Saturday, August 16, 2014

Vişnelik'te yeniden Opera Geceleri!

Değerli Okurlarım,

"Odtü'lüler Bülteni"nin bu sayısında Odtü Mezunları derneğinin "kulüp" çalışması niteliğindeki etkinliklerini tanıtan bir dosya çalışması yayınlıyoruz. "Opera Geceleri" için de yer ayırdık. Yeni dönemde, bir süredir ara verdiğimiz "Opera Geceleri" dinletilerimize yeniden devam etmeyi düşünüyoruz. Bu yeni dönemde daha çok sayıda opera seven üyelerimiz bizlere katılır umuyoruz.

ODTÜ Mezunları Derneğimizin Vişnelik Tesisi'nde, Türk hafif müziği var; Türk sanat müziği var; jazz var; popüler müzik var; sinematek gösterimleri var; nadiren de olsa şan var. Opera yoktu, "Opera Geceleri" programı yaptık. Ekim 2013-Ocak 2014 arasında her perşembe akşamı saat 20:00'de Salon56'da Opera DVD'leri seyretmeye başladık.

Seyrederken, çay, kahve, meşrubat ya da beyaz, kırmızı, blush servisi yaptık. "Opera Geceleri" olarak, hafta içi her perşembe saat 20:00'de yaptığımız DVD seyirleri zaman yönünden üyelerimize uygun gelmedi. Geç saatlere kadar iş yerimizde çalışıyoruz. Sonra, işten çıkışımız eve dönüşümüz 19:30’u geçiyor. O saatten sonra da, "Opera Geceleri"ne katılım zorlaşıyordu. Perşembe günleri işletme lokantasında Ege mutfağı ve canlı Yunan müziği programı vardı. Dış sesler Salon56 opera müziğine karıştı, müziği takip edemez olduk. Üye sayımız 20'leri buldu, sonra azaldı, çok azaldı, devam edemedik. Sonunda OdtüMD Yönetimi olarak opera seyirlerimize ara vermeye karar verdik.

Opera bir başka dünya. Canlı seyredilen sahne performansının yerini hiçbir şey tutmaz. Koltuğunuza gömüleceksiniz. Sahne performansını izlerken, bir yönden yaylı sazların sesi, diğer yönden üflemelilerin sesi, derken vurmalıların da katılımı ile muhteşem bir müzik şöleni içinde o bir, iki saat dünya ile bağlantınız kesilecek.

Peki, DVD den izlerken bu özelliğin ne kadarını yakalayabiliriz? Her istediğimiz operaya, her birinin değişik sahnelemelerine ulaşabilecekmiyiz??
Operaya seyirciler çok özenli kıyafetlerle gitmeye çalışırlar. Orada nostaljik bir hava yaşayacağımızı umuyoruz, o zamanlara uygun bir ruh hali taşıyoruz.

Yine de deneme olarak başladığımız DVD seyirleri bizleri pek mutlu etti. Bilmediğimiz operalara, yeni sahnelemelere ulaştık, izledik. İzlediğimiz operalarla ilgili yazdık, tanıtım yaptık.

Bugünlerdeki güncel konular arasında, devletin operadan ve tiyatrodan desteğini esirgemesi, yeni değişen üst yönetim, yeni yöneticiler, sanatçılar arasında Tüsak tasarısı rahatsızlığı var.

Orta öğrenimdeki "Güzel Sanatlar" ve edebiyatla ilgili dersler neden önemini yitirdi? ODTÜ mezunları acaba güzel sanatlarla, tiyatro ile, sinema ile, edebiyatla yeteri kadar ilgilenebiliyor mu? Bu sene Cannes'da ödül kazanan Türk filmi "Kış Uykusu"nu seyretmeyen kaldı mı ? Operaya niçin gitmeli ?

Mühendislik ve fen bilimleri bölümünde güzel sanatlar ve edebiyatla ilgili seçmeli dersler (Non-Technical Elective, NTE) olsa da, burada okuyanlar orta öğrenimden gelen sözkonusu açığı hiç olmazsa biraz kapatabilseler.

Geçtiğimiz yıl, DVD Opera gösterilerimiz Puccini "La Boheme" ile başladı. Gaetano Donizetti'nin "Anna Bolena"; "Lucia di Lammermoor"; "Don Pasquale" operası ile devam etti.

Bu yeni dönemde ilgi olursa, izleyici sayısı 20'yi geçerse, gösterimler kurumlaşabilirse, "Opera Geceleri"ne devamı ciddi olarak düşünüyoruz.

Yaz geceleri, salı ve perşembe akşamları saat 21:00'de düzenlediğimiz "Yıldızlar Altında Film Şöleni" programlarına ek yapabiliriz. Kışa girince iç mekanlara geçebiliriz. Salon56 çok büyük. Dış seslerden uzak, kuytu ve DVD sistemi hazır bir başka toplantı odasında toplanabiliriz.

Hangi gün, hangi sıklıkta, hangi saatte, hangi mekanda yapalım, bize lütfen tavsiye bulunun. Taslak programımızda yer alanlar Opera eserleri şöyle,

Giacomo Puccini operaları, LaBoheme; Madame Butterfly; Tosca;
Giuseppe Verdi operaları, Rigoletto; Nabucco; Il Travatore; LaTraviata; "Attila"
Wagner, "Uçan Hollandalı"; "Tannhauser"; "DasRheinGold"
Mozart, "Saraydan Kız Kaçırma"; "Don Giovanni"
Rossini, " Il barbiere di Siviglia".

Ankara Operasına toplu bilet alalım, öncelikle loca kapalım. Her yeni eserde karakter için tüm "cast" sanatçıları izleyelim. Sonra İzmir Elhambra, İstanbul Süreyya, Samsun, Antalya, Mersin operalarını yerinde seyredelim. Yaz festivallerine gidelim. Arkasından işi daha büyütelim. Milano LaScala, Münih, Berlin, Paris, Londra Royal Opera House, Moskova, St.Petersburg operalarını görelim. Çok mu abarttım? Ama bunları makul bütçe ile yapan arkadaşlarım var. Erken bilet alırsak, çok para gerekmiyor.

"Opera Geceleri"nin tıpkı "Edebiyat" ve "Arkeoloji" kulupleri gibi kurumsallaşması lazım. "Opera Geceleri" başladıktan sonra, elinizde yeni bir opera DVD kaydı var ise, bizleri haberdar edin, bir "Opera Gecesi"ne getirin, hep birlikte seyredelim. 
Gelin ODTÜ ortamında olmanın, opera seyretmenin;
ODTÜ mezunu olmanın, müzikli yaşamın, operanın keyfine varalım...

Ankara ve diğer şehirlerimizdeki Opera programları hakkında sizin bir duyumunuz, uyarınız, düzeltmeniz, yorumunuz, tavsiyeniz varsa lütfen bana yazın. E-posta adresim; "HalukDireskeneli at gmail dot com"

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Ankara, 2014-08-19


No comments: