Monday, June 24, 2013

Zor zamanlarda.



Zor zamanlarda ne yapmalı?

Değerli Okurlarım,

Eğer ortada görünür bir ekonomik zorluk varsa, insanlar ve şirketler doğal olarak durur, işlerini askıya alır, bu olayın geçmesini beklerler. Gereken gündelik rutin dışında harcama yapmazlar, yeni bir konuda insiyatif göstermezler. Yatırımlar, harcamalar yavaşlar, durur. Para ödemelerinde gecikmeler olur, alacak- tahsilatların toplanması zorlaşır. Herkes nakitte likitte kalmaya çalışır.

Buraya kadar tamam. Bunlar zor zamanlarda olabilir. Ancak şirketlerin yapmaması gereken şeyler, reklamları kesmek, satış faaliyetlerini durdurmak, yatırımların ön çalışmalarını, fizibilitelerini durdurmak, mühendislik çalışmalarına ara vermektir.

Bunları çok gerekmedikçe yapmayın. Bunlar para harcamayla ilgili değildir. Bu çalışmalar için harcanan para çok değildir.

Sakın reklamlarınızı kesmeyin. Sakın satış pazarlama çalışmalarınıza ara vermeyin. Sakın mühendislik çalışmalarınızı, yatırım çalışmalarınızı durdurmayın.

Fizibilitelerinize devam edin. ÇED başvurularınıza devam edin. EPDK lisans başvurularınızı takip edin. Personel eğitimlerinize devam edin. Yeni yatırım projeleri üretin, mühendislik çalışmalarınıza devam edin. Bunlar para tutmaz. Ama sizi ekonomik açıdan canlı tutar.

Bu gazete önünüze her hafta basılı kağıt olarak geliyorsa, veya siz internet üstünden bu makaleyi okuyorsanız, herhalde iyi eğitim aldınız, kendinizi yetiştirdiniz, ortalamanın üstünde bir hayat seviyesine sahipsiniz veya buna adaysınız.

Ekonomik Çözüm” yazılarımızı, haberlerimizi, makalelerimizi okuyun. Bu makaleleri yazmak için ciddi zaman harcıyoruz, bunu bilin. Basılı kağıt gazete abone parasına önünüze geliyor. Gecikmeli yayına giren internet web sayfamız bedava.

Zor zamanlar çoğunlukla kısa dönemlerdir. Ortalık durulur, siz çalışmalarınıza ara vermeden devam ederseniz, düzlüğe çıktığımızda daha kolay iş alırsınız, satış yaparsınız, yatırımlarınıza devam edersiniz.

Zor zamanlar gelir geçer, demokratik teamüllere göre herkesi az- çok tatmin edecek çözümler mutlaka üretilir. Demokrasilerde çare tükenmez.

Artık küresel bir köyde (global village) yaşıyoruz. Herkes herkesten haberli. Herşey ortada. Herşey biliniyor. Ekonomik hayatın demokrasi ile beraber yürümesi şart. Her ülkenin demokrasi anlayışı ayrı. Eşdeğer olmasına imkan yok.

ABD, İngiltere, Almanya, veya Japon, Hindistan, hatta Brezilya, Arjantin, kendi tarihsel gelişimlerine uygun apayrı işleyişte demokrasi rejimlerine sahipler. Birini diğerine örnek göstermek doğru değil.

Bizim de 1946'lardan başlayan temeli 1920 hatta 1908'lere, hatta daha eskilere uzanan bir demokrasi geçmişimiz var. Biz bu demokrasi tarihimiz içinde nelerin yapılması, nelerin yapılmaması gerektiğini acı- tatlı tecrübelerle öğrendik, hala öğreniyoruz, öğrenme bitmeyecek, ilerde gelecekte yine öğreneceğiz.

Zor zamanlarda kendiniz için birşeyler yapın. Her gün düzenli yürüyüş yapın, kahvaltı atlamayın, sebze ağırlıklı yemek yiyin, spor yapın, müzik dinleyin. Daha çok radyo dinleyin, daha az TV izleyin.

Zor zamanlarda satış faaliyetlerinizi, reklamları kesmeyin, yeni yatırım projeleri üretin, fizibiliteler yapın, projeler geliştirin, mühendislik çalışmalarınıza devam edin.

Ne olursa olsun kendimize özgü bir demokratik ülkede olduğumuzu bilelim. Demokrasilerde çarenin tükenmediğini bilelim. Zor zamanlar geçer gider, merak etmeyin.

Hepinize güzel bir hafta dilerim. En derin selam ve saygılarımla.

HalukDireskeneli at gmail dot com,

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


2013-06-20

No comments: