Pages

Monday, May 08, 2017

Fransa Seçimleri 2017


Fransa ile Türkiye arasında ticaret hacmi yılda 14 Milyar ABD Dolar civarında (2016). Biz Fransa'ya yılda 6 milyar Dolar eşdeğeri ihracat yapıyoruz, onlardan 8 milyar Dolar ithalatımız var. Fransa ile havacılık, otomativ, ilaç, plastik konularında işbirliğimiz var. Türkiye nükleer enerji projelerinde Fransa'nın ciddi teknolojik ekipman payı var. Yaklaşık 450 Fransız şirketi Türkiye'de çalışıyor ve toplam 2 milyar Dolar yatırımları bulunuyor. Fransa'da, 300bin Fransız vatandaşlığı almış, toplamda 600bin Türk vatandaşı yaşıyor. Türkler Fransa'da çok sayıda politik ortamda yer alıyorlar. Fransa ile aramızda arada bir su yüzüne çıkan ve ilişkileri geren 1915 Ermeni olayları durumları var.
Fransa'nın nüfusu 66 milyon (2016). Fransa'da 7 milyon yabancı ülke doğumlu, nüfusun %12'si, çoğu Kuzey Afrika'dan gelmiş insan var. Bu yabancı nüfusun eğitimi, ekonomiye entegrasyonu ciddi parasal ve kültürel sorunlar oluşturuyor.
Fransa'da 7 Mayıs 2017 Pazar günü başkanlık seçimlerinin ilk tur oylaması vardı. Yazarınız seçim günü internet sayfalarından adayların özgeçmişlerine, vaad ettikleri politikalarına dair bir özet derleme yaptı.
Başta kadın aday, Marine LePen var, hukukçu, milliyetçi cephe başkanı, uzun bir politik geçmişi var, milliyetçi cepheyi aşırı sağcı babasından devralmış. Sonra babasını partiden kovmuş. "Frexit" isimli Avrupa birliğinden çıkış politikasını savunuyor, göçmenlere, müslüman azınlıklara karşı, onların ülkeden çıkarılmasını istiyor, nükleer enerji atıklarının kontrolu, milliyetçi politikaları yürütüyor, "Her cuma öğle vakti ibadet için Paris sokaklarını kapatmanız Fransa'nın işgali anlamına gelir, işgal sadece tankla tüfekle yapılmaz. Çoğunluğu Hiristiyan bir ülkede zorla görünür olamazsınız. Göçmenler kendi ülkelerine gitsinler", diyor, "Müslüman liderlerle görüşürken kesinlikle kafamı örtmem", diyor. Fransa'daki demokratik özgürlükleri kullanarak, ortadoğu baskısını burda kuramazsınız, diyor. Marine LePen, 2-kez evlenmiş boşanmış, şimdi üçüncüyle evlilik bağı olmadan yaşıyor, ilk evliliğinden artık yetişkin yaşta üç çocuğu var. LePen sosyal media kullanıyor, özellikle kürsüde çok güzel konuşuyor.
İkinci önemli aday Emmanuel Macron, 1977 doğumlu, 40-yaşında, önce yatırımcı banker, sonra Başkan Hollande hükümetinde ekonomiden sorumlu bakan olmuş, genç dinamik, hafif aksanlı İngilizce konuşuyor, Avrupa birliği taraflısı, "Daha çok göçmen alalım, biz onları içimizde eritiriz", diyor. Schengen düzenini koruyacak, ancak iç güvenlik ve artan terör olaylarını önlemek için çok sayıda güvenlik elemanı işe alacak.
Enerji konularında küresel ısınmayı azaltma, avrupa politikalarının takipcisi, yenilenebilir enerjilere olumlu destek politikaları güdüyor.
Aklın yolu her yerde bir. Macron, sosyal medyayı çok iyi kullanıyor, twitter hesabında 660bin takipcisi var. "Macron Kanunları" diye isimlendirilen, ekonomiyi geliştirmek, işsizliği azaltmak, Avrupa birliği ile ilişkileri geliştirmek, enflasyonu düşünmek konularında ciddi insiyatifleri var.
Macron evli, 2007 yılında Brigitte Trogneux ile evlenmiş. Brigitte 1953 doğumlu, Emmanuel Macron'dan 24 yaş büyük, lisede edebiyat öğretmeni. Emmanuel Macron 16 yaşında iken okulda onunla ilişki kurmuş, Emmanuel Macron'un ailesi bu duruma itiraz etmiş, genç Emmanuel'i uzaklara göndermişler ama olmamış,
Bir bankerle evli ve 3-çocuğu olan Brigitte Trogneux sonunda banker eşinden boşanmış. Emmanuel Macron ile 2007 yılında evlenmiş,
Eee bize ne bunlardan, bize ne? Gönüller bir olmuş evlenmişler,
70 yaşındaki Donald Trump, 42 yaşındaki Melanie ile evli ise, 40 yaşındaki Emmanuel Macron da 63 yaşındaki Brigitte ile evlenir, bize ne? Biz ülkede ekonominin büyümesine, enflasyonun düşmesine, istihdamın artmasına, döviz dengesine- paritesine, sağlık eğitim enerji hizmetlerine, komşu ülkelerle barış içinde ticari ilişkilerin geliştirilmesine, hukuk üstünlüğüne, demokrasinin ve seçimlerin düzgün işlemesine bakarız.
Öyle değilmi? Elalemin duygusal hayatı bizi ne ilgilendirir?
İlk iki en çok oy alan aday, 7-Mayıs günü tekrar seçim sandığında karşılaştılar. Günün sonunda %65 oy çokluğu ile Emmanuel Macron seçimleri kazandı. Emmanuel Macron 40 yaşında, Kanada Başbakanı Justin Trudeaux 45 yaşında, Barrack Obama başkan olduğunda 47 yaşında idi. Acaba yeni bir genç liderler eğilimi mi oluşuyor? Bir sonraki seçimlerde her ülkede 40 yaşlarında genç liderler mi öne çıkacak?
Seçim sonrasında Fransa'da çifte vatandaşlık, göçmenlerin durumu, terör, iç güvenlik, Avrupa Birliği ilişkileri gündeme gelecek.
Haydi hayırlısı


---

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP, Entergy) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO ve ODTÜ Mezunları Derneği Enerji komisyonları üyesidir.

Ankara, 9 Mayıs 2017

No comments:

Post a Comment