Saturday, March 16, 2019

Leipzig

Leipzig, 10- Mart 2019

Kurort Oberwiesenthal, kayak köyünde 2-gece kaldık, 36-odalı Hotel SchwarzesRoss butik otelinde pazar sabahı kahvaltımızı yaptık,  3-kişi 2-gece 2-kahvaltı 2-akşam yemeği, otopark ücreti olarak 270€ ödeyip ayrıldık. Hava yağmurlu idi. Geniş yeşil tarım arazileri arasından geçerek 2-saatte Leipzig kentine vardık.  Nissan Qashkai Suv arabamızı şehir merkezinde markt avm alt kapalı garajına bıraktık.
Şehri yürüyerek gezdik. Sağnak yağmur yağdığı için önce meydanda pazar günü açık hediye dükkanından bir basit şemsiye aldık, 10€. Yaya allesi Markt platz, sonra ara yollar, bir kahve baccrei cafe de oturduk. Kahve içtik.
Sonra Augustos meydanında Gewandhous konser salonunu bulduk. Sabah konseri yeni bitmişti, içeri girdik, fuayeyi gezdik, hediye dükkanına baktık. Dilek 1990 yıllarında Bayındırlık bakanlığının Ankara yeni Cso binası yarışma sürecinde bu konser salonunun methini çok duymuş. Altıgen geniş simetrik, 2400- izleyici kapasiteli, muhteşem bir mekan. Aynısı Ankara'da yapılsa ne güzel olurdu. Berlin filarmoni beşgen asimetrk plan 1963'te bitmiş, Leipzig altıgen simetrik plan, Berlin projesinden esinlenerek 1981'de yapılmış. Dünyanın en güzel akustiğine sahip bir kaç konser salonundan biri olmuş.
Aynı meydana bakan Leipzig opera binasında Verdi' nin "Don Carlo" operası saat 18:00'de sahne alacaktı. Sabah tren veya arabayla gelip önce konser akşam opera seyretmek, sonra Berlin'e dönmek mümkün.
Üniversite ana binası da aynı mekana bakıyordu. İki önemli gotik kilise yeniden inşaa edilmiş yenilenmiş. Bach burda doğmuş, Nitsche, Wagner burda yaşamış.
Leipzig Şehir merkezi yaya bölgesinde zaman geçirdik, yürüdük, gezdik dolaştık.
Sonra arabamıza döndük, 3-4 saat otopark parası 8€ verdik çıktık.
Benzinlikte arabamızın benzin deposunu fulledik. 57€ Berlin'e yaklaşık 200-km yağmur altında araba sürdük. Nissan Qashkai rahat sağlam bir araba.
Mehmet  otomatik arabayı gidiş dönüş yaklaşık 1000-km çok güzel rahat sürdü.
Berlin'de  bizim mahallede Hint lokantasi Papadam'a girip basit bir akşam yemeği yedik. 40-€, Eve döndük, yağmur altında eşyaları eve taşıdık. Esso benzinlikte araba deposunu tekrar fulledik. Sonra Tegel hava limanına gidip arabayı teslim ettik, 128 numaralı belediye otobüsü ile eve döndük. Gezi çok güzel bir o kadar yorucu geçti.
Sabaha kadar uyumuşuz. Sabah  youtube üstünden Leipzig Gewandhous konserlerini izlemeye başladık.

Berlin 11-Mart 2019

No comments: