Friday, December 09, 2011

2012 Enerji ve ALTYAPI Tahminleri/ Beklentileri



Değerli Arkadaşlarım,

Bu makale ile sizlere 2012 yılı enerji ve alt yapı tahminlerimi sunmak istedim. Ekonomi beklentilerle yönetilir, önce beklentilerimizi bilelim, arkasından tahminlerimizi yapalım, üyelerimizi bilgilendirelim, bunlara göre sonra pozisyon alalım. 2012 yılı tahminlerimiz neler? Ben biraz tahmin yapayım, arkasını dilerseniz/ eğer isterseniz siz getirin...

1.      Şehirlerarası hızlı tren projeleri bizler için önceliklidir, kamu yararı vardır, her platformda destek verelim, programlarda öne alınmasını sağlayalım, Bu arada Projelerin ulusal elektrik sistemine getireceği ek darbeli yükün hesabını ciddi olarak yapalım.

2.      Mersin Akkuyu Nükleer santral inşaatı konusunda Ruslar ciddi ticari proje finansmanı sıkıntısı yaşayacaklar, çünkü proje ticari olmaktan çıktı, tamamen siyasi oldu, ticari olmayan bir projenin bizce hiçbir anlamı yok. Proje taşaronu firmaların tahsilat sorunları çıkabilir.

3.      Sinop Nükleer santral projesi GüneyKoreliler'den Japonlar'a gecti, şimdi arada Fransız EdF ve GdF muhabbeti ediliyor, 20 Milyar US Dolar proje finansmanını EuroZone finans krizi günlerinde Fransızlar bulabilirlermi? şüpheliyim, "Kontratı hele bir imzalayalım, sonrası Allah kerim" , derlermi? Bilemem, sonra Fransızlar’la anlaşamadığımız bunca konu/ mesele varken, KEL/Quella  alaka??

4.      Zonguldak Amasra termik santrali yatırımı şu anda uykuda.. Ne olur bilinmez, Filyos mu olur? Amasra tekrar gündeme gelirmi?? Yabancı personel çalıştırma yönetmeliği genel seçimler öncesi değişti, Ucuz yabancı işçi çalıştırma imkanı kalmadı.

5.      Zonguldak Bağlık İnağzı -400m kod, taşkömürü redovans ihalesi bağlandı. İşi alan gurup çok yakında deniz kıyısında yaklaşık 2000+ dönüm araziye 1200 MWe termik santral yatırım çalışmalarına başlar,

6.      Sinop Gerze'de durum kontrolden çıktı, yerel halk Istanbul'da basket maçında, yatırımcı merkez binası önünde tepki koyuyor. Bira satışları şimdilik büyük reklam baskısıyla %80 pazar payını devam ettiriyor, çünkü rakip firma bir türlü üretim kapasitesini artıramadı. Akıllı yatırımcı artık bu yatırımdan çıkar ve elindeki fonları gelir getirici daha başka yerlere yönlendirir, derim.

7.      Kocaeli, Gebze 800 Mwe Unit- Ansaldo doğalgaz combine çevrim termik santral inşaat çalışmaları, ekipman montajı yıl içinde başlar.

8.      Denizli Honaz Kaklık 800 MWe doğalgaz combine çevrim termik santral inşaatı yılsonu biter, işletmeye açılır, elektrik üretimine başlar.

9.      Cari açık artık ciddi boyutlara vardı, ithal kömür ve ithal doğalgaz alımları tahammül sınırlarını geçti, yerli kömür/ yerli enerji kaynaklarına yöneliş kaçınılmaz oldu.

10.  Özelleştirme sırasındaki termik santraller, devam eden global kriz yüzünden beklenen yatırım iştahını açamadı, ama yakında herhalde onlara sıra gelecek.

11.  Türkiye'de hala kişi başı yıllık elektrik/ üretim/ tüketim 3000 kwh, EU ortalaması 10K, KuzeyAmerika  12K, bizim piyasamız enerjiye aç...

12.  Yabancı yatırımcı ilgisini kaybetti, yerli yatırımcıda para yok.. Non-recourse financing hala iç piyasa için yapılamıyor.

13.  Geçtiğimiz yıl içinde çok konuştuk/ çalıştay/ seminer/ panel yaptık,  ancak yerli tasarım, yerli üretim, yerli mühendislik henüz ortada yok..

14.  Rus batı hattı GazProm doğalgaz kontratı bu yıl sonu bitiyor, sonrası belli değil. Büyük belirsizlik var, endişe var, Eskişehir kompresör istasyonu bakımda, EgeGaz sınırlı.. Lisanslama yürümüyor/ gitmiyor.

15.  Ortada Iran, Irak, Azeri, Türkmen gazı olarak birşey yok. Kısa bir hükümet kararı ile bu durum nasıl çözülür? Uzun dönem politika gerekli.

16.  Çevre ve Şehircilik bakanlığı yeniden oluşturuluyor, ÇED zorunluluğu kalktı, ikincil mevzuat hala ortada, henüz tam doldurulamadı..

17.  HES projeleri, Termik projeleri, etki alanındaki yerel insandan büyük tepki çekmeye başladı,

18.  Gösterime çıkan "Entelköy Efeköy'e karşı" filminde yatırımcı üstü kapalı da olsa olumsuz / kandırıcı/ resmedildi, sonrası ne olur bilinmez?? Bu profil nasıl düzeltilecek??

19.  Bugüne kadar rehabilitasyonu yapılmayan/ yapılamayan, toz filtreleri çalışmayan, kükürtsüzleştirme (FGD) bulunmayan AfsinElbistan-A Ünitesinin bizce artık kapatılması, komple sökülmesi ve hurda olarak satılması lazim. Bir insiyatif göremiyoruz..

20.  Elbistan Çöllolar heyelan faciasından sonra olay unutuldu, neler oluyor/ neler olacak??

21.  AfsinElbistan C-E santral ihaleleri bakanlıkta, hala ihale evrakı hazırlıyorlar, ne zaman bitecek meraklardayız

22.  Eski kamu termik santrallerinin Rehab/AmiliMutehassis olayı nerdeyse kapandı, eski kamu santralleri nasıl çalışıyor? Bilinmez

23.  Bandırma ikinci kombine çevrim santrali  Trakya denizalti iletim problemine takılmıs, bir haber yok? ne bekleniyor? Madem burda olmuyor, yatırımı başka yere almak lazım..

24.  Adana Tufanbeyli  yerel kömür yakacak termik santral için GuneyKoreliler geldi, Ankara YILDIZ'da ofis açtılar, ancak onların CFB tasarımı acaba burda bu kömürle çalısacakmı?? 

25.  Hatay Erzin 800 MWe doğalgazlı Kombine çevrim santral yatırımı çevre tarım insanından çok tepki aldı. Termik santral çevreyi kirletmemeli, Çevre insanına gerçek istihdam getirebilmeli. DoğalGaz santrali yatırımı anlatılamadı. İnsana değer vermeyen yatırımın durumu budur.

26.  İzmir AliAğa ithal kömürlü ithal termik santral yatırımları Çevre insanının tepkisini çekmeye devam ediyor. Yatırım once yerel halkın onayını almalı/ alabilmeli.

27.  Samsun Terme 880 MWe CCPP yatırım inşaatına çok yeni olarak mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi, durum ne olacak, herkes anlamaya çalışıyor..

28.  Çankırı Orta ilçesinde 3x150 MWe Yıldızlar gurubu yerli yakıt yakacak yeni CFB termik santral inşaası başladı. Çalık gurubuna ait 150 MWe redovans usulü termik santral ön çalışması devam ediyor.  Bereket enerji aynı yerde Termik santral yatırımı için proje çalışmalarına başladı.

29.  Çinli termik santral yapımcısı müteahhit firmalar bizim piyasaya daha çok girmek isteyecek, fiyatları daha aşağıya çekecekler, ancak mevcut referanslarındaki ciddi mumnuniyetsizlik herkesi tedirgin edecek, inşaat ve yerinde montaj sırasında ucuz yabancı işçi çalıştırma imkanı bundan sonra zaten çok zor.

30.  Bakanlık sadece Sn Bakanımızın demeçleri ile yürüyor, duyuluyor, ortada başka bir şey/ hareket/ konferans duymuyor/ görmüyoruz, bu kadar personel ne yapıyor??

31.  Güney Kıbrıs offshore çalışmaları istenen/ beklenen sonuçları vermedi, Amerikan yatırımcı Noble Energy  şirketi hisselerini satıp kaçmak istiyor ancak alıcı yok, GüneyKıbrıs medyası ve hükümeti durumu gündemde tutmaya çalışıyor ama durum ümitsiz, yatırımcı kumar istemiyor, 10 seneden once getiri zor...

32.  Karadeniz sondajları bitmeyen bir hikaye, herkes çok büyük rezervlerden bahsediyor ancak ortada birşey yok,

33.  Rüzgar yatırımları kapasitesini doldurdu, laf çok/ iş yapan yok

34.  Güneş enerjisi yatırımları hala çok az, üretmediğiniz/ ithal ekipmanlarla ürettiğiniz pahalı elektrik ile nereye kadar gidebilirsiniz??

35.  EPDK lisanslamaları hızını düşürdü, copy/paste lisans basvurularını almaktan arşivler doldu taştı, kabul edilmeyen başvuru hala >%2, ancak millette yatırım yapacak para yok, ÇED zorunluluğu artık yok ama işler kolay değil. Çantacılık hala devam ediyor,  alıcılardan memnun olanına rastlamadım.

36.  Istanbul’da, Elektrikli otomobil, arabalar/ otobüsler iyi hoş ancak darbeli yükü mevcut trafolar kaldıracakmı??  Yük yine eski zor çalışan termik santraller üstüne binmeyecekmi?? Eski trafolar nasıl yüklenecek?? Herkes elektrikli araba kullanmaya kalkarsa ne olacak?? Yeni trafo ihtiyacını bu işten para kazanan elektrikli araba ithalatçıları karşılayacakmı??

37.  Durban iklim değişikliği yükümlülüklerinden nasıl kaçacağız?? Kamudan katılım çok az, bizden kimse doğru dürüst bir sunum yapmadı.  

38.  Nabucco projesi herhalde bitti/ rafa kalktı, ortada birşey yok...

39.  Önümüzdeki yıl Amerika'da Başkanlık secimleri var. "Acaba Cumhuriyetçiler kazansa  durum bizim açımızdan daha mı iyi olur?" diye düşünmeye başladım, 

40.  Petrol  varil  başı fiyatlar herhalde yıl içinde yükselir, diye düşünüyorum

41.  İran doğalgazı kendi iç ihtiyacını öne sürerek herhalde 1 Ocak 2012 günü sonrası yine kesecek, Rus MaviHat kapasitesi artacak, tabi Rus doğalgaz fiyatı da artacak.

42.  Elektrik talebi yılın ilk çeyreğinde yavaşlama sinyali verecek

43.  Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arası HVDC elektrik kablosu, denizaltı doğalgaz ve içmesuyu boru hatları gündeme gelecek,

44.  Rusya seçimlerinde iktidar zorlanır, ama çabuk toparlar, diye tahmin ediyoruz.

45.  Mısırda askerler iktidarı bırakmak istemez, ancak askerlere rağmen sivil yönetim bahar sonu yaz başı seçimle iktidara gelecek,

46.  Suriye'de iktidar yaz döneminde değişir, diye düşünüyorum

47.  Kış şartları bitince, Türkiye doğalgaz talebi herhalde ikinci çeyrekten itibaren düşmeye başlar,

48.  Dizel fiyatlarındaki artışlar hızlanır, benzin ile aradaki fark kapanmaya başlar, diye beklentim var,

49.  Özelleştirmelerde strateji değişikliğine gitme gereği tartışılmaya başlar, çünkü işler yürümüyor, satış yok..

50.  Türk petrol kanunu bir daha değişir,

51.  EPDK  herhalde artık beklenildiği gibi ikiye, belki üçe bölünür

52.  Mersin Karaduvar doğalgaz yakıtlı 450 MWe combine çevrim termik santral yatırımı, eski ÇukurovaElektrik arazisine yapılıyor, yıl içinde temel atılır, yerli bir müteahhit firma işi alır, yapar bitirir, umuyorum,

53.  Konya Karapınar kömür sahalarının elektrik üretimi için termik santral inşaası değerlendirmesi başlar. 6000 MWe potansiyel kapasite var. Bölgede tarım faaliyeti az, yerleşim az, Çevre sorunu az, maden açık işletme, umarız uygun bir yatırım ortamı gerçekleşir.

54.  EuroZone krizi herhalde 2012 yılında sürecek. Masrafları/ harcamaları azaltalım, nakitte kalalım, borçlanmayalım. 2012 yılının zor bir yıl olacağını herkes  söylüyor. 
Kendi görüşlerinizi eklerseniz/ iletirseniz çok memnun oluruz/ olurum, 

Yeni Yılınız hepinize, hepimize, kutlu olsun.

2012 yılı hepinize sağlık mutluluk ve daha çok gelir getirsin. 

Selam Saygı ve Dostlukla.

Haluk Direskeneli

1 comment:

Anonymous said...

SAYGIDEGER HALUK HOCAM :

ENERJI SEKTORUMUZUN DUAYENI OLARAK HER ZAMANKI BILGELIGINIZLE YAZDIGINIZ TESPIT VE ONGORULERDEN COK AYDINLANDIM. ELINIZE AKLINIZA SAGLIK. GERCEKCI GORUSLERINIZ UMARIM ENERJI SEKTORUNDEN KISA DONEMDE MEDET UMANLARA ISIK TUTAR. FAKAT, GORUSLERINIZI RAKAMSAL BILGILERLE DESTEKLESEYDINIZ BILGILENDIRME VE IKNA YONUNDEN DAHA YARARLI OLURDU KANISINDAYIM. ORNEGIN RUZGAR YATIRIMLARININ KAPASITESINI DOLDURDUGUNU SOYLERKEN ULKENIN RUZGAR ENERJI POTANSIYELI ILE KURULU GUC KARSILASTIRMASI TAMAMLAYICI OLABILIRDI. AYRICA, RUS NUKLEER TEKNOLIJISININ GUVENILIRLIGININ SORGULANDIGI BIR DUNYADA PROJE BULMAKTA SIKINTI CEKEN RUSLAR, AKKUYU GIBI BULUNMAZ FIRSATI KACIRMAK YERINE DEVLET KAYNAKLARI ILE RUS BANKALARINDAN FINANSMAN KAYNAGI YARATAMAZLAR MI ?

TESEKKUR VE SAYGILARIMLA,

AKIN KOSETORUNU