Tuesday, December 18, 2018

YeniYıl Konserleri



Ankara 2019 Yeni Yıl Klasik Müzik Konserlerini izledik


Ankara dinleyicisinin en büyük yılbaşı keyfi CSO, Bilkent senfoni ve Opera konserlerine gitmektir.
Bu yıl Bilkent Senfoni biletleri aylar öncesinden internette satıldı, bitti, Önceden bilet alanlar arkadaşlarına yılbaşı konser bileti hediye ettiler.
Şu güzel programa bakın, 26-27 Aralık Çarşamba ve Perşembe
Şef Ferenc Gabor, Soprano Burcu Uyar, Waltzes, Polkas, Şarkılar
J. Strauss II, A. Dvorak, B. Smetana, J. Brahms, J. Offenbach, F. Lehar
26-Aralık Çarşamba gecesi -7C dış sıcaklık varken gittik. Otopark tam temizlenmemişti. Yol açıktı ancak kenarlar kar doluydu. Erken gittik, kuytu bir yere arabamızı park ettik. Soğuktan dolayı gelmeyenler vardı. Koltukların bazıları boş kaldı. Biletsiz izleyiciler kolay yer buldu. Şef ortalama bir performans gösterdi. Soprano sesini yeterli ısıtmamıştı, başlarda tutuk başladı, sonra sesi açıldı. Programda ne varsa onlar çalındı, tekrar yok, bis yok, sürpriz yok. Arka arkaya kısa müzik eserlerini çaldılar. Alkışlandılar, konser bitti. Salon biletleri tek koltuk 65 lira.

CSO biletleri 10-gün öncesinden internette satışa çıktı, biletler aynı gün bitti. Konser günleri 26-27-28 Aralık, Çarşamba- Persembe - Cuma
Arjantinli karizmatik sevimli Şef Tulio Gagliardo Vargas. Muhşeme sesli Soprano Mehlika Karadeniz, lirik sesli Tenor Aydın Uştuk yer aldılar. Programda Strauss, Dvorak, Leoncavallo, Bizet, Lehar, Lara, Webber, Kalman, Sorozabal, Haçaturyan, Mancini, Capua, Lehar vardı. Biz 27- Aralık gecesi izledik. Gecenin sonunda iki bis yaptı, Radetzky marşı ve LaTraviata dueti, sonra sahnede konfetiler yağdı, herkes ayakta alkışladı.
Arjantinli şef konser sonunda sahneden Türkçe olarak ilan etti, "Türkiye'nin en iyi filarmoni orkestrası CSO'dur", dedi.
Yeni yılda perşembe cuma akşam konserlerini kaçırmamak lazım.
Koltuk bilet fiyatları 20 lira. Ayrıca öğrenci ve emekli indirimi var.
Talatpaşa bulvarında ve öncesi tünelde altyapı yenileme çalışması var. CSO tarafındaki yol tek şeride düşmüş. Yolda yer yer çukurlar vardı. Karşıdaki opera açık otoparkına arabayı park ettik, daha pratik ve kolay oldu. Hava yine çok soğuktu, gelmeyenler oldu, biletsizler kolay yer buldular. Gece pek eğlenceli geçti, pek memnun ayrıldık.

Opera biletleri de bitti, 28-29 aralık, Cuma - Cumartesi geceleri yeni yıl konserleri vardı. 29-Aralık gecesi konserine gittik. Hava çok soğuktu. Erken gittik. Arka Gençlik Parkı otoparkına arabamızı bıraktık. Bina yenilenmesi yapılmış. İç mekan eşyalar henüz yerlerine konmamış. Gittiğimizde kaloriferler henüz yeni yanmıştı, giriş lobide paltolarımızla oturduk, iç mekan zamanla ısındı, balkon çok sıcak oldu.
Şef Antonio Pirolli büyük orkestrayı yönetti.
Solistler Murat Karahan, Feryal Türkoğlu, Eralp Kıyıcı, Ezgi Karakaya, programı seslendirdiler. İlk bölümde kısa opera aryaları dinledik. İkinci bölümde Türk müziğinin şarkıları, türküleri, tangoları, unutulmaz eserleri sunuldu. En son solistlerle beraber söyledik. Pek keyifli bir yılsonu konseri oldu.

Erimtan müzesinde 25-Aralık gecesi Somel Trio Jazz müzik programı vardı. Mozart House yılbaşı konserleri var.. MEB Şura salonunda 20-Aralık gecesi Capella konseri verildi. Ankara Üniversitesi Morfoloji salonunda 25-Aralık gecesi Alegria konseri yapıldı. Hacettepe konservatuarı, Başkent ve diğer Ankara üniversitelerinde sınırlı seyirciye konser programları var.
İzmir Elhamra, İstanbul Süreyya - Samsun- Antalya- Mersin operalarında program var, Eskişehir- Bursa konser programlarına da sosyal medyada rastlamak mümkün. Borusan, İş Sanat, Zorlu PSM, CRR, ve Sabancı Üniversitesinde yeni yıl konseri var.

Eğer konser bileti bulamadıysanız, konser salonu ana kapısında bekleyip, iade bileti kapmak mümkün, çok para değil. Aslında kapıya kadar gelenleri geri çevirmiyorlar, son dakikada içeri alıyorlar, yanda ayakta izleyebiliyorsunuz.
Evde TV karşısında oturup, BBC İngiliz Royal Albert Hall, ABD Chicago, Alman Berlin- Münih, Avusturya Viyana operalarını veya konser programlarını seyretmek sizler için daha kolay bir alternatif olabilir. Viyana filarmoni orkestrasının yeni yıl konseri 1-Ocak 2019 günü saat 1300'te BBC TV ve TRT HABER kanalları yayınlanacak.
Berlin Filarmoni Şef Daniel Barenboim yönetiminde 29-30-31 Aralık günleri konser verecek.
Prag ve Paris klasik müzik yeni yıl konserleri TV yayında olacak.
İnternet üstünden hepsini seyretmek mümkün.
Yeni yılınız kutlu olsun, sizler ve aileniz için sağlık mutluluk ve işlerinizde başarılarınız daim olsun.
---

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" dergisi Opera sayfası için yazılmıştır.

Ankara, 30- Aralık 2018

No comments: