Pages

Saturday, April 21, 2018

Falstaff



Falstaff operası İstanbul Süreyya Sahnesinde

İSTANBUL Devlet Opera ve Balesi, Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı “Falstaff” operasını sahnelemeye başladı. Biletsiz kalan internet bileti olmayan Yazarınız 13 Nisan akşamı Süreyya operası girişinde beklemeye başladı. Toplu bilet alan bir hanım gurubunun, gelmeyen arkadaşlarının biletlerini son dakikada satmaları sayesinde iki bilet kaptı. En önlerde üçüncü sıradan eseri keyifle seyretti.
William Shakespeare'in “Windsor'un Şen Kadınları” ve “IV. Henry” oyunlarından uyarlanarak hazırlanan ve Giuseppe Verdi’nin son başyapıtı “Falstaff” operası, 7 Nisan Cumartesi günü Kadıköy Süreyya Opera Sahnesi’nde prömiyerini yaptı.
Dünyada ilk kez 1893 yılında Milano’da sahnelenen “Falstaff” eserinin librettosu (metni) Arrigo Boito tarafından yazıldı. Eser daha önce yurdumuzda 2004 yılında İzmir Elhamra operasında ilk defa sahnelenmiş. İstanbul'da ilk defa oynanıyor. Başta Üvertür  müziği yok. Perde açılıyor ve kendimizi birden olayların akışı içinde buluyoruz.
Eser Sahnelenme ve müzikal çalışmaları bakımından  dünyanın en zor operalarından biri olarak biliniyor, konusu 14. yüzyıl İngiltere’sinde geçen opera Shakespeare’in yarattığı en eğlenceli karakterlerden biri olan şişman çapkın Falstaff’ın, evli ve iki iyi dost olan Alice Ford ve Meg Page’i aynı anda baştan çıkarmaya çalışmasını ele alıyor.
Guiseppe Verdi, bu operayı yazarken, Alman besteci Wagner etkisinde kalmış. Bu operada kolay akılda kalan İtalyan melodileri yok, akılda kalan mırıldanabileceğiniz melodi sadece son perdede var. Opera bitiyor ve siz son perde melodisini mırıldanarak ayrılıyorsunuz.
İtalyanca olarak seslendirilen eserin sahne yönetmenliğini İtalyan Renato Bonajuto yapıyor, orkestra şefleri İtalyan Roberto Gianola ve Can Okan dönüşümlü olarak görev alıyorlar. Eserin koro şefi Paolo Villa. Dekor tasarım Efter Tunç, kostüm tasarımı Ayşegül Alev, ışık tasarım Yakup Çartık tarafından gerçekleştirilmiş.
Işık Belen, Kevork Tavityan, Caner Akgün, Alper Göçeri, Murat Güney, Caner Akın, Ahmet Baykara, Çağrı Köktekin, Can Reha Gün, Engin Yavuz, Göktuğ Alpaşar, Ali Haydar Taş, Şebnem Ağrıdağ, Ayşe Sezerman, Deniz Yetim, Dilruba Akgün, Özgecan Gençer, Sevim Zerenaoğlu, Aylin Ateş , Deniz Likos, Nesrin Gönüldağ, Barbora Fritscher Hitay , Elif Tuğba Tekışık, bu operada dönüşümlü olarak sahne alıyorlar.
Sahnede dört genç güzel şuh kadın görüyorsunuz. Falstaff  karakterini oynayan sanatçı eşsiz performans gösteriyor. Erkek karakterler  konuyu harika eğlenceli oynuyorlar. Sahneleme, olayı 19. Yüzyıl sonlarına getirmiş, dekor  dengeli, mekan oyun için geniş serbest, kostümler  güzel tasarımlanmış. Son perde çok kalabalık.
Eser çok çalışılmış, teatral sahneleme sırasında hiç birşey doğaçlamaya bırakılmamış. Herbir teatral mimik, hareket, oyun belli ki çok dikkatle düzenlenmiş uyarlanmış.
Opera bitti, biz seyirciler eserin kahramanlarını ayakta uzun süre alkışladık. Falstaff operası, 10, 11, 13, 14, 21, 24 ve 25 Nisan tarihlerinde sahneleniyor. Bilet bulabilirmisiniz bilemem. Girişte her zaman iade bileti olabiliyor. Süreyya operasında inanılmaz güzel bir eser sahneleniyor, mutlaka görmek lazım.
---


Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.
Bu makale "Odtü'lüler Bülteni" dergisi için yazılmıştır.
Istanbul, 14 Nisan 2018
https://www.operabale.gov.tr/



No comments:

Post a Comment