Saturday, October 03, 2015

Oy ve Ötesi Ankara Eğitimi



OyVeÖtesi eğitimi, geçtiğimiz günlerde Ankara İMO konferans salonunda, sonra Best otelde 16:00-18:00 arası yapıldı. Daha sonra 18 Ekim günü Ankara Odtü Mezunlari Salon56'da 11:00 ve 13:00 seanslarında tekrarlandı. Her ilde eğitim çalışmaları devam ediyor.

Önce bazı rakamlar vereyim. OyveÖtesi 8- kişinin gönüllü girişimi ile 2013 yılında kurulmuş, 7-haziran seçimlerine 55k gönüllü ile katılmış, 1-kasım seçimlerinde gönüllü sayısı 100k civarında olacak. Gerçekten cok iyi bir gelisme olmuş.

Tüm partilere eşit mesafede. 2-saatlik eğitimde parti ismi kullanılmadı, Tavsiyeler; Sabah saat 06:45'te seçim çevresinde (okul odasında) bulunacaksınız. Oyveöyesi Bina/ okul görevlisinden herhangi bir siyasi parti müşahit kartı alacaksınız. 

Büyük iddialı partiler kendi elemanlarını gönderiyorlar. Seçim iddiası olmayan nisbeten daha az iddialı partiler sandık gözlemci kartlarını oyve ötesine veriyor, o kartla sandık seçim odasına giriyorsunuz. Sandık kuruluna seçilmeye çalışıyorsunuz. 4-7 kişi tamamlanınca tek tek yemin ediliyor. Saat 08:00'de oy kullanma başlıyor, 17:00'de bitiyor.

Genelge 142, YSK tarafından görevlilere görevli oldukları sandıkta oy kullanma hakkı veriliyor. O kişilerin başka sandıkta oy kullanmaları yasak. Dikkat etmek lazım,

Saat 17:00'den sonra sandıkların açılması, zarfların sayımı, geçersizlerin ayıklanması, imhası, zarfların açılması başlıyor. Çetele tutuluyor. Tutanak tutuluyor. Bir nusha almak ve oyveötesi merkezine ulaştırmak lazım. Scan edilen tutanaklar en az 3- kişile teyit edilirse tamam. 

Oy oranları birbirine yakın partilerin bulunduğu sandıklar özel önem gösteriyor. Bir partinin kesin kazanacağı sandıklar çok önemli değil,  önemli olan aralarındaki oy farkı %3 ve altında olan çekişmeli 46 il ve yaklaşık 200- ilçede düzgün seçim yapabilmek. Yani ankara çankaya ilçesinde sandık müşahiti olmak çok önemli değil, önemli olan, mamak, keçiöre, sincan ilçelerinde görev yapmak. Zamanınız ve gücünü kapasiteniz, iphone ve whatsApp hesabınız varsa buralarda görev yapın, derim

Sonunda önemli olan düzgün hilesiz bir seçim yaşamak. Bina/ okul görevlisi olanlar, sandık müşahitleri sosyal medyayı, özellikle whatsApp ıygulamasını kullanıyorlar. Iphone çok önemli

Web sayfasından katılım yapabilirsiniz. Sunum web sayfasında ppt veya pfd olarak varmış, sunumu indirip bakın. Konferansta aynı sunum kullanıldı. Kayıt sırasında esnek  kutusunu işaretlerseniz çevre ilcelerde değişik görevler için davet alabilirsiniz. Sosyal medyada eğitim yerleri ve günleri duyuruluyor.  Eğitim yerinde doğrudan kayıt yapabilirsiniz, çözümün, seçimin bir paydaşı olabilirsiniz. Çok hoş detaylar, pratikler, anlatıldı. 

Slm ve sevgiler

No comments: