Saturday, June 22, 2013

Münih'te.


Değerli Okurlarım,

İzmir Elhambra, Istanbul Süreyya Operası, Ankara Opera Sahnesi kapasiteleri en fazla 600-800 kişilik. Münih Operası ise 2000'den fazla seyirci alabiliyor. Bizim sahneler küçük fakat samimi, sıcak ortamlar. Heryerinden sahneyi görebilirsiniz. Münih Operasında ise balkonlarda sahne için karanlık görülmeyen yerler var. İzmir Elhambra sahnesinde opera seyretmek, Münih'te seyretmekten bence daha keyifli.

Ancak Münih ile bizim sahneler arasındaki başka fark, aralarda biz sadece çay- kahve içebiliriz. Orda ise bir kadeh soğuk beyaz veya kırmızı şarap içebiliyorsunuz. 4 Euro. Benim yarım bardak şarap içmemin kimseye bir zararı yok. Yaşımızı başımızı almış insanlarız. Bu işlerin kanunla düzenlenmesini anlamak zor. Benim operada ara verildiğinde içtiğim yarım bardak soğuk beyaz şarap ve bununla ilgili yazı neden kanun konusu oluyor anlamıyorum. Kanunkoyucunun başka önemli işi yok mu?

Akşamları eve dönerken yol üstünde uğradığım bir çiçekçi var. Mevsimine göre sarı laleler, kırmızı karanfil, kasımpatı, HüsnüYusuf, nergis, papatya alırım. Hatırlanmak eşimin hoşuna gider. Evde salonda masa üstünde taze, kesme çiçek hoş olur. İşyerimde de toplantı masamın üstünde zaman zaman taze mevsimlik kesme çiçek bulundururum. Akşamları yemek sırasında yerli şarap açarım. Yemekte birer kadeh iyi gider. Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere en sevdiklerim. Kalite malt bira da iyi olur.
Münih'te 6 adet büyük bira üretim markası var. Löwenbrau, Hofbrauhaus, Augustinerbrau, Hacker-Pschorr, Spaten ve Paulaner. Bunlar arasından Paulaner bira fabrikası, tramvay ile bize bir durak ötede, nehir kıyısında biraz yüksek bir tepenin üstünde bulunuyor. Gasteig konser salonuna gidiş yolu üstünde. Ön tarafında, geleneksel Bavyera dekorasyonlu güzel geniş bir lokantası var. Gasteig Konser salonuna yürüyerek giderken önünden geçiyoruz.

Merak ettik, bir seferinde evden erken çıktık, Paulaner lokantasında, pencere yanı bir masada yemek yedik. Yemek- mutfak çok önemli değil, Alman mutfağı basit, her zamanki gibi et- balik, yanında sebze – patates garnitür.

Önemli olan bira çeşitleri, Normal %5-6 alkollü biranın yanında, %2-3 alkollü light-bira, %8-9 alkollü sert-bira (tadı biraz acı) ve alkolsüz limonlu, meyvalı biralar var.
Bizim sokaktaki Tengelmann süpermarkette bu saydığım bira üreticisi firmaların bira çeşitleri bulunuyor. Paulaner için en az 10 (on) ayrı çeşit var. Diğerlerini ve çevre ürünleri sayarsanız bira çeşidi sayısı yüzlerce.

Fiyat, bir şişe 50cc bira için 1 Euro'dan az. Bizdeki fiyat bildiğiniz gibi 2 Euro eşdeğerinden fazla. Benim adetim, bir yemekte sadece 1 şişe bira içmek, hatta onu da misafirlerimle paylaşmak şeklinde. Bulursam yerel sek bir kadeh kırmızı şarap aslında önceliğim oluyor.

Gittiğin yerde üretilen yerel içkiyi tüketeceksin. Yunanistan'da, İtalya'da, İspanya'da yerel şarap, Almanya'da bira. PowerGen Europe Enerji konferansı sırasında Avusturya'nın yerel beyaz şarabından tadım yaptım. Yerli olarak üretilen Chardoney imiş. Avusturya Kırmızı şarabı benim damak tadıma hiç uymadı. Ben alışmışım KalecikKarası sek kırmızıya.

Almanya'da çok sayıda bira çeşidi var, ancak İzmir'in yerel %100 malt birası benzeri bence herhalde hiçbir yerde yok. Burda anlattıklarım, tamamen bana ait kişisel seçim, beğeni. Doğrusu yanlışı yok. Anlattıklarımda bilimsellik konusu, kaygusu yok.

İzmir'de bira seçimi kolay. Alsancak Kordonboyu ve bizim mekan Karşıyaka Bostanlı sahilindeki Cafe'lerde bardakları ayrı soğutuyorlar, keyfine doyum olmuyor.

Eve giderken bir demet taze kesme çiçek alın. Hanımınızın hoşuna gider. Evde iyi olur. Akşam bir kalite yerli kırmızı şarap açın. Yerel malt bira da seçebilirsiniz.

Bu makaleyi joker olarak, konu bulamazsam, o zaman yayınlamak için hazırlamıştım. Ancak 9 Eylül'de yürürlüğe girecek yeni kanun ile, artık böyle uçuk yazıları yazmak gençleri olumsuz özendirmek anlamında sakıncalı görülebilir. Böyle bir konu demokrasilerde ne anlama geliyor bilemiyorum.

Hepinize güzel bir hafta dilerim. En derin selam ve saygılarımla.

HalukDireskeneli at gmail dot com, Muenchen, Deutschland

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


2013-06-20

No comments: