Saturday, November 10, 2018

Troya, Congresium Ankara



Troya, Epik Opera (ve Bale), Ankara Congresium, 9-Kasım 2018

Troya Epik Operası, 9-Kasım 2018 gecesi 3000 kişi izleyici kapasiteli Congresium büyük salonunda sahnelendi. Sanatçı kadrosu 300 kişi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018'in Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne girişinin 20'nci yılı dolayısıyla bu yıl "Troya Yılı" olarak ilan edildi. Troya, Devlet Opera ve Balesi'nin (DOB) bu yılki en önemli prodüksiyonu olacak.
Troya'nın bestecisi ve aynı zamanda orkestra şefi Bujor Hoinic, libretto'yu yazan oğlu Artun Hoinic ile beraber "Troya" epik operasını 3.5 ay içinde Mayıs 2018 de bitirdiğini söylüyor.
Homeros'un İlyada eserinde tanrılar yerine gerçek savaşı, hayatı ele almış. Toplam sekiz sahne içinde iki perdelik eser ortaya çıkmış. İçinde görkemli antik modlar, gizli makamlar ve Anadolu ritimleri var. Epik opera Troya'da çok görkemli bale var. Koro var. Eser Türkçe.
Troya'nın rejisörü Recep Ayyılmaz. Balet Tan Sağtürk (Hektor) ve Tenor Murat Karahan (Paris), Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt (Homeros) yer alıyor. Dünya tarihinin en eski yazılı dramatk hikayelerinden birini, en önemlisini keyifle izliyoruz.
Koreografi ( Volkan Ersoy), Dekor (Özgür Usta), Kostüm (Aydan Çınar), Başkarakter kostüm tasarımı (Atıl Kurtoğlu) işlerini mükemmel yapmışlar.
Duyurular ilk yapıldığında eserin Hektor Berlioz'un Truva operası sanmıştım. Berlioz'un eserinde olaylar daha karmaşık, çünkü savaş sonrası Truvalı'ların göçü ve başka yerlere yerleşimi var. Bizim Troya epik operamız sadece bizim savaşı anlatıyor. Savaşçıların savaş dansları operayı sahnede görkemli bir bale şölenine dönüştürüyor.
Video görüntüleri ile sahne daha da genişletilmiş. Orkestra çukuru yok. Orkestra sahne önünde, seyirci ile sahne arasında yer alıyor.
22- Kasım gecesi aynı mekanda bir temsil daha olacak. Biletler internette satışa girdi ve bitti. Kapıda satan varsa bekleyin, alın, girin, izleyin.
Troya Epik Operası, büyük sahnesi olan bütün illerimizde, öncelikle Istanbul'da herhalde Zorlu PSM sahnesinde, yaz aylarında Aspendos ve Efes antik tiyatrolarında programa alınması bekleniyor.
Daha sonra Moskova ve Berlin sahnelerde görünecek.
Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.
---

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" dergisi Opera sayfası için yazılmıştır.

Ankara, 10 Kasım 2018


No comments: