Monday, August 20, 2018

Daniel Barenboim, Berlin 2018





Berlin Waldbühne açıkhava sahnesinde
Doğu- Batı Divan senfoni orkestrası konseri,
19- Ağustos 2018 pazar 19:00

Daniel Barenboim, 1942 yılında Arjantin Buones Aires kentinde doğdu. Annesi ve babası piyanist ve piyano öğretmenleri idiler. Dedeler nineler Rusya'dan 1900'ler başında kaçıp gelen Yahudi göçmenlerdi.
Daniel, erken yaşlardan başlayarak babasının ve annesinin piyano eğitiminden geçti. Aile hep beraber 1952 yılında İsrael'e göç ettiler. Daha sonra Daniel, Salzburg ve Paris'te piyano eğitimine devam etti, dünya çapında konser piyanisti oldu. Arkasından orkestra şefliği eğitimi aldı. Çok sayıda orkestrayı yönetti. İtalya LaScala operası devamlı şefliğini yaptı. Şimdi Berlin operası orkestra şefliğini yürütüyor. Ayrıca Berlin Stadtscapella orkestrası şefliğini yapıyor.
Daniel Barenboim, Arjantin, İsrael, Filistin ve İspanya vatandaşlığına sahip.
Kendisi bir poligot, yani çok sayıda dil biliyor, İspanyolca, Hebrew, Fransızca, Almanca, İngilizce ve İtalyanca konuşabiliyor.
İspanyol, Israel, Filistin, Mısır, Suriye, Irak, İranlı genç sanatçılarını toplayarak, 1999 yılında ispanya sevilla kentinde, Filistin-Amerikalı düşünür Edward Sait ile beraber oluşturduğu Divan senfoni orkestrası ile dünyanın çeşitli yerlerinde konserler veriyor.
İnsanlığın ortak işbirliğini ve dünya barışını amaçlıyor.
İçinde neden bir Türk orkestra üyesi yok, bilemedim.
Divan orkestrası konseri, Şef Daniel Barenboim yönetiminde, 19-Ağustos 2018 pazar Berlin açık hava konser mekanı Waldbühne sahnesinde yapıldı.
Waldbühne, "orman sahnesi" demek. 1935 yılında Nazi Almanya'sı yöneticileri tarafından politik amaçlı büyük toplantılar gösteriler için inşa edilmiş.
Waldbühne, savaşta hasar görmüş. Savaştan sonra mekan onarılmış, yenilenmiş, önce rock konserleri için kullanılmış. Esas olarak 22,000 oturma kapasiteli Yunan-Roma anfiteatr tiyatrosu tasarımına sahip.
Sahne üstüne yağmur ve güneşten koruma eklenmiş. Seyirci oturma yerleri açıkhavada. Mekan orman içinde, olimpiyat stadyumunun hemen yanında kalıyor, ubahn sbahn ve otomobil ile ulaşım çok kolay. Pichelsberg Sbahn durağında inin, ve yürüyün.
Biletler internetten alınabiliyor. Bu konserin biletleri 25-75€ arasında fiyatla satışa çıktı.
Saat 18:00'de kapılar açılıyor, konser saat 19:00'da başlıyor.
Hem konseri dinliyorsunuz, hem de gün batımını izliyorsunuz.
Konser programında 1979 doğumlu solist Lisa Batiashvili ile çaykovski'den keman konçertosu ve arkasından Debussy'nin iki orkestra eseri vardı. 22,000 kişilik mekan tam doldu. Konsere gelirken Yanımıza polar, şapka ve minder aldık.
Güzel solist Lisa Batiashvili, açık yeşil uzun sahne elbisesiyle çıktı. Önce ağır başlayan tempoyu zaman zaman sert haşin yorumla devam ettirdi, şef ve orkestra ona uydular. Eser bitince konsertmaister ile beraber bir keman düeti bis olarak çaldılar.
Yarım saatlik arada arka kiosklarda yiyecek, içecek satışları yapıldı, izleyiciler yerel fıçı bira ve soğuk beyaz şarap bolca tükettiler.
İkinci yarıda Debussy eserleri seslendirildi. Bu bölümde orkestranın bütünlüğü ortaya çıktı. Son olarak Carmen operasından üç ayrı parça bis olarak seslendirildi.
Konser sonunda şef Daniel Barennoim, izleyicilere teşekkür etti.
Gelecek yıl, Berlin duvarının yıkılışının 30., orkestranıb kuruluşunun 20., ve Waldbühne sahnesinde yer almalarının 10. Yılı doluyor, temmuz 2019 konserine herkesi davet etti.
Ağustos ayının ikinci yarısında Berlin'de geceleri hava serin oluyor.
Yaz gecelerinin tatlı serinliğinde açık hava ortamında klasik müzik dinlemek çok hoş. Özellikle Daniel Barenboim gibi bir orkestra şefinin konserini dinlemek çok büyük keyif.
Konser kaydı youtube içinde var. Eski yıllara ait olan kayıtlar da var.
Bir sonraki hafta aynı yerde tenor Andrea Bochelli konseri var.
Konserler Eylül ayı sonuna havalar soğuyana kadar devam ediyor.
2019 konserleri haziran ayında başlıyor.
Dooğu-Batı Divan Orkestrası ve Daniel Barenboim, 13- Ağustos 2006 günü İstanbul Aya İrini Konser mekanında konser vermişler.
Berlin konseri saat 22:00 gibi bitti, izleyicilerin bir kısmı arabalarına, bir kısmı bisikletlerine bindi, çoğunluk izleyici ile hep beraber yakın Sbahn durağına yürüdük, ordan evlere dağıldık.

Berlin, 19-Ağustos 2018

---

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup,
mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" Opera sayfası için yazılmıştır.


No comments: