Değerli
Okurlarım,
İzmir
Elhambra, Istanbul Süreyya Operası, Ankara Opera Sahnesi
kapasiteleri en fazla 600-800 kişilik. Münih Operası ise 2000'den
fazla seyirci alabiliyor. Bizim sahneler küçük fakat samimi, sıcak
ortamlar. Heryerinden sahneyi görebilirsiniz. Münih Operasında ise
balkonlarda sahne için karanlık görülmeyen yerler var. İzmir
Elhambra sahnesinde opera seyretmek, Münih'te seyretmekten bence
daha keyifli.
Ancak
Münih ile bizim sahneler arasındaki başka fark, aralarda biz
sadece çay- kahve içebiliriz. Orda ise bir kadeh soğuk beyaz veya
kırmızı şarap içebiliyorsunuz. 4 Euro. Benim yarım bardak şarap
içmemin kimseye bir zararı yok. Yaşımızı başımızı almış
insanlarız. Bu işlerin kanunla düzenlenmesini anlamak zor. Benim
operada ara verildiğinde içtiğim yarım bardak soğuk beyaz şarap
ve bununla ilgili yazı neden kanun konusu oluyor anlamıyorum.
Kanunkoyucunun başka önemli işi yok mu?
Akşamları
eve dönerken yol üstünde uğradığım bir çiçekçi var.
Mevsimine göre sarı laleler, kırmızı karanfil, kasımpatı,
HüsnüYusuf, nergis, papatya alırım. Hatırlanmak eşimin hoşuna
gider. Evde salonda masa üstünde taze, kesme çiçek hoş olur.
İşyerimde de toplantı masamın üstünde zaman zaman taze
mevsimlik kesme çiçek bulundururum. Akşamları yemek sırasında
yerli şarap açarım. Yemekte birer kadeh iyi gider. Kalecik Karası,
Öküzgözü, Boğazkere en sevdiklerim. Kalite malt bira da iyi
olur.
Münih'te
6 adet büyük bira üretim markası var. Löwenbrau, Hofbrauhaus,
Augustinerbrau, Hacker-Pschorr, Spaten ve Paulaner. Bunlar arasından
Paulaner bira fabrikası, tramvay ile bize bir durak ötede, nehir
kıyısında biraz yüksek bir tepenin üstünde bulunuyor. Gasteig
konser salonuna gidiş yolu üstünde. Ön tarafında, geleneksel
Bavyera dekorasyonlu güzel geniş bir lokantası var. Gasteig Konser
salonuna yürüyerek giderken önünden geçiyoruz.
Merak
ettik, bir seferinde evden erken çıktık, Paulaner lokantasında,
pencere yanı bir masada yemek yedik. Yemek- mutfak çok önemli
değil, Alman mutfağı basit, her zamanki gibi et- balik, yanında
sebze – patates garnitür.
Önemli
olan bira çeşitleri, Normal %5-6 alkollü biranın yanında, %2-3
alkollü light-bira, %8-9 alkollü sert-bira (tadı biraz acı) ve
alkolsüz limonlu, meyvalı biralar var.
Bizim
sokaktaki Tengelmann süpermarkette bu saydığım bira üreticisi
firmaların bira çeşitleri bulunuyor. Paulaner için en az 10 (on)
ayrı çeşit var. Diğerlerini ve çevre ürünleri sayarsanız bira
çeşidi sayısı yüzlerce.
Fiyat,
bir şişe 50cc bira için 1 Euro'dan az. Bizdeki fiyat bildiğiniz
gibi 2 Euro eşdeğerinden fazla. Benim adetim, bir yemekte sadece 1
şişe bira içmek, hatta onu da misafirlerimle paylaşmak şeklinde.
Bulursam yerel sek bir kadeh kırmızı şarap aslında önceliğim
oluyor.
Gittiğin
yerde üretilen yerel içkiyi tüketeceksin. Yunanistan'da,
İtalya'da, İspanya'da yerel şarap, Almanya'da bira. PowerGen
Europe Enerji konferansı sırasında Avusturya'nın yerel beyaz
şarabından tadım yaptım. Yerli olarak üretilen Chardoney imiş.
Avusturya Kırmızı şarabı benim damak tadıma hiç uymadı. Ben
alışmışım KalecikKarası sek kırmızıya.
Almanya'da
çok sayıda bira çeşidi var, ancak İzmir'in yerel %100 malt
birası benzeri bence herhalde hiçbir yerde yok. Burda
anlattıklarım, tamamen bana ait kişisel seçim, beğeni. Doğrusu
yanlışı yok. Anlattıklarımda bilimsellik konusu, kaygusu yok.
İzmir'de
bira seçimi kolay. Alsancak Kordonboyu ve bizim mekan Karşıyaka
Bostanlı sahilindeki Cafe'lerde bardakları ayrı soğutuyorlar,
keyfine doyum olmuyor.
Eve
giderken bir demet taze kesme çiçek alın. Hanımınızın hoşuna
gider. Evde iyi olur. Akşam bir kalite yerli kırmızı şarap açın.
Yerel malt bira da seçebilirsiniz.
Bu
makaleyi joker olarak, konu bulamazsam, o zaman yayınlamak için
hazırlamıştım. Ancak 9 Eylül'de yürürlüğe girecek yeni kanun
ile, artık böyle uçuk yazıları yazmak gençleri olumsuz
özendirmek anlamında sakıncalı görülebilir. Böyle bir konu
demokrasilerde ne anlama geliyor bilemiyorum.
Hepinize
güzel bir hafta dilerim. En
derin selam ve saygılarımla.
HalukDireskeneli at gmail dot com, Muenchen, Deutschland
Haluk
Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup,
mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı
ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak
termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif,
satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar
termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya,
mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere
danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji
komisyonları üyesidir.
2013-06-20
No comments:
Post a Comment