman alkışlamalı.

İkinci yarıda Gustav Mahler'den Re Major 1.Senfoni (Titan) seslendirildi. Benim için Mahler zor dinlenen bir bestecidir, ama büyük keyifle dinledim. Orkestrayı ve şefimizi kutluyorum.

Bilkent senfoninin sezon açılış konseri 11 Ekim Cumartesi gecesi BASSO salonunda yapıldı. Şef Matthew Coorey, Haydn ve Stravinsky seslendirdiler, solistler Alexey Stadler (viyolonsel), Gabor Tarkövi (trompet) iyi izlenim bıraktılar

Bilkent senfonide Kemancı Guy Braunstein'ın 18 Ekim gecesi yaptığı Vivaldi "4-mevsim" ve Brahms'ın Yaylı Çalgılar Altılısı no.1 si bemol major, Op.18 seslendirme de ayrıca söz edilmesi gerekli bir konserdi. Dev yapılı sanatçı kemana mutlak hakimdi, hiçbir aksama hissettirmeden çaldı, aynı zamanda orkestrayı yönetti. Solistimizi daha sık Ankara Bilkent sahnesinde dinlemeyi diliyoruz.

Bu yıl Bilkent programı çok güzel eserlerle dolu, diğer konserlerden farklı olarak tüm sezon biletlerini çok önceden satın almak mümkün. 22 Kasım gecesi "Romantik Bilkent" konserine biletim var. 29 Aralık gecesi "Fazıl Say" konseri olacak. Bilet kaldı mı bilemem??

20 Ekim gecesi Ankara Operasında Tosca'yı seyrettik. Floria Tosca karakterinde ilk defa dinlediğim soprano Seda Aracı Ayaslı başta biraz tutuktu, sesi kayboldu, belki bana öyle geldi. Ancak daha sonra açıldı ve muhteşem bir performans ortaya koydu. En sevdiğim kötü karakter Barone Scarpia rolünde Bariton Erdem Baydar, yaz döneminde epey kilo vermiş, sesi dolmuş, çok net güçlü bir seslendirme yaptı. Kolay beğenmeyen çok seçici olan eleştirmeniniz sanatçıyı çok beğendi. Mario Cavaradossi karakterinde İhsan Ekber dinlenmiş harika güçlü sesiyle lirik muhteşem aryalar söyledi.

Bu yıl Ankara'da senfonik konser opera ve bale programları çok dolu, bazan üst üste geliyor, hangisine gideceğimizi şaşırıyoruz. Ne mutlu bizlere.

Değerli Okurlarımız. Sizin bir duyumunuz, uyarınız, düzeltmeniz, yorumunuz, tavsiyeniz, katkınız varsa lütfen bana yazın.
E-posta adresim; HalukDireskeneli at gmail dot com

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


2014-10-21

No comments: