Monday, January 11, 2010

2010 Forecast for Energy Markets



Değerli Arkadaşlarım,

ODTU Mezunları Derneği Enerji Komisyonu üyeleri olarak kendi aramızda yeni yıl beklentileri çalışması başlattık. Bildiginiz gibi piyasa beklentilerle yönlendirilir. Ortada tahmin yapan yok. Biz biraz gerçek ötesi de olsa öyle/ böyle tahminler yaptik. 2010 da beklenen gelişmeler/ tahminler bizce şöyle,

o Enerji KIT'lerinde, birisi çok çarpici olmak üzere, sürpriz gelişmeler olacak, (ani ve hızlı özelleştirme ?? mesela) Görevden almalar artacak. Özellikle eski tecrubeli etkin GM, DGM kadroları dolduranlar, müşavirliğe, özel sektörde Yönetim Kurulu danışmanlığına terfi edecekler. Yeni gelenler tüm yılı alışma/ öğrenme süresi olarak geçirecekler, hiçbir insiyatif almayacaklar.

o Dünya Bankasi heyetlerinin enerji konusunda ETKB, EPDK, DPT, Hazine, TUSIAD ziyaretleri siklasacak,

o Gazete yazarlari/ muhabirleri yine enerji birimlerini birbirine karıştıracaklar, MWe'a MegaByte diyecekler

o Sinop'ta Nükleer santral icin ihaleye Haziran ayinda çıkılacak, her kafadan bir ses çikacak, Sinop'lular hep itiraz edecek, kimse onlari dinlemeyecek, ihale iki yıl sürecek ve sonunda yine iptal edilecek.

o Akkuyu'ya Nukleer santral kurulmasi icin Hukumet Ruslarla "ben verdim oldu" anlaşması yapacak, ortalık bir daha ayaga kalkacak

o Baska Nükleer santral yeri arayışları bu defa Karadeniz kıyılarına taşınacak.

o Yerel Toplum STK baskisi ile Sinop'ta Nukleer santral kurulmasi askıya alınacak. IgneAda ve Hopa seçenekleri öne çıkacak,

o Nükleer teknoloji egitimi konusunda ITÜ Enerji merkezi MSc ve PhD programları ile öne çıkacak. ODTÜ hala "Bu konu gündemimizde yok" diyecek.

o Yerli yatırımcı Amasra'ya "yerli kömür santrali" diye baslayip ithal kömür yakan santral kurmaya kalkisacak, Amasra ve Bartın ayağa kalkacak. Amasra'nın otelleri lokantaları Çinlilerle dolacak. Çinliler uzun dönemde orta ölçekli işletmeler/lokanta/berber/market açacaklar

o Dogalgaz yasa tasarısı tamamlanacak. Botaş kontratın bir kısmını uzatacak. Doğalgazda tekelin sona erdirilmesi, piyasa hakimiyeti üzerindeki tartışmalar artacak. Yeni Genel Müdür arayışı sürecek.

o Karadenizde offshore platformları kurulacak. Her ay en az bir kere "Çok miktarda DoğalGaz/Petrol bulunduguna dair" medyada haberler yer alacak.

o Iskenderun Körfezi'ne bilen bilmeyen "ithal kömür santrali" yapmak isteyecek, Iskenderun, Payas ve Dörtyol ayağa kalkacak. Yerli istihdam olmadğını anlayan millet hukuki engellemelere başlayacak.

o Iran dogalgaz vermeyi Ocak 2010 sonunda kendi iç piyasa ihtiyacı sebebiyle yine 1-ay kesecek, Ruslar Mavi Akım'da kapasite artıracak.

o Firtina Deresi HES benzerleri artınca Karadenizliler, Müteahhitleri şimdilik dizaltından vuracak. "Derelerime Dokunma" Birliğinin faaliyetleri artacak.

o Ilısu HES üzerindeki TV programlari artacak. Bu programlarin hepsi Dicle'ye inen koyunlarin görüntüsüne eşlik eden acıklı bir fon müziği ile başlayacak.
Herkes buradaki harabelerin ve koyunların fotoğraflarını ezberleyecek.

o Afşin Elbistan A santrali rehabilitasyon ihalesine tekrar çıkılacak, kimse katılmayinca/ katılamayinca yine iptal edilecek.

o Afşin Elbistan C-D ihalelerine çıkılacak, ihale tarif ve kapsam olarak aşırı risk taşıdığı için yine az sayıda katılım olacak, ihale fiyat yüksekliği nedeniyle yine iptal edilecek.

o Soma termik santrali satılacak/ özelleştirilecek (çok kolay çünkü).

o Samandağ'li hanımlar yine "rüzgar santrali istemeyiz" diyecek, kimse onları dinlemeyecek, Valilik "ÇED raporuna gerek yok" diyecek, Samandağ'da rüzgar santrali kurulmamıs arazi, tepe, yamaç kalmayacak.

o Çesme Yarimadasi'nda rüzgar santrali kurma girisimleri bu yil da son hiziyla devam edecek. Yer ve baglanti imkani bulamayanlar bu yil da "Ne biçim TEIAS Genel Müdürü bu ?" diyecekler. Bakan TEIAS Genel Müdürünü çagiracak bilgi alacak.

o Rüzgar santrali yerli üretim icin çalismalar, JV haberleri artacak, Bu çalismalarda en küçük güç 3 MW olacak, Prototiplerin üzerinde mutlaka bir Türk bayragi olacak. Devlet erkani ile tanitim ve açilislar yapilacak.

o Yenikoy ve Kangal amili mütehassis rehabilitasyonlari bitecek, yabancı müteahhitler köşe olacak, yapilan işin verilen paraya kiyasla çok az oldugu ortaya çıkacak, "Kara Kömür/kara Enerji" isimli sorusturmalar baslayacak ve tutuklamalar olacak.

o Antalya Selimiye/ Kovanlı'da 1150 MWe CCPP devreye girecek, etrafta ziraat için yeraltı suyu birakmayacak, Antalya'lılar işin ciddiyetini o zaman anlayacaklar.

o Bandırma 900 MW CCPP Agustos'da devreye girecek, 1000 MWe kapasiteli ikinci santral ön çalışmaları başlayacak, bu arada Bandırma yerli/ yabanci yatırımcı istilasina ugrayacak, tarımsal alan daralacak.

o Yabancılara hisse satan yerli sirketler, aşırı/ gereksiz yabancı muhendislik harcamaları, yabancı ortağın kendi ulkelerine yonlendirilmiş pahali OEM satın almaları, sonuçta aşırı maaliyet yüzünden, yabancı ortakla yaptıkları JV anlasmalarını tekrar değerlendirme gereğini hissedecekler,

o Kömür sahalarinda termik santral kurma amaçli "Redovans" ihaleleri bir türlü sonuçlanmayınca, çözüm arayışları için bu konu tekrar yıl ortası gündeme gelecek.

o Samsun'da DoğazGaz ile çalışan Kombine Cevrim Santrali yapılmayan yer kalmayacak, iletim hattı zorlukları başlayacak.

o Konya ovasinda tarım yapılmayan yerlerde termik solar ağırlıklı yatırım çalışmaları başlayacak, yerli imalat arayislari artacak, fakat, sonunda Çin'den gemi dolusu solar panel getirmenin ve bu panellere Ostim'den birer direk imal ettirmenin daha ucuz ve uygun oldugu anlaşılacak.

o Çin mali termik santral alanlarin asiri de-grading yüzünden rehabilitasyon ihtiyaci baslayacak, Çinli'ler çabuk yaslanan santrallerinde uzun dönem isletme ve rehabilitasyon islerine girecekler.

o Dagitim özellestirmeleri tüm hiziyla devam edecek, dagitilmayan/ özellestirilmeyen yer kalmayacak, Ana Muhalefet Partisi'nin iptal basvurularinin hazirlanmasi için tuttugu hukuk bürosu yetmeyecek, büro Çankaya'da daha genis bir yere tasinacak.

o EPDK, bilen/bilmeyen, parasi olan/olmayan, ancak evraklarini tam veren herkese lisans vermeye devam edecek, tasindiklari yeni bina dar gelmeye baslayacak, bu defa yeni bina yapimi için Gölbasi'nda arazi satin alinacak.

o Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu yeni üyelerinin atanmasi dolayisi ile bir yemek verecek ve bu yemekte sektör temsilcileri "Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu'nun" sektör için öneminden bahsedecekler.

o Lisans süresi dolan ve yüksek fiyat istedigi için lisansini satamayan yenilenebilir enerji girişimcilerinin Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu ve Bakanlıktaki trafikleri artacak.

Biz bu kadar tahmin edebildik. Diğerlerini de siz ekleyin- Yeni yiliniz kutlu olsun- Selamlar saygılar

--
Haluk Direskeneli

1 comment:

Anonymous said...

Benim öngörüm de şu şekilde:
Elektrik piyasasında henüz düzgün bir piyasa şartları ve arz talep dengesi oluşturulamadığı için özel sektör tarafında bazı yatırımlar yine ertelenecek ya da askıya alınacak.