Sunday, April 07, 2013

Yenilenme Zamanı


Değerli Okurlarım,

Ankara'da 1999 yılında çalıştığım şirkette yeniden yapılanma süreci başlatıldı. Türk-Amerikan Ortak Girişim şirketinin Amerikan ortağı, kendi ülkesinde finansal krize girdi ve yeniden yapılanmak için ABD'de “Chapter 11” olarak adlandırılan kanuni işlem başlatıldı.

Amerikalı ortak, ABD dışındaki tüm yabancı ortaklıklarını öncelikle o ülkelerdeki yerli ortaklarına satıp kendi içine döndü. Halbuki ortak girişim şirketi olarak bölgemizde iyi bir yıl geçirmiş, yeni işler almış, iyi ikramiye ve iyi maaş artışı beklentisi içinde idik.

Bunun yerine hızlı bir şekilde yeniden-yapılanma adı altında küçülme kararı verildi. Şirket tümüyle yerli ortağın mülküne geçti, çok kısa süre içerisinde küçüldü, hızla personel azaltımına gitti. Bunun adına “sizinle yollarımızı ayırıyoruz” , dendi.

Nisan ayı sonunda kendimi bir anda kapı önünde buldum. 15 yılın üzerinde çalısmanın, sadakatin ve fedakarlığın karşılığı buydu. Küçük bir kıdem tazminatı, ne olacağı belirsiz bir gelecek, şirket içi kariyer beklentilerinin sonu, üniversite ve özel okulda okuyan iki çocuk...

Bilgisayarımı formatladım, önemli gördüğüm bilgileri 3.5” disketlere koydum, kalan her şeyi sildim. PC, Printer, dökümanlarımı teslim ettim, kimlik (ID) kartımı verdim, muhasebede hesabımı kapattım. Bürodaki fazla kitaplarımı, dokümanlarımı arkadaşlarıma dağıttım. Öğle vakti arabamı ön kapıya yanaştırıp önemli eşyalarımı bagaja doldurdum.

Eve döndüm. Moralim taban yapmış; ne yapacağımı bilemez bir haldeydim.

Öğleden sonra liseden bir eski arkadaşım beni telefonla aradı. Hal hatır sordu. Durumu öğrenmişti. Başından benzer olaylar geçtiği için, benden daha tecrübeliydi.

Benim için İstanbul’da bir randevu aldığını, bir yabancı IK/HR şirketinde ertesi gün mülakata beklendiğimi bildirdi. Bir anda moralim düzeliverdi. Piyasa benim farkımdaydı. Piyasada hala para eder bir geçmişim, tecrübe birikimim vardı.

O akşam İstanbul otobüsüne bindim. Ertesi sabah saat 11:00'de İstanbul’da IK/HR şirketinde iş mülakatına girdim. Yabancı bir uzmana kendimi anlattım.

Kısa özgeçmişimi verdim, tavsiyeler aldım, beni arayacaklarını söylediler. Bu kod/şifreli konuşmanın ne anlama geldiğini henüz bilmiyordum. Ama önemli değildi, moralim düzelmişti. İlerleyen günlerde arkadaşlarım yardım etti, bazı projelerde önce gönüllü, daha sonra part-time çalıştım. Fazla geçmeden zaman içinde yeniden para kazanma düzenimi oturttum. Kendime yeniden farklı bir network/ arkadaş/ dayanışma ağı oluşturdum.

ODTÜ Mezunları Derneği’ne, MMO Şube faaliyetlerine katıldım. İnternet sayfalarında enerji konularında makaleler yazmaya başladım. Enerji panellerinde, konferanslarında davetli konuşmacı olarak yer aldım. Yurtdışına çıktım, paneller, konferanslar izledim.

Her hafta düzenli sosyal komite toplantılarına katılmaya başladım. Daha çok opera/ tiyatro/ konser dinler, seyreder oldum. Arabamın bakımını yapmak eziyet değildi artık, keyif alıyordum. Otomobil tamir ustam benim en yakın arkadaşlarımdan biri oldu.

Şirket içi yeniden yapılanma her şeyin sonu değilmiş, onu anladım. Yeniden yapılanma aslında herkes için bir yenilenme oluyor. Her taraftan şirket içi yeniden yapılanma haberleri geliyor, her kademede bir yenilenme var. Yaşlanan üst yönetim yerini genç kuşaklara bırakıyor. E-mail’lerini okuyamayan, PC kullanamayan kadrolar emekli oluyor, yeni fikirler dolaşıyor, daha mobil, daha hızlı, daha kendine güvenen, engel tanımayan kadrolar oluşuyor. Her yerde oluşuyor; siyasi partilerde, STK'larda, meslek odalarında oluşuyor.

Yeniden yapılanmada eğer piyango size vurduysa sakın panik olmayın. Şansızlık olarak değil, tersine kendiniz için bir yenilenme fırsatı olarak düşünün. CV/özgeçmişinizi yenileyin, imla ve gramer hatasız tek sayfalık CV/ özgeçmişinizi İngilizce ve Türkçe hazırlayın. „LinkedIn“ sayfanızı tekrar gözden geçirin. Gereksiz bilgileri ayıklayın.

İş aramak ayıp değil, e-gruplara kısa iş arama mesajları gönderin, talep geldiğinde uzun pdf CV/özgeçmişinizi gönderin, mülakatlara gidin, piyasayı/şirketleri tanıyın.

„5
0 yaşını geçtikten sonra CV yenilemek abesle iştigal demektir, ancak seni tanıyan, bilen birilerinin ihtiyacı varsa iş bulabilirsiniz, onlar da CV istemezler",
diye sakın düşünmeyin; CV size her zaman lazımdır. İş ilişkisi kurarken, karşı taraf artık önce kendi CV'sini size göndermekte, sonra da sizin CV'nizi istemektedir.

Enerji sektöründe iş arama konusu üzerine endişelenmeyin. Enerji sektörünün teorisini okumuş ve pratiğini yaşamaya devam eden kişiler olarak biliyoruz ki, enerji sektöründeki mühendis tekeli şu anda ister istemez vardır, ama bu durum zaman içinde yine ister istemez değişecektir.

Bugüne kadar enerji sektöründe pozisyon ne olursa olsun, yapılması gereken iş neleri içerirse içersin, iş ilanlarında mutlaka mühendis aranması durumu vardı. İlk aşamada mühendis aranması, her çevrede bugün için mantıklı görülebilirdi. Çünkü enerji sektöründe satış işi de yapsanız, iş geliştirme de yapsanız teknik bilgilere sahip olmanız gerekir ve bu bilgilere mühendisler sahiptir. Ama bugün artık yetmez, mühendis her işi yapamaz.

Enerji sektöründe, hukuk, iktisat, uluslararası ilişkiler, sosyal bilimler okumuş ve sosyal bilimler ekolünde kendini yetiştirmiş kişilere, yorum kabiliyetleri açısından ihtiyaç vardır.

İyi yetişmiş bir sosyal bilimci, biraz teknik bilgiye sahip ise, enerji konusunda önüne gelen bilgileri yorumlamakta bir mühendisten daha etkin olabilir.

Enerji konuları çok-disiplinli konulardır. Sadece mühendislik değil; hukuk, uluslararası ilişkiler, insan kaynakları, finans, işletme, iktisat uzmanlıkları da ister.
Benim uzmanlık alanım, “Termik santraller”. Bu konuda iyiyimdir. Yıllar içerisinde oluşmuş bir tecrübe birikimim vardır. Bu birikim uzun yıllar termik santrallerde çalışma, daha sonra imalat/satış uğraşları sonunda oluştu. Yabancı firmalarla çalışarak masanın öbür tarafını anlama imkanım oldu.

İş arama/yeni iş bulma konusu önemli, ama ileride kendi işinizi kurabilirseniz bu çok daha iyi. Bu yeni iş “konferans düzenleme” olur, “dergi çıkarmak” olur, “uluslararası danışmanlık” olur, “atölye kurmak” olur, “mühendislik bürosu” olur, yurtdışı işler olur.

Sağlığınız uzun dönem için en önemli sermayenizdir. Spor yapın, uzun yürüyüşler yapın, sağlıklı beslenin, kilo verin, kendinize önem verin.

Hepimiz için yenilenme zamanı... Kendimizi yenileme zamanı... Kendinize bir bilet alın, bir yerlere gidin, HR/IR mülakatlarına girin, arkadaşlarınızla yemeğe çıkın, okul arkadaşlarınızla toplanın, TMMOB, MMO, EMO toplantılarını – panelleri- konferansları sakın kaçırmayın, teknik gezilere gidin, yeni bir dil öğrenin, yeni bir şehre veya ülkeye gidin, yeni bir ofis açın, yeni bir iş kurun, yeni ufuklarda yeni fırsatlar için yeni bir şeyler yapın.

Kendiniz, aileniz ve çocuklarınız için yapın... En derin saygılarımla

HalukDireskeneli at gmail.com, Muenchen, Deutschland

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

2013-02-25

No comments: