Pages

Wednesday, December 19, 2012

Sicilya Usulü Makarna Sosu


Değerli Okurlarım,

"GodFather-1" filminin benim için unutulmaz bir sahnesi vardır. Baba'nın adamları bir evde saklanırlar. Aralarından en sert ve en acımasız Ağır Abi Peter Clemenza ahçı önlüğünü takar,  makarna hazırlar. Yanına baba'nın küçük oğlu Michael'i çağırır. "Michael gel yanıma, birşeyler öğren" der. Sicilya usulü sos tarifini anlatır, o arada "Aşk" konusunda ders verir, onunla şakalaşır. Clemenza'nın tarifini burda verelim, belki bir yerde bir zamanda işinize yarar.

Derin tencereye zeytinyağı konur, üstüne ince kıyılmış sarımsak, taze domates rendesi, domates salçası, önceden pişirilmiş köfte, bir bardak koyu kırmızı şarap ve bir kaşık şeker. Hepsi tencerede önce kaynamaya çıkarılır sonra ocağın altı kısılır, 15-20 dakika tahta kaşık ile çevrilir. Ayrı tencerede 8-10 dakika kaynar suda pişirilip süzgeçte süzülen ince uzun şerit makarna ile karıştırılır. Dinlenmeye bırakılır sonra servis edilir. 

Makarna sosuna sarımsak koymak cesaret ister. Herkes uygun miktarda sarımsak koyamaz. Tadını tutturamaz, beğendiremez, satamaz.

Doğru yerde doğru teknolojiyle, doğru yatırımı yapabilmek yine cesaret ister. Kumarbaz cesareti değil, ciddi yatırımcı hesabı ve hesaplı cesaret ister. Bilgi ister, zaman ister, tecrübeli işbilir kadro ister. Enerji üretimi şarttır, elektrik üretimini artırmak zorunludur. Herkes elektrik kullanmak ister, daha çok ister, ancak kimse kendi arka bahçesinde termik santral/ enerji santrali/ hatta çok gürültü yapıyor diye rüzgar santrali bile istemez. Peki bu açmaz/ dilemma nasıl düzelecek?  

Yatırımcı düzgün yerde, çevre ile barışık, yerli insanla barışık santral yapacak, yeterli toz filtreleri yapılacak, filtreler 7/24 saat 365 gün çalışacak, curuf/kül derin deniz deşarjı yapılmayacak, kül barajına göderilecek, çevre ortamı hava- su- toprak- deniz kirlenmeyecek, tarım insanının toprağı elinden alınmayacak, çevre insanı aldatılmayacak, orman arazisi yok edilmeyecek, komşu tarım arazisinin değer kaybı ödenecek. Sit alanına/ Turizm bölgesine yapılmayacak.  

Biz yatırımların doğru yapmalarını, azami yerli mühendis gücü kullanmalarını,  azami yerli yakıt kullanmalarını, herkesin para kazanmasını isteriz. Yerli insan para kazanmazsa, yatırım yerli insana refah getirmezse, sistem sadece tek taraflı yatırımcıya çalışırsa bu ilelebet devam etmez, bir yerde mutluluk düzeni kopar. bu doğru olmaz. Sonunda kullanamadıkları atıl santraller ellerinde kalabilir.  Yerel Sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının düzenleyici, denetleyici ve yönlendirici olarak mutlaka devrede olmaları şarttır.  

Halkla ilişkiler halka daha çok bilgi vererek yapılır. 

Türk finans kurumlarının hepsi çevreci olduklarını söylüyorlar, hepsi yenilenebilir enerjiye destek veriyorlar, Çünkü halkın parasını tasarruflarını topluyorlar ve bu toplanan parayı halkın kabul edebileceği konulara yönlendiriyorlar. Aynı  politikayı yabancı finansman kuruluşları da yapıyor, KfW, EBRD, IFC, WB hepsi çevreci, hepsi doğru düzgün EIA (ÇED) istiyorlar


Finansman kuruluslarının, ciddi risk değerlendirmesi yapmaları gerekir. Önlerine gelen yatırım finansman taleplerini ciddi incelemeleri gerekir. Orman arazisine, tarım arazisine, sit alanına, turizm bölgesine, yatırım, termik santral kabul etmemeleri gerekir.   

Eğer bu yatırımcı bir Avrupa ülkesinden ise kendi yatırım finansman guruplarından  eleştiri alıyor, EIA (CED raporu) ciddi eleştiriliyor, yatırım ciddi elden geciriliyor.  ÇED onayı almadan, lisans almadan işe başlamak yok.   Yatırımcı, finansman kurumunca ciddi denetlenir. Yerli finansman kuruluslarının, teknik denetleme yapabilecek ciddi teknik kadrolara ihtiyacları vardır.  

Son söz. Makarna sosuna sarımsak koymak ve beğendirebilmek ciddi cesaret ister.

Haluk Direskeneli, ODTÜ Makina Mühendisliği 1973 mezunu olup, mezuniyetinden itibaren, kamu, özel sektör ve ABD – Türk yabancı ortaklıklarda (B&W, CSWI, AEP) ağırlıklı olarak termik santral temel/ detay tasarım, imalat, pazarlama, teklif, satış ve proje yönetimi konularında çalışmış, bugüne kadar termik santral tasarım yazılımları konusunda yerli piyasaya, mühendislik firmalarına, yatırımcılara ve üniversitelere danışmanlık vermiştir. MMO Enerji komisyonu üyesidir.



No comments:

Post a Comment