Thursday, September 11, 2014

Molière'in "Kibarlık Budalası" oyunu 1957'de Çine'de nasıl sahnelendi?

Değerli okurlarım,

Bu ay "Opera" konulu makale yazamadım, çünkü operalar henüz sezona başlamadı. Opera olmayınca sizlere bir "Tiyatro" hikayesi anlatmaya karar verdim. Olay Aydın ili Çine ilçesi OrtaOkulunda 1957 yılında geçti. Türkçe- Edebiyat öğretmeni Ayşe Hadiye hanım, Molière'in "Kibarlık Budalası" eserinin ilk tiyatro sahneleme tecrübesini 1955-1957 yıllarında ders verdiği Aydın ili Çine ilçesi ortaokulunda, okulun son sınıf öğrencileri ile gerçekleştirdi. Önce dönem sonu ödevi olarak başlayan sınıf içi amatör tiyatro çalışması, okul idaresinin beğenisi ve desteği ile yılsonu etkinliği olarak okulun konferans salonuna taşındı.

Kibarlık Budalası, (Fransızca Le Bourgeois Gentilhomme) Molière (asıl adıyla Jean-Baptiste Poquelin 1622–1673) tarafından yazılmış, seyirlik çok keyifli bir gülmece oyundur. İlk temsili 14 Ekim 1670 Moliere'in aktörler trupu tarafından Şambord Şatosu'nda (Château de Chambord)'da Fransa Kralı XIV. Louis önünde yapılmış.

Ayşe Hadiye hanım Çine'de Moliere'nin "Kibarlık Budalası" oyununu sahneye koydu, dekor, kostüm, ışık, sahne makyajı konularını belirledi. Hayatlarında hemen hiç tiyatro görmemiş, hatta "tiyatro" kelimesinin anlamını yanlış bilen, hiçbir sahne eğitimleri olmayan ortaokul son sınıf öğrencileri sahne aldılar. Kendilerine verilen rolleri başarı ile oynadılar. Öğrencilerin aileleri büyük ilgiyle keyifle ve gururla oyunu izlediler, çok güldüler, çok eğlendiler, büyük beğeni ile alkışladılar.

Oyun iki kez sahnelendi. İkinci sahneleme, artık tecrübe kazanmış oyuncular için çok daha başarılı geçti. İkinci sunumda ilk acemilik atlatıldı, yenileme düzeltme pekişme sağlandı. O yıllarda fotokopi ile metin çoğaltma imkanı yoktu. MEB klasikleri arasında yayınlanmış tek nüsha tercüme basılı kitap eserden öğrenci- oyuncular kendi rol metinlerini elle yazarak kopyaladılar, onların üstünden ezberlediler çalıştılar, günler süren provalar yaptılar. Okulun küçük konferans salonunda sınırlı olanaklarla tiyatroyu sahnelediler.

Dekor için evlerden mobilyalar- halılar- ev eşyaları taşındı, oyuncular kostümleri için kendi olanakları ile hazırlandılar. Son kostümlü prova ile oyun pekiştirildi. Oyun esnasında rollerini büyük şehirlerdeki profesyonel isimler kadar başarılı oynayan, çok güldüren ve seyirciden çok olumlu tepkiler alan, öne çıkan oyuncular oldu.

Bir sonraki sahneleme 1957-1963 yılları arasında ders verdiği Kırıkkale Lisesi ortaokul son sınıf öğrencileri ile beraber oldu. Okul sonrasında oyuncu- öğrencilerin çoğu Ankara Üniversitesi Hukuk- Mülkiye fakültelerine girdiler. İlerleyen yıllarda Mesleklerinde çok başarılı oldular.

Gülmece Oyun, 17. yüzyılda, Fransa'da geçer. Büyük tiyatro yazarı Molière'in 1670 yılında kaleme aldığı oyun, Paris başta olmak üzere Fransa'nın değişen çehresinin, el değiştiren zenginliğin ve gücün eleştirisi şeklinde yorumlanır.

Oyun Devlet tiyatrolarında çok kez sahnelendi. Özel tiyatrolarda da oynadı. En son Haldun Dormen 2007 yılında Istanbul'da sahneye koydu ve harika bir başrol oynadı.

Aradan bunca yıl geçti. Hadiye hanım emekli oldu, İstanbul Caddebostan evinde eşiyle beraber yaşıyor. Hadiye hanım tiyatro yönetmeni olsaydı kimbilir neler yönetirdi? Acaba kendisine bir fırsat daha verilse, evine yakın bir okulda yine 8. Sınıf öğrencileri ile aynı oyunu bir daha sahneye koyarmı? Koysa nasıl olur?

Konu Çine'de gerçek ortamda çekilecek bir dizi veya uzun metrajlı bir film olurmu? Şu anda 60'lı yaşlarını yaşayan eski oyuncu- eski öğrenciler oyunu seyrederlermiş, onların çocukları oyunu oynarlarmış, mesela. Benimkisi öylesine bir yazar kurgulaması. Çine'deki öğrenci- oyuncular hayatlarının ilerleyen yıllarında neler yaptılar? Yazarınız bunları bilmiyor, ama okuyucular biliyorlarsa ve aktarırlarsa çok memnun olacak.

Bu arada, baş rol oyuncusu genç güzel kızın, ilçenin genç bekar Kaymakam Yardımcısı ile o yılın yaz aylarında nişanlandığını ve daha sonra evlendiğini, mutlu bir yuva kurduğunu hatırlıyoruz. Tiyatrosuz kalmayın. En derin saygılarımla.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Ankara, 2014-09-19

No comments: