Sunday, December 02, 2018

Bisiklet Hırsızlığında Artış



Almanya'da Angela Merkel iktidardan neden ayrılıyor?

Berlin'de 2018 yılında günde en az 90 - 100 bisiklet çalınıyor. Bu polis kayıtlarına giren rakam, asıl rakamın iki kat olduğu tahmin ediliyor. Geri alma bulunma ihtimali çok az, İstatistikler %10'in altında olduğunu söylüyor. Kapı önünde elektrik direğine iki sağlam zincirle bağlı bisikletimiz geçen hafta çalındı. Zinciri elektrikli testere ile kesip bisikleti götürmüşler. Elinde seyyar testere olan bir hırsıza karşı hiç şansınız yok. Bir elektrikli testere Bauhous dükkanında 50€'ya satılıyor. Bir basit testere mahalle supermarketi Netto'da 10€.
Elektrikli bisikletin akü-pili şarj için evdeydi. Geçen yıl satın alırken bisiklete 1000€ vermiştik. Hafif güzel bir tasarımı vardı. Gitti gider. Bisiklet çalınması konusunda Amsterdam, Prag ve Roma, daha önde şehirler. Çalınan bisikletlerin bir kısmı ikinci el pazarda satılıyor ama yakalanırsa cezası büyük. Bu yüzden çoğu derhal sınır dışına çıkarılıyor, çoğu Doğu Avrupa ülkesinde satılıyor.
Almanya genelinde göçmen sayısındaki artış hırsızlık ve bisiklet çalınma olaylarını artırdı. Hırsızların büyük kısmı göçmen veya Doğu Avrupa vatandaşı olduğu belirtiliyor. Polis eğer yakalarsa başka suçlarda göstermediği sertliği zanlı için gösteriyor. Sokak ortasında herkesin göüz önünde alenen dövüyor. Bisiklet çalma suçunun artması, göçmen karşıtlığını artırıyor. NeoNazi sağcı militer Alternative fur Deutschland (AfD) partisinin oy oranını artırıyor. Eski Doğu Almanya bölgesinde oy oranları çok yükseldi. Eğer bir gün AfD iktidar ortağı olursa, Merkelin iyimser göçmen politikaları sonucunda artan işsizlik, artan suçlar ve bisiklet hırsızlığı yüzünden olacak. Angela Merkel'in göçmen taraflısı partisi düşüşte. Angela Merkel gidiyor, bir sonraki seçimde aday olmayacak. Yerine CDU parti başkanlığına seçilen Annegret Kramp-Karrenbauer göçmenler konusunda mesafeli kalmayı yeğliyor.
Almanya'da SDP Sosyal Demokratların başkanı kadın, AfD aşırı sağ partinin başkanı kadın, Yeşiller eş başkanı kadın.
Göçmen taraflısı politikalar CDU'ya değil, daha çok AfD neonazi partisine oy kazandırıyor. Göçmen karşıtı politikalar tüm batı ülkelerinde ağırlık kazanıyor. Yaklaşan mahalli seçimlerde bizim politikacılar da bu konuya eğilim gösterebilirler. Göçmen karşıtı politikalar öne çıkabilir.
Bisiklet şehiriçi trafiğini rahatlatan, sürücülerinin sağlığını sağlayan, çevre kirliliğini azaltan, atmosferin kirlenmesini engelleyen harika basit kolay ve ucuz bir ulaşım aracıdır. Berlin, bisiklet sürücüleri için bir cennet durumunda. Berlin bisiklet sürmek için mükemmel bir kent. Her yerde bisiklet yolları var. Tahminen şehiriçi bisiklet parkurları toplamı 650km. Belirgin yorucu yokuş yok. Uzun mesafeleri Ubahn Sbahn metro ile geçebiliyorsunuz. Yaz ayları her taraf bisiklet doluyor.
Yaklaşık 3,3 milyon Berlin büyükşehir nüfusunda 1000 kişiye 710 bisiklet düşüyor, yani şehirde yaklaşık 2m bisiklet var. Günde 500bin kişi Berlin yollarında dolaşıyor. Şehiriçi ulaşımın %13'ü bisiklet ile yapılıyor.
Bazı yerlerde "bisiklet öncelikli" yollar var.
Berlin şehrinde yılda (2017) yaklaşık 8000 bisiklet kazası oluyor. Kazaların çoğu, sağa dönen otomobillerin, aynı yönde karşıya geçen bisikletlere çarpması şeklinde oluyor. Ani otomobil kapısını açanlar da geçmekte olan bisiklet ile çarpışma yapabiliyorlar. Sert hızlı bisiklet sürenler, yavaş yaşlı bisiklet sürücülerinin kaza yapmasına sebebiyet verebiliyorlar. Geçtiğimiz yaz dar bisiklet yolunda benim her iki yanımdan ani olarak geçen genç bisiklet sürücüleri yüzünden epey zor anlar yaşadım. Bisiklet sürmenin kuralları var. Koruyucu kask (Miğfer) takacaksın. Yolun sağından gideceksin. İphone telefon kullanmayacaksın. Kırmızı ışıkta duracaksın, yoksa cezası 100€, verdik biliyoruz. Ters yöne giren bisikletçiler de ciddi tehlike yaratıyorlar. Berlin'de her türlü hırsızlık artmış durumda. Kapı önüne koyduğumuz basit ucuz yeni paspas bile çalındı. Karşı komşunun eski paspası yerinde duruyor. Bizim paspası Bauhous'tan 4€'ya almıştık.
Benim kırmızı peuget bisikletim 1965 yılında ben lise birinci sınıfı bitirdiğimde aldık. Sonra okul üniversite bitti. Alpullu sonrası şeker etimesgut makina fabrikasında çalışmaya başladım. Ankara Ayrancı semtindeki baba evime git gel zor. Bana misafirhanede bir oda verdiler. Misafirhane işyeri arası 2-km, otobüs beklemek zor gelince yürüyorum. Bisikleti fabrikaya getirmek aklıma geldi. Banliyö trenine koydum misafirhaneye getirdim. İlk gün keyifle işe gittim. Akşam alt giriş kat misafirhane odamın balkonuna koydum. Üstünde kilit yok. Misafirhane ve şeker koloni güvenli yer diye düşünmüş olmalıyım. Kilit zincir alacak zamanım o gün olmadı. Ertesi sabah baktım bisiklet yerinde yok. Bisikleti çalan çocukluğumun en değerli oyuncağını benden aldı götürdü. Benim hiçbir yerde kontrolsüz açıkta ortada birşey bırakmamam gerektiğini, kimseye güvenmemem gerektiğini öğretti. Sokakta eşya bırakmam.
Bir daha bisikletim olmadı, yeni bir bisiklet hiç satın almadım.
Büyükada da kiralık bisiklet kullandım. Geçtiğimiz yıl Büyükada'da günlük bisiklet kirası 20₺ idi. Büyükada, Caddebostan sahili, istanbul boğazı, Kuzey Belgrad ormanları, Riga-Avva popüler bisiklet parkurlarına sahip bölgeler. Berlin'de Bisiklet çalınma olayları çok olunca bunlar aklıma geldi. Bisiklet çalınması olunca fazla dert etmemek lazım, Nasıl olsa daha iyisini alırsınız. "Zaten eskimişti", dersiniz. Dekatlon markette test sürüşü yaptığımız yeni tasarım 159€ çamurluksuz hafif bisiklet harikaydı. Aküsüz elektriksiz bisiklet daha iyidir, derim. Spor yaparsınız. Daha sağlıklı olursunuz. Sele sepete gerek yok. Sırt çantası yeter.
Eve gelince kapalı iç mekan depo koridoruna koymak lazım.
Alınan dersler var, riske girme, parana malına sahip çık, kimseye güvenme bisikletini sokakta bırakma, kimseye emanet etme, Derim.
Kasım ayında -1c civarında olan dış sıcaklıkta bisiklet sürmek zor. Daha soğuk günlerde sokakta bisiklet süren sayısı göreceli azalıyor, ama korunaklı elbiselerle hala bisikletle dolaşanlar var.
Berlin'de güneş 08:00'de doğuyor, 16:00'da batıyor. Hava kapalı ve çok soğuk. Yılbaşı panayırları kurulmuş, her yerde gece yarısına kadar müzik, abur cubur yemek, sıcak şarap ve bol yerel bira servisi var. Yeni yılınız kutlu olsun, sağlık mutluluk ve başarılarınız daim olsun.

Berlin 18- Aralık 2018
---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.


No comments: