Saturday, January 25, 2020

Aida Operası Ankara Operasında




Aida, Giuseppe Verdi, Ankara Operasında, 18-Ocak 2020

Ankara operasında 18-Ocak 2020 cumartesi akşamı Giuseppe Verdi'nin (1813-1901)'nin Aida operasını seyretme imkanı bulduk.
Aida ilk defa 1871 yılında Kahire Hidiv Opera binası ilk açılışında sahnelenmiş. Hidiv, Verdi'ye bu eseri sipariş ederken, standart 50 bin Frank yerine 150 bin Frank vererek onu razı etmiş. Eser Milano LaScala, ve Paris operalarından sonra birden çok popüler olmuş, her yıl dünyanın her tarafında tekrar tekrar sahnelendirilen bir eser olmuş.
Aida operasının konusu Mısır papürüslerine binlerce yıl önce yazılmış bir hikayeye dayanıyor. Eski Mısır tarihi ile uğraşan arkeolog ve bilimciler 1900lerin başında tarihi papirüs yazılarını modern dillere çevirmişler, bunlar daha sonra roman, tiyatro yapılmış. Giuseppe Verdi, Aida hikayesini çok beğenmiş, onun için önce küçük bir müzik parçası, daha sonra üvertür yapmış, sipariş gelince bu melodileri çoğaltmış, büyütmiş, dört perdelik muhteşem bir operaya dönüştürmüş.
Yazarınız operayı izlemeden önce evde işyerinde arabada CD ile saatlerce müziği dinledi, kulağını zihnini alıştırdı, melodileri ezberledi.
Aida karakterinde soprano Feryal Türkoğlu, Amneris MezzoSoprano Ezgi Karakaya birbirleri ile yarışırcasına harika seslendirme yaptılar. Ramades Tenor Koray Damcığlu, Amonasro Eralp Kıyıcı muhteşemdiler. Ramfis Şafak Güç, ayrıca Erdem Baydar, Emre Pekşen, Evren Gökoğlu diğer baş karakterlere ses verdiler.
Zengin Dekor tasarım (Özgür Usta), etkileyici tarihi Kostümler (Savaş Camgöz- Gürcan Kubilay) çok güzeldi.
İtalyan Sahne Yönetmeni Vincenzo Grisostomi Travaglini, yılların tecrübesini sahnede gösterdi. Orkestra şefimiz Can Okan, orkestrayı muhteşem yönetti. Salon dolu, balkon dolu, her iki yan ayakta izleyicilerle dolu. Eser bitti, hepimiz beraber ayakta uzun uzun sanatçıları alkışladık. Muhteşem harika inanılmaz güzel bir gece yaşadık.
Aida operası bu sezon Berlin, Sydney, Brisbane, Beijing, Toronto, Viyana, Minsk, Bolşoy sahnelerinde yer alıyor. Verona opera festivalinde, Kahire, Astana operasında ayrıca sahnelenme yapılıyor.
Bu sezon Ankara operasından sonra, 3000 kişilik Ankara Congresium sahnesinde olacak. Daha sonra İstanbul Zorlu PSM ve Antalya Aspendos sahnelerinde yer alacak.
Muhteşem bir sahneleme olmuş kaçırmayın.

Ankara 24 Ocak 2020
---
Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" dergisi Opera sayfası için yazılmıştır.

No comments: