Wednesday, March 07, 2018

Gazetemiz 25. Kuruluş Yılında




-->
Ekonomik Çözüm Gazetemiz 25. Kuruluş Yılında

Bu hafta “Ekonomik Çözüm” Gazetemiz 25. kuruluş yılına ulaştı. Benim için 2013 yılından beri köşe yazılarımda 5. yılım doluyor. Bugüne kadar toplam 225 makale yazmışım. Bir ekonomi gazetesinde haftalık köşe yazıları yazmak inanamıyacağınız kadar zor bir işmiş.

Her gün çok sayıda değişik eğilimli kağıt gazete alırım, önce sabah kâğıt baskı olarak, sonra gün içinde internet üzerinden gazete köşe yazarlarını, haberleri, incelemeleri okurum. Öncelikle İzmirli gazete yazarlarını okurum. Özellikle "Enerji", "Ekonomi" ve "Opera" yazılarını hiç kaçırmam.

"Enerji” ağırlıklı köşe yazıları ile başladım, arada "Opera", daha sonra "Münih, Berlin" ve "Ankara, İstanbul" yazıları ile devam ettim. Sizlerden çok güzel, yapıcı, yönlendirici geri bildirimler geldi, sağolun varolun.

Muhalefet eleştrisi olmazsa iktidarın keyfi olmaz. Rakip olmazsa futbolun, karşılaşmanın anlamı değeri kalmaz. Okuyucunun cevapları yorumları geri bildirimleri bizleri ayakta tutar. Sizlerden bize gelen yorumlar, düzeltmeler, değerlendirmeler, yönlendirmeler, yüreklendirmeler olmazsa yazdığımızın bir anlamı kalmaz.

Biz köşe yazarları suya yazı yazıyoruz. Yazdıklarımızın güncelliği çabuk bitiyor. Ertesi hafta olaylar öyle gelişiyorki, herşeyi yeni baştan yazmak gerekiyor. Bu yüzden makaleleri kitap haline getirmenin bir anlamı yok. Günü birlik yorum yapıyoruz. Dün "yerli fosil yakıtlı kömür santralleri kuralım" derken bugün "yenilenebilir enerjiler üstüne odaklanalım" diyoruz. Dün "Bize nükleer santral gerekli" derken, bugün "yenilenebilir santrallerde kw-saat fiyat 3-4 cent oldu, nükleerde kw-saat'i 12 cent fiyata elektrik alınırmı? Ne gerek var? Bu karardan geri dönelim", diyoruz. Aklımıza Akdeniz'in Akkuyu ortalama sıcaklığı 30-32 derece santigrad geliyor, "bu kadar sıcak su ile 4800MWe nükleer santrali nasıl soğutacağız, olacak iş değil", diye dertleniyoruz.

Ben Televizyona çıkmam, radyo programı yapmam, demeç vermem. Sadece TMMOB MMO- EMO panellerinde, o da eğer davetli isem konuşurum. ODTÜ Mezunlar Derneği panellerine katılırım. Kendime göre yazılı notlar alırım, bunları blog sayfama koyarım. Uzun süre üstünde yenileme yaparım.

Son 5 yılda toplam 225 hafta makale başına yaklaşık önce 500 kelime bazen 1000 kelimeyi bir araya getirip, sizlere sunmak zor oldu. Her gün köşe yazısı yazanlara saygım çok büyük. Bu işin ne kadar zor bir iş olduğunu insan ancak aynı işi kendisi yaptığı zaman anlıyor.

Haftalık yayınlanan İzmir "Ekonomik Çözüm" gazetemizde çok büyük akademik ve piyasa bilgi birikimi var. Ana haberlerin ardından köşe yazılarını her hafta büyük keyifle okuyorum, çok yeni şeyler öğreniyorum. Gazetemiz internet üstünden sadece İzmir, sadece Ege bölgesi gazetesi olmaktan çıktı, Ulusal ve Uluslararası etkinliğe ulaştı.

Yaklaşık 70 bin abonemiz olduğunu biliyorum, toplam gerçek okuyucu sayımız herhalde daha çoktur. İnternet tıklamalarında makale okunma sayısı bazı haftalar kağıt gazete abone sayımıza ulaşıyor. Kağıt baskı gazete ile internet gazete okuyucusu profili birbirinden çok farklı. Köşe yazarlarını internet üstünden okuyamıyorsunuz. Bu da yönetimin kendi içinde bir politikası. Mutlaka bir nedeni vardır. Kağıt gazete alarak, tiraj sayısını yükseltmek daha uygun geliyor olabilir.

Kağıt gazete okuyucumuz daha olgun yaşta, daha etkili, daha çok para kazanıyor, daha zengin. Okurlarımız çoğunlukla Ege bölgesinde yaşıyor, işletmelerde üst düzey karar verici görevlerde bulunuyor. Öte yandan internet okuyucusu daha genç, daha uluslararası ortamlarda yaşıyor. Özellikle ABD ve Avrupa'da büyük okuyucu internet kitlemiz var.

Tüm bu çabalarımıza destek olan Yazarlarımıza, Editörlerimize, çalışanlarımıza ve siz değerli okuyucularımıza şükranlarımı sunuyorum. Meslekte, piyasada, basın sektöründe arkamızda kalan 25 Yılımızı kutluyorum, daha nice başarılı seneler diliyorum. En derin selam ve saygılarımla.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

2018-03-07

No comments: