Saturday, March 25, 2017

"Il Signor Bruschino", Gioachino Rossini, Ankara Operasında


"Il Signor Bruschino", Gioachino Rossini

"Il signor Bruschino, Ossia Il Figlio Per Azzardo" (Signor Bruschino) tek perdelik bir opera. Müzik Gioachino Rossini 'ye ait. Sözler (libretto) Giuseppe Maria Foppa, "Le fils par hasard" tiyatro eserine uyumlu yazılmış. Opera ilk defa Venedik "Teatro San Moisè" mekanında 27 Ocak 1813 günü sahne almış.
Opera evlilik öncesi komik olayları konu almakta. Opera başlar ve biter, yaklaşık 1,5 saatte aynı dekor içinde sürer gider. Rossini yeni sesler denemiş. Mesela keman yaylarının nota taşıyıcılarına vurma sesi üvertür çalnırken net duyuluyor. Hoş kulakta kalan melodiler dinliyoruz. Eser uzun süre İtalya dışına çıkamamış. ABD'de 1932'de, İngiltere'de 1960'larda oynanmış. Yaklaşık 25 yıl önce İstanbul'da sahne aldı. 2016 yılında Ankara'da Leyla Gencer sahnesinde oynanmaya başladı.
Konu 18. Yüzyılda Fransa'da Gaudenzio şatosunda geçiyor. Güzel Sofia ile genç yakışıklı Florville birbirlerine aşıktırlar, ancak araya babalar girer, daha önce verilmiş sözler konu edilir, işler karışır, neyse sonunda herşey tatlıya bağlanır.
Sahne yönetmenimiz Aydın Buğra Güven, konuyu daha yakın tarihe 1970'lere getirmiş. Sevgililer ve baba karakterini oynayan sanatçılar harika. Dekor güzel, Kostümler güncel, konu evrensel, her yerde her zamanda geçebilir. Dünya bir büyük sahne ve burda herkes aktör.
ORKESTRA ŞEFİ. ALESSANDRO CEDRONE eserin hakkını verdi.
Cast listesine bakalım, GAUDENZIO. BERAN SERTKAYA, SOFIA. ASLI KIYICI, BRUSCHINO (PADRE). KAMİL KAPLAN , ÇAĞDAŞ KOÇAK, BRUSCHINO (FIGLIO). YAĞMUR BAYRAKDARLAR, FLORVILLE. EMRE AKKUŞ , BURAK PEKTAŞ, UN DELEGATO DI POLIZIA. MAHİR KAT , ÇAĞDAŞ KOÇAK, FILIBERTO. GÜRHAN GÜRGEN , EMRE ULUOCAK, MARIANNA. ASLI İŞCAN , BEGÜM MENGÜ
Opera birbuçuk saat kesintisiz sürüyor, komik eğlendirici bir opera seyrediyoruz, gün içi tüm dertlerimizi stresimizi orda bırakıp çıkıyoruz. Eser bir süre daha sahnelenecek, kaçırmayın, mutlaka gidin görün.
Ankara operası, Guiseppe Verdi'den LaTraviata operası ile sezona başladı. Repertuarda Giacomo Puccini "La Boheme", Georges Bizet "Carmen", "Il Signor Bruschino", Johann Straus (2) eserleri "Çingene Baron (Der Zigeunerbaron)" ve Yarasa (Die Fledermaus)" var.


---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" Opera sayfası için yazılmıştır.


Ankara, 25 Mart 2017




-->

Monday, March 06, 2017

Paris Hayatı (La Vie Parisienne) Offenbach, Ankara Opera sahnesinde



Ankara operasında 18-şubat 2017 akşamı premier (ilk gösterim) yapıldı, yetişemedik. 20 Şubat gecesine parter son sıradan yer bulduk. 

La vie parisienne (Parisian life) Paris Hayatı bir opera bouffe, operatte veya komik komik opera. 1864 yılında önce tiyatro olarak sahnelenmiş,  Jacques Offenbach, tarafından bestelenmiş. 1866 yılında bu defa operetta olarak sahne almış.

Eser 1987 yılında istanbul Akm'de sahnelendi, çok beğeni aldı. Yeni sahnelenmede zaman 1970'lere taşınmış. Brezilya'nın futbol dünya kupasını aldığı günlerin hemen sonrasındayız. Ortalık hippy tipler dolu. Yer Paris doğu tren istasyonu, üvertür içinde bir pandomim oynanıyor, çanta hırsızlığı, yakışıklı iki Parisli çapkın arkadaşın hikayesi, hikaye içine giren çapkın güzel kadınlar, Paris'e gezmeye gelen isveçli çapkın Baron ve güzel eşi Barones. Offenbach renkli güzel çapkın Parislileri anlatıyor, tiyatral  anlatım müzikal yapının önüne geçiyor. Araya cancan dansları, başka müzikler de ekleniyor.

Ankara sahnelenmesi harika karakterler, çok güzel kurgulanmış bir ortam, dengeli dekor ve uyumlu kostümlerle yapılmış.  Paris Hayatın’da yer alan “Sokak dekoru” İyi niyetli bir çalışma olmuş. Tren garı çok daha iyi. Soprano Aslı Kıyıcı’nın ses ve oyun performansı çok başarılı. Korodan seçilen başrol solistler gayretli ve başarılı. Bu  eser kendileri için güzel bir fırsat, hep aynı solistleri izlemeye alışmış biz seyirciler için güzel bir değişiklik oldu. 

Eser tiyatral özelliklere daha çok imkan veriyor. Müzik güzel hoş, kalıcı, tamamlayıcı, zaten Offenbach bunlara önem vermiş, bizleri müziği ile 1866'lara götürmek istemiş, sahne yönetmenimiz 1970'ler Paris ortamını tercih etmiş, biz de büyük keyifle seyrettik, bir kez seyretmek yetmez, kaçırmayın, mutlaka gidin görün, günlük iş hayatı stresinizden uzaklaşın.

Ankara, 05 Mart 2017