Sunday, March 17, 2019

Turandot



Turandot, Puccini, Ankara Operasında Premier, 16-Mart 2019

Cumartesi akşamı Ankara operasında Giacomo Puccini (1858-1924)'nin Turandot operasını seyretme imkanı bulduk. Puccini'nin bu son operası, sanatçının ölümünden sonra besteci müzisyen arkadaşları tarafından, arkada bıraktığı müzik notları düzenlenerek hazırlanmış.
Turandot 1926 yılında ilk defa Milano LaScala operasında sahnelenmiş, bizim Ankara  operasında 1959 yılında sahne almış.
Turandot Operası,
Carlo Gozzi'nin 1762 yılında yazdığı bir tiyatro eseri üstüne kurulmuş. Metin (libretto) çok daha eskiye- bir Çin masalına dayanıyor. Sağlam bir kurgu var. Zalim soğuk acımasız bir imparator kızı, aşık bir yabancı prens, sorulan sorular, cevaplar, cevaplayamama durumunda acımasız son. Aşkı için kendini feda eden hizmetçi güzel kız, sonunda bir araya gelen bir kadın bir erkek.
Turandot karakterine premier (ilk sahnelenme) gecesinde soprano Mehlika Karadeniz Bilgin hayat verdi.
Prens Caraf karakterinde tenor (ve DOB GM) Murat Karahan oynadı. Murat Karahan'ın özellikle  üçüncü perde başında söylediği "Nassun Dorma" aryası muhteşemdi. Melodi operanın sonuna kadar takip etti.
Hizmetçi kız Piu rolünde soprano Tuğba Mankal  harikaydı.
L'Imperatore Altoum (Cem Akyüz), Timur(Şafak Güç), Ping (Çetin Kıranbay), Pong (Arda Doğan), Pang Veysel Barış Yanç), Un Mandarino (Umt Kosman), Il Pricipino di Persia (Serkan Sarıkaya) önemli karakterler olarak sahneye geldiler.
Dekor tasarım (Özgür Usta), Kostümler (Savaş Camgöz) çok güzeldi.
İtalyan Sahne Yönetmeni Vincenzo Grisostomi Travaglini  yılların tecrübesini sahnede konuşturdu. Orkestra şefimiz büyük usta Antonio Pirolli orkestrayı muhteşem yönetti. Salon dolu, balkon dolu, her iki yan ayakta izleyicilerle dolu. Eser bitti, hepimiz beraber ayakta uzun uzun sanatçıları alkışladık. Muhteşem harika bir gece yaşadık.
Turandot operası bu sezon Berlin DeutscheOper, Sydney, Beijing sahnelerinde de yer alıyor.
Ankara operasında 20-25 -Mart geceleri tekrarlanacak. Bu geceler için bilet kalmadı. Daha sonraki sahnelemelerde bilet bulabilmek için internet satışını beklemeyin, doğrudan gişeden sabah erken gidip alın. İnternet satışı gişe açılışından bir saat sonra yapılıyor, geriye fazla yer kalmıyor, 15-dakika içinde bitiyor. Muhteşem bir sahneleme olmuş kaçırmayın.

Ankara 16-Mart 2019
---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" dergisi Opera sayfası için yazılmıştır.

No comments: